ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтава виходить з карантину: як про це писали онлайн-медіа

08.06.2020, 10:09
Надія Кучер

82% новин про вихід із карантину, опубліковані на полтавських сайтах, – із нейтральними коментарями спікерів. Позитивно послаблення карантинних заходів оцінювали 16% спікерів, і лише 7% спікерів, представники місцевої влади, коментували вихід із карантину негативно, критикуючи, зокрема, рішення уряду тощо.

Такими є результати моніторингу, проведеного Інститутом масової інформації протягом 11–15 травня стрічки новин п’яти сайтів – "Полтавщина", Poltavske TVОКІА Новини Полтавщини, Сайт новин Полтави 0532.ua, "Зміст". Метою моніторингу було проаналізувати якість новин про вихід Полтави з карантину, спікерів, які коментували цей процес, та тональність цих повідомлень – позитивно, негативно чи нейтрально говорили про вихід із карантину спікери.

Загалом під час моніторингу на всіх п’яти сайтах було проаналізовано 800 новин, з них 104 стосувалися теми карантину, причому половина таких публікацій була про вихід із нього – 51 новина (або 49% із загальної кількості новин про карантин на п’яти сайтах). Також було проаналізовано, хто та скільки коментував полтавські новини про вихід з карантину: представники місцевої та обласної влади, регіональні та українські політики, бізнесмени, громадські діячі та волонтери, медики, представники релігій та інші (зокрема, жителі міста).

Отже, за період моніторингу найчастіше вихід з карантину коментували українські політики – 31% загальної кількості спікерів у новинах про вихід із карантину). На другому місці із показником 25% – представники місцевої та обласної влади. На третьому – бізнесмени (18%). На цьому ж рівні з аналогічним показником інші спікери, зокрема пересічні полтавці, які коментували послаблення карантинних заходів та вихід із карантину, а також спікери від установ, які не можна назвати виконавчою гілкою влади. Найменше коментували вихід із карантину медичні працівники: таких новин зафіксовано 7%. А от регіональні політики, громадські діячі та волонтери й представники релігій узагалі жодного разу не коментували цього процесу.

Нейтральний спокій і крапля негативу: як говорили про вихід із карантину спікери

Щодо тональності висловлювань спікерів у новинах, то основна частка, 82%, – це нейтральні коментарі, які дають читачам можливість практично без будь-яких емоцій розуміти картину тієї чи іншої ситуації.

Наприклад, у новині про один з етапів виходу з карантину телеканал Рoltavske.tv подає цитату міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, в якій він сухо і лаконічно коментує, як відбуватиметься послаблення: "Усі ці заходи, які ми дозволяємо, можливі тільки при дотриманні протиепідемічних правил. А саме: масочного режиму, соціальної дистанції, дезінфекція антисептиками рук і всіх інших заходів та правил, які було встановлено в нашій державі".

Водночас мало в словах спікерів було і позитиву: 16% повідомлень від спікерів мали позитивну конотацію. Наприклад, ОКІА Новини Полтавщини подають цитату Президента України Володимира Зеленського, де він каже про позитивну динаміку виходу з карантину, хоча і дотримуючись обережності у висловлюваннях: "Нинішні показники дозволяють розглядати майбутні етапи пом’якшення карантину і рухатися вперед із плануванням. Однак треба дивитися на ситуацію: відповідно до неї показники можуть змінюватися. Ми не можемо допустити великих спалахів коронавірусу".

Негативних висловлювань було ще менше – усього 7%. Наприклад, коментуючи "Полтавщині" ситуацію з роботою ринків, які мали відновити свою діяльність під час карантинного послаблення, Олександр Шамота, секретар Полтавської міської ради, негативно оцінює дії уряду: "Сьогодні спілкувалися з підприємцями, які працюють на речових непродовольчих ринках. Люди хочуть працювати. Ми всіляко готові йти назустріч, але ні механізму, ні повноважень, ні відповідного рішення КМУ наразі немає. У постанові Кабміну є пункт про торгівлю непродовольчими виробами в магазинах і ні слова про ринки".

Або, як в опублікованому в ОКІА Новини Полтавщини коментарі міністра інфраструктури Владислава Криклія, у якому він негативно висловлюється про відновлення авіасполучення. Зокрема, каже про поспіх, з яким авіакомпанія, на його думку, продає квитки: "Розумію, що там доступні, привабливі ціни, але потім, у подальшому, вони будуть у кращому випадку обмінюватися на ваучери і фактично полетіти ніхто не зможе. Ви прилітаєте, і на кордоні вам кажуть: "Повертайтеся додому". Усе, квиток згорів. Я не розумію того драйву з придбанням цих квитків. Наразі це не актуально".

Що каже бізнес

Як не дивно, коментарі представників бізнесу були нейтральними, попри те що в Полтаві ситуація з наданням дозволів була складною під час карантину та не відразу покращувалася під час послаблення карантинних заходів. Зокрема, не всі підприємці отримували дозволи на розміщення літніх майданчиків, коли уряд дозволив виносні столики. Коментуючи Рoltavske.tv розміщення літніх майданчиків, одна із підприємиць говорить про нові умови без негативу"Ми будемо саджати людей по чотири, але це буде пізніше. Можливо, на вихідних, коли ми знову змінимо розсадження, локацію столиків на літньому майданчику. Це складнощі, але ми розуміємо, що будуть нові й нові постанови під час виходу з карантину. Але ми намагаємося адаптуватися". І такою тональність коментарів представників бізнесу зберігається й в інших новинах: поверхневе озвучування, як працюватимуть, але жодних скарг про те, яких, приміром, збитків зазнає бізнес.

Загалом у новинах про вихід із карантину автори новин були лаконічні, уникали оціночних суджень і, як у новині про вигляд Полтави після перших етапів послаблення карантинних заходів, залишали нагадування, що "з 11 травня в Україні послабили умови карантину". У репортажах лише сухо констатували факти, як і що відбувається в місті в межах заходів виходу з карантину.

Під час аналізу коментарів спікерів та оцінок самих журналістів стає зрозумілим, що новини про завершення карантину нейтральні, здебільшого із сухим інформаційним характером, без виявів тональності, яка б впливала на реакцію читачів. Утім, тема виходу з карантину не стала винятком для політичного піару, коли самоврядування на місцях критикувало рішення уряду. Наприклад, про згаданий вище випадок, коли Олександр Шамота, секретар Полтавської міської ради, негативно оцінював рішення держави відкривати роботу ринків на місцях, писали різні медіа. А міський голова Кременчука Віталій Малецький, попри заяви МОЗу про те, що роботу дитячих таборів влітку можуть дозволити, висловлювався категорично проти цього,

Надія Кучер, представниця ІМІ в Полтавській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!