ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Політична десятина” в новинах тернопільських онлайн-ЗМІ

Про політику тернопільські інтернет-видання пишуть мало. Про це вже повідомляв ІМІ в статті “Аполітичні та апокаліптичні вісті з Тернопільщини” у березні під час президентської виборчої кампанії. Останнє ж дослідження, проведене на початку червня, тільки підтверджує це: частка новин на політичні теми становила близько десяти відсотків.

Під час моніторингу представники ІМІ з’ясовували, які політичні теми та герої домінують у новинах популярних інтернет-ЗМІ Тернопільщини та які джерела при цьому використовують ці медіа. Для аналізу бралися всі політичні вісті з 50 перших повідомлень стрічки новин кожного з п’яти локальних інтернет-видань, що моніторились: “Галас, “За Збручем”, Реально, “Терен” і “0352”, починаючи з 9-ї години 3 червня 2019 року.

Числовий вимір і джерельна база

Найбільша частка новин про політику виявилась у виданні “За Збручем” — 18%, найменша — 2% —  “0352 (відповідно дев'ять і одна новина з 50). Відсоток політичних новин в інших виданнях, що аналізувалися, такий: “Галас” — 14%, “Терен” — 6%, “Реально” — 4%. Усього з 250 новин цих п’яти видань про політику йшлося у 22 повідомленнях, тож у середньому частка політичних новин становила трохи менше десяти відсотків (8,8%).

36% усіх повідомлень, або вісім новин, не містили посилань на будь-які джерела інформації. Найбільша частка новин без джерел виявилась у 0352, “Реально” та “За Збручем”. У п’яти випадках (23%) це були власні новини інтернет-видань (“Терен” і “За Збручем”).

Посилання на інші ЗМІ мали 18% новин, або чотири публікації, і лише в одному випадку було посилання на повідомлення пресслужби. На соціальні мережі й офіційні сайти було по два посилання — всі у виданні “Галас”.

Приблизно третина новин про політику (сім з 22 повідомлень) мали ознаки замовності, такі новини є в кожному з вищезгаданих видань. У більшості публікацій з ознаками замовності йшлося про якусь конкретну особу чиновника чи/і політика — голову Вишнівецької ОТГ у публікації: “Володимир Кравець привітав випускників у Вишнівці: “Нехай щасливо складеться ваша доля!””; вождя Тернопільської облради: “Віктоp Овчаpук pазом із батьками та pодичами Геpоїв Небесної Сотні молилися за світлу пам’ять загиблих”; депутатів Верховної ради України, зокрема від партії “Удар”: “«Пам’ятайте, що фундаментальні цінності в нашій державі вже закладені», – Микола Люшняк привітав школярів Гусятинської ЗОШ зі святом останнього дзвоника” та “Свободи”: “Михайло Головко пpопонує спpостити пpоцедуpу отpимання гpошової допомоги для багатодітних сімей”. По одній публікації з ознаками замовності були присвячені політичній партії: “Аграрна партія йде на парламентські вибори” – та органу місцевої влади: “Консультації з громадою: Мерія закликає тернополян спільно зробити місто кращим”.

Тематична палітра

Головними героями цих політичних новин найчастіше були політики загальноукраїнського рівня (36%, або вісім новин). Згадували нинішнього та попереднього президентів, першого міністра, міністра внутрішніх справ і керівника управління національної поліції, депутатів Верховної Ради від Тернопільщини, громадських діячів та лідерів політичних партій. Дещо менше було згадок, пов’язаних з органами місцевої влади (27%, або шість новин): Тернопільські обласна та міська ради, облдержадміністрація, а також окремі ОТГ регіону. Новини про політиків місцевого рівня становили майже п’яту частину всіх повідомлень (18%, або чотири новини). Менше 10% повідомлень були присвячені політичним партіям чи їхнім осередкам на місцях та органам державної влади (по два повідомлення з таким змістом). Загалом згадувалися такі політичні партії: “Аграрна партія”, “Свобода”, “Слуга народу”, “Солідарність” і “Європейська солідарність”, “Удар” та “Українська стратегія”. У новинах тернопільських онлайн-медіа за період моніторингу згадувалися також органи державної влади України: Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Конституційний Суд, Служба безпеки, МВС та Головне управління Нацполіції.

Як показав аналіз, майже чверть політичних новин (п’ять повідомлень із 22) стосувалися роботи Тернопільської обласної ради, переважно в контексті найближчого засідання облради (“Чергова сесія обласної ради пройде у Борщеві”, “Сесія облради на Тернопільщині не обійшлася без пікетів”). Десь стільки ж новин було і про позачергові вибори до Верховної Ради (“У Конституційному Суді назвали дату, коли визначаться щодо законності розпуску Верховної Ради”, “Ще один політичний кульбіт: партія Кличка піде на вибори з Саакашвілі”). Дещо менше (три повідомлення із 22) стосувалися вбивства дитини міліціонерами в Переяславі-Хмельницькому та суспільної реакції на цей злочин (“Свічки, квіти, іграшки: у Тернополі відбулася акція протесту через вбивство дитини поліцейськими”, “У Тернополі вимагали відставки Авакова через вбивство поліцейськими дитини”).

Любомир Крупницький, регіональний представник ІМІ в Тернопільській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews. 

Liked the article?
Help us be even more cool!