ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Політики і партії в полтавських медіа: хто спритніший у виборчому піарі

28.09.2020, 13:47
Надія Кучер

Перед виборами усі методи боротьби за прихильність потенційних виборців йдуть у хід. Вплив на виборців через публікації у ЗМІ – не виняток, а скоріше, правило, яким політики особливо інтенсивно користуються перед виборами. У Полтаві на сайтах місцевих онлайн-медіа найчастіше наразі можна побачити піар місцевої партії «Рідне місто», президентської партії «Слуга народу» та опозиційної до неї «Довіри», створеної нардепом від Полтавщини Олегом Кулінічем.

Такими є результати дослідження Інституту масової інформації, проведеного на сайтах Полтавщина, Poltavske TVОКІА Новини ПолтавщиниСайт новин Полтави 0532.uaЗміст 7–11 вересня. Під час моніторингу досліджувалося, яку частку новин складають новини зі згадками політиків, а також визначалися основні політичні сили, які згадуються в новинах регіональних онлайн-медіа. Загалом за період моніторингу було проаналізовано 755 новин, в яких зафіксовано 96 згадок про політиків.

Так, серед загальнонаціональних партій згадок про «Слугу народу» було 19%, про «Батьківщину» - 5%, «За майбутнє» – 2% від загальної кількості згадок про політичні сили. Найбільша ж кількість згадок, не менше 65%, стосувалася місцевих партій «Рідне місто» та «Довіра», до якої увійшли майже усі голови місцевих ОТГ, включно із головою Полтавської облради Олександром Біленьким.

Хто потурбується про народ краще за партію?

Із прочитаних новин складається враження, що лише завдяки «Рідному місту»  є «порядок на узбіччях полтавських доріг», бо, як пише про себе партія на сайті «Полтавщина», «зараз цю ситуацію змінює наша команда. З ініціативи її члена, заступника міського голови з питань ЖКГ Олексія Чепурка прибирання доріг вперше відбувається комплексно та якісно». А лідер партії, у минулому – голова Полтавської ОДА  Олександр Удовіченко у інтерв’ю на цьому ж сайті переконує полтавців, що «надто багато років Полтаву заганяли до прірви байдужістю й безгосподарністю» і що «ми вже стабілізували роботу комунальних підприємств і почали працювати за окресленими стратегічними напрямами і тепер настав час переходити до системних змін». Таку ж інформацію  Удовіченко несе і читачам сайту 0532.ua.

При цьому немає жодних нагадувань для полтавців, що партія «Рідне місто» свого часу уже мала можливість розвивати місто так ефективно, як обіцяє зараз, перед черговими виборами.Так, лідер «Рідного міста» кілька років тому робив політичні ставки на співпрацю із колишнім міським головою Олександром Мамаєм. Наразі теперішній заступник міського голови з питань ЖКГ Олексій Чепурко, як ідеться у новині про прибирання доріг вище, робить так, щоб ремонт відбувався комплексно і якісно. Хоча в новинах не говориться, що він мав можливість втілювати усі ідеї щодо розвитку міста і раніше, оскільки займав керівну посаду при Мамаєві: він став заступником міського голови Полтави з питань ЖКГ у лютому 2016 року, у березні 2017 року звільнився, а у 2018 знову отримав цю посаду.

Утім, лише в передвиборчий період партія активно розповідає, що саме «Рідне місто»  «освітлили алею на Панянському бульварі та оглядовий майданчик», що «мешканці й гості міста блукали в напівтемряві, присвічуючи собі хіба що очима, бо ніхто так і не подбав про нормальне освітлення». І ще чимало лозунгів та суджень про Полтаву, яка  «потопала у смітті», «багаторічні проблеми полтавців уперше почали ефективно вирішуватися», «команда Олександра Удовіченка діє».

До речі, про команду Олександра Удовіченка. На промоніторених сайтах про лідера партії зафіксовано лише дві згадки, що складає менше 2% від загальної кількості згадок про політиків та партії. Загалом згадок про партію «Рідне місто» та її представників й представниць – 24, або 23% від загальної кількості згадок про усіх зафіксованих під час моніторингу згадок про будь-які партії та політиків. Окрім узагальнених публікацій про діяльність партії на благо міста, на сайтах є статті про членів партії  Вікторію Лозу,  Юлію Іщейкіну, Антона Тонконога,  Максима Венгровського. Але не обійшлося без ложки дьогтю у цій бочці похвали місцевій партії. «Полтавщина» написала, що Анна Кукоба, донька колишнього міського голови Полтави Анатолія Кукоби  подає до суду на «Рідне місто»  за використання прізвища її батька у передвиборчому ролику партії за участі Юлії Іщейкіної.

«Слуги народу» у Полтаві піаряться на комунальному виданні

Найбільше згадок про загальноукраїнську партію «Слуга народу» та її представників,  включно із Президентом Володимиром Зеленським, зафіксовано на комунальному сайті ОКІА «Новини Полтавщини». У одній новині комунальне видання повідомило, що  «Володимир Зеленський отримав листа від президента Світового конгресу українців Павла Ґрода, в якому висловлюється занепокоєність актом вандалізму, вчиненим напередодні 29-ї річниці незалежності України» В іншій інформує, що  «Володимир Зеленський запевнив, що Україна бореться за кожного свого громадянина, щоб повернути додому».. Також у статті про легалізацію марихуани, зброї та проституції з цитатою спікера парламенту Дмитра Разумкова видання згадало і Президента, зазначивши, що «рік тому президент України Володимир Зеленський відхилив петицію про легалізацію зброї».. Згадки про Президента так чи інакше з’являються мало не у кожній публікації ОКІА «Новини Полтавщини». Також найчастіше голову Полтавської ОДА згадували саме на комунальному виданні, яке підпорядковане обласній владі. По суті,«Новини Полтавщини» єдині за час моніторингу писали про голову Полтавської ОДА Олега Синєгубова – 3% новин від загальної кількості усіх згадок про політиків.

Найменше згадок було про партію ВО «Свобода» та «Честь і сила» (2 і 1 публікації відповідно). Також за час моніторингу було лише дві публікації (або 2% від загальної кількості згадок про партії та політиків) зі згадками про Олександра Шамоту, секретаря Полтавської міськради. При цьому на його сторінці у соціальній мережі постійно оновлюється інформація про його діяльність на посаді секретаря міськради та його наміри балотуватися на місцевих виборах, і раніше сайти частіше публікували його меседжі.

Також в онлайн-медіа не було помічено жодної згадки про партію «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ), хоча Оксана Деркач, колишня секретарка Полтавської міськради, є кандидатка на посаду міського голови від цієї політсили. Судячи з усього, кандидатка у мери зовсім не вела агітаційної роботи у місцевих медіа ані під час моніторингового періоду, ані раніше. Також в цей час в онлайн-медіа не було згадок про «Радикальну партію Олега Ляшка» і «Європейську Солідарність». Хоча вже наступного тижня і вони з'явилися на інформаційному полі онлайн-ЗМІ.

Надія Труш, представниця ІМІ в Полтавській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!