ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Показова "відкритість": херсонські поліцейські показали статистику порушень прав журналістів

З нагоди Дня журналіста, що відзначається в Україні 6 червня, херсонська поліція погодилася поспілкуватися з представником Інституту масової інформації та обговорити стан справ з розслідуванням злочинів проти журналістів в області.

В управлінні поліції нас зустрів виконувач обов'язків начальника слідчого управління ГУНП в Херсонській області Артур Пейлевонян.

Відзначимо одразу – жодного кейсу з поліцейським обговорити нам не вдалося. На будь-яке уточнення поліцейський пропонував написати запит та отримати відповідь. Така відкритість дуже показова і демонструє готовність поліції до діалогу. Витягнути вдалося тільки статистику та натяки на певні справи.

Отже, з початку 2013 року і до сьогодні в Херсонській області було внесено до ЄРДР 49 справ за "журналістськими статтями" – 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та 345 ("Погроза або насильство щодо журналіста") Кримінального кодексу України.

З цієї кількості лише три справи розслідували за статтею 345, але дві до суду не дійшли, а одну, очевидно, – щодо погроз депутата Павла Філіпчука журналісту Олегу Батуріну – внесли до ЄРДР нещодавно, і слідчі дії там тривають.

За словами Пейлевоняна, справу про напад на генічеського журналіста Геннадія Осьмака призупинили у зв'язку зі втечею підозрюваного в невідомому напрямку, а справу щодо нападу на мене нещодавно передали до слідчого управління Служби безпеки України. Очевидно, це пов'язане з тим, що в показах свідків організатором нападу називали голову облради Владислава Мангера.

Цю справу до загальної статистики херсонська поліція більше не заносить.

Цікаво, що із 48 справ, що за п'ять з половиною років херсонські поліцейські вносили до Єдиного реєстру досудових розслідувань, 42 було закрито. Буцімто вказані в заявах факти не підтвердилися.

Чотири справи передали до суду, і рішень ще немає, а у двох досі йде слідство.

До речі, з в.о. начальника слідчого управління вдалося витягнути цікаву деталь, що, хоча резонансну справу нападу на пресцентр газети “Новий день” і передали до суду, слідчі дії в цій справі не завершено і триває пошук замовників нападу на офіс газети.

Нагадаємо, що 18 січня невідомі чоловіки невідомі чоловіки розпилили сльозогінний газети "Новий день" і стріляли по вікнах. У цей час у приміщенні проходила пресконференція одеських підприємців.

Європейська федерація журналістів (EFJ) рішуче засудила напад на журналістів у пресцентрі херсонської газети 18 січня.

Як потерпілі у справі проходять фотографи Дмитро Кулаков і Олександр Корняков, а також журналістки Євгенія Попенко і Віра Підлісна. Крім того, у якості потерпілого проходить ТОВ “Редакція газети “Новий день”. Його представляє редактор газети Анатолій Жупіна. 

Підозрюваними у справі значаться троє осіб: Ярослав Захаров, Кирило Стремоусов і Владислав Мовенко.

Відомо, що Стемоусов проходить у справі як організатор хуліганських дій, а також йому інкримінують перешкоджання журналістській діяльності.

Наразі херсонські поліцейські кажуть, що шукають організаторів цього нападу, але, чесно кажучи, сподівань на те, що поліція назве ці прізвища, небагато.

Як бачимо, статистика невтішна, і хоча поліцейські постійно наголошують, що всі “журналістські” справи перебувають на посиленому контролі, результати цього не видно.

Сергій Нікітенко, регіональний представник ІМІ в Херсонській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!