ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Порушення прав журналістів у Полтаві – додасться «висяків»?

06.06.2017, 13:56
Надія Кучер

Чи зробить полтавська поліція журналістам подарунок і «замість тисячі слів» – ефективно розслідує усі випадки порушень професійних прав та покарає винних у погрозах?

1 червня, за тиждень до професійного свята, журналісти і поліція уперше за кілька останніх років зібралися за круглим столом, аби обговорити перешкоджання, які останнім часом посипалися на працівників ЗМІ, немов шишки із сосни від подиху вітру. Загалом того дня обговорили те, що було відомо до зустрічі, та домовилися про співпрацю. Нічого нового, окрім чергових обіцянок і запевнень, що винні мають понести покарання, не прозвучало.

Погроза=реакція закону?

Аби поліція звернула увагу на системні порушення прав журналістів, останнім довелося отримати погрози убити, пережити погрози щодо зґвалтування, берегти здоров’я. Більше того, ініціативу правоохоронці особливу не проявляли. Круглий стіл відбувся лише після того, як полтавські журналісти у соцмережі почали публічно обговорювати похід до керівництва поліції, а голова НСЖУ в Полтавській області Євген Лопушинський домовився про конкретну дату і час зустрічі.

У травні ІМІ зафіксував в Україні 24 випадки порушень прав журналістів та свободи слова.  Полтавська область стала лідером з порушень прав журналістів – протягом одного місяця в області сталося 6 випадків перешкоджань. Таким чином, Полтавщина має чим «пишатися» – цьогоріч увійшла до рейтингу областей-антилідерів порушень свободи слова.

Статистика змушує задуматися:

Головред газети “Зіньківщіна “по - іншому” потрапив до лікарні після нападу.

Редактору "Кременчуцької газети" погрожують вбивством після статей про міський морг.

У Полтаві видавцю газети “Коло” радять “поберегти здоров’я”.

Журналістці "Полтавщини" погрожують у соцмережах вбивством.

Редакторка "ВПолтаві.інфо" заявила про перешкоджання.

Все це – лише протягом травня! Журналісти почали обурюватися у соцмережах, підтримувати один одного, пишучи публікації про випадки перешкоджань та погроз. І тут, вуаля – поліція помітила, що журналістам потрібна допомога.

Розмови – обіцянки – розмови

Хочеться вірити, що обіцянки поліції не виявляться пустими, а винні отримають законне покарання. Такі ж сподівання висловив голова НСЖУ в Полтавській області Євген Лопушинський:

«Було б добре, аби у нас дійсно був факт покарання людей, які починають погрожувати діяльності журналістів. Було б узагалі суперово – на всю Україну показати, що Полтавська область – це та область, де дотримуються та захищаються права журналістів».

Чи станеться саме так і наша область дійсно задасть моду на покарання тих, хто погрожує чи перешкоджає журналістам, – залишається лише очікувати. Присутнє на зустрічі керівництво поліції в унісон запевняло, що кожен випадок – під особливим контролем. Щоправда, конкретних подробиць щодо тих, хто перешкоджав чи погрожував, не озвучують, мовляв, – таємниця слідства.

Тим часом журналісти ілюзій щодо розслідувань та покарання винних не мають, як розповідають мені у розмовах. Головна причина – відсутність віри у правоохоронні сили та судову систему та, власне, їх недосконалість. Ще один нюанс: негласно серед полтавських журналістів «гуляє» розуміння того, що ті, хто можуть бути причетними до погроз, – так чи інакше мають причетність і до тих, хто, з великого рахунку, має стояти на боці захисту журналістів. Наприклад, у полтавській медіа-спільності бурхливу реакцію отримало фото, на якому голова Полтавської ОДА Валерій Головко та перший заступник міського голови Полтави Михайло Шевченко (який зараз судиться із газетою «Коло») вітаються за руки:

– Після цих ручкань Шевченко-Головко у мене ніяких сумнівів не залишається, що винних у різанині 5 квітня в Полтаві покарано не буде. Поліції кинули хабар у виглядів ремонту, а всі, кому не подобається, – мордою об асфальт. Банда при владі, – написала на своїй сторінці у соцмережі головна редакторка Полтавської обласної газети «Коло» Тетяна Цирульник. Нагадаю, їй невідомий у телефонній розмові порадив «поберегти своє здоров’я». Вона пов’язує дзвінки із подіями, які «Коло» активно висвітлювало навколо скандальної забудови арки «Газетний ряд». Також, до слова, перший заступник Полтавського міського голови Михайло Шевченко подав до Київського районного суду Полтави позов про захист честі, гідності, ділової репутації та стягнення моральної шкоди в розмірі 100 тис. грн проти газети «Коло» в особі видавця Тетяни Цирульник. Посадовець вимагає спростувати інформацію, подану в матеріалі «Перший заступник мера Полтави: “Я говорил, надо было брать больше людей, чтобы размазать это быдло по асфальту”», яку на сайті «Коло» було опубліковано 6 квітня.

Минулорічні «висяки» – коли буде результат?

Поки поліція обіцяє ефективно розслідувати всі згадані вище факти перешкоджань, я хочу нагадати про те, як правоохоронці робили це минулого року. Більшість справ тоді були  з  припискою «триває досудове розслідування», а про хід розслідування правоохоронці давали сухі відписки з мінімумом інформації. І така ситуація спостерігається уже кілька років поспіль, за винятком статистики. Якщо 2015-го йшлося про 7 справ щодо порушень прав журналістів, то минулого року розслідували всього 3 справи за фактом порушення професійних прав представників медіа (станом на літо). Якщо минулого року я писала про млявість, з якою поліція взялася за розслідування справ, що стосуються журналістів, то нині правоохоронці дещо пожвавилися, і посприяв цьому розголос та публічне обурення з боку самих постраждалих.

Я поцікавилися у начальника слідчого управління ГУ Нацполіції в Полтавській області чи не найгучнішими справами минулого року, зокрема:

–  ситуація щодо погроз журналісту ГО «Останній Бастіон» Сергію Нагорному з боку екс-депутата Полтавської міськради Сергія Чередніченка;

– розслідування за фактом анонімних листів із погрозами на адресу журналістки філії Національної телекомпанії України «Полтавська регіональна дирекція «Лтава» Олені Никифоренко;

– розслідування за фактом нападу голови Карлівської міськради на журналістку телекомпанії «Медіа-Центр «Терра» Тетяну Коломієць .

Примітка: Більше про минулорічні кримінальні провадження, в яких фігурують працівники ЗМІ, можна прочитати у блозі «Слідство триває, або Як звітує полтавська поліція про порушення прав журналістів».

Однак Сергій Чиж, відділ якого відповідає за хід розслідування, не був готовий дати відповідь про справи, якими займався рік тому. Пообіцяв розповісти про це під час наступної зустрічі із журналістами, яка відбудеться наприкінці червня.

Сьогодні ж полтавські журналісти приймають вітання від обласної влади та поліції, грамоти за роботу та грошові премії в рамках конкурсу «Журналіст року» і чекають, чи переможе справедливість.

Надія Труш, регіональна представниця ІМІ в Полтавській області, для сайту "Коло".

Матеріал підготовано в рамках Українського медійного проекту (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією «Інтерньюс» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Liked the article?
Help us be even more cool!