ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Піар політиків на карантині: показова благодійність на Волині

27.04.2020, 17:00
Мая Голуб

Фотографуватися під час благодійних акцій мають звичку ті, у кого є політичні цілі. На Волині тему коронавірусу й благодійності вже підхопили політики, щоб набрати собі бали для подальшого політичного життя. Однак піарних матеріалів з ознакою замовності на Волині поки небагато – 2,5% загальної кількості новин про коронавірус.

Такі результати моніторингу Інституту масової інформації, який тривав 6–10 квітня 2020 року. Під аналіз потрапили сайти "Волинські новини", "ВолиньPost", "Волинь24", "Район.in.ua", "Перший".

Мета моніторингу: визначити кількість новин про коронавірус, проаналізувати кількість та якість заяв на тему коронавірусу від місцевих представників влади, бізнесу та громадського сектору, а також дослідити число піар-матеріалів / джинси в новинах про СOVID-19.

Джинси, або матеріалів з ознаками замовності, зазвичай найбільше перед виборами. Але під час карантину політики не втрачають можливості сфотографуватися біля продуктових наборів чи закуплених медпрепаратів, щоб заробити собі позитивний імідж завдяки публікаціям у медіа.

"Європейська солідарність" у Луцьку роздає продуктові набори під час карантину з власною символікою. Фото з "Волиньпост"

Не завжди опубліковані піар-матеріали  оплачено, коли політика показують лише з позитивного боку. Такі матеріали зазвичай розсилають пресслужби, або ж політик має вплив на це видання.

Ще неоплачену джинсу можуть поставити на сайт, коли журналіст чи редактор симпатизує політику, хоча такого б немало бути, адже медійники мають бути незаангажованими. Джинса буває й комерційна, коли піаряться не політики, а компанії чи фірми на сайтах. Траплялися такі й у тематиці коронавірусу. 

У будь-якому разі волинські онлайн-медіа почали більше писати про коронавірус. Так, у квітні  34,6% матеріалів із загальної кількості проаналізованих новин стосувалися теми  коронавірусу (COVID-19). 

Загалом було промоніторено 1175 новин, а про коронавірус на промоніторених п’яти сайтах опублікували 407 новин.

У новинах волинські онлайн-медіа писали про нові підтверджені випадки захворювань на СOVID-19, смертельні випадки, правила поховання, засудження жінки за поширення чуток про коронавірус, поширювали й заклики представників влади залишатися дома.

Було й чимало новин зі статистикою з посиланням на офіційні дані Міністерства охорони здоров'я України. Також публікувалася статистика  від Волинської ОДА щодо кількості захворювань на COVID-19.

Водночас найбільше коментували тему коронавірусу медичні працівники (23%), представники місцевої та обласної влади (21%), українські політики (5%),  місцеві громадські активісти (3%).

Як раніше писав ІМІ, з 23 березня Волинська облдержадміністрація визначила осіб, які коментуватимуть журналістам ситуацію щодо поширення коронавірусу в області.

У Волинській ОДА вирішили, що щодня на сайті Волинської ОДА та на їхній сторінці у фейсбуці до 11-ї години ранку з'являтиметься підтверджена інформація щодо ситуації з коронавірусом в області.

Водночас у стрічках публікувалися новини про випадки захворювань на СOVID-19 за кордоном, правила карантину, а також про благодійну допомогу на Волині під час пандемії.

Політики та піар під час карантину

Народний депутат України Ігор Палиця активно коментував тему коронавірусу на сайті "Волинські новини". Також від Благодійного фонду  Ігоря Палиці "Тільки разом" роздавали продуктові набори, згадуючи водночас самого ж політика.

Фонд Ігоря Палиці "Тільки разом" роздає продуктові набори. Фото із сайту фонду. Про це також писали "Волинські новини"

Такий приклад піарного матеріалу можна побачити на сайті "Волинські новини" – про те, що від Благодійного фонду Ігоря Палиці "Тільки разом!"  роздавали продуктові  набори лучанам.

Так, у  цьому тексті зазначено, що засновник фонду Ігор Палиця виділив 20 мільйонів гривень на боротьбу з поширенням коронавірусу. Однак не вказано, звідки ці гроші в нардепа й куди надійшли. Інформація про 20 мільйонів поширилась у багатьох ЗМІ Волині, що лояльно ставляться до Палиці.

Продукти роздавали людям у пакетах із логотипом фонду. Заступниця голови правління фонду "Тільки разом" Катерина Шкльода в новині зазначила: "Ігор Палиця вважає своїм обов’язком допомагати тим, хто опинився в життєвій скруті. Надто в такій ситуації, коли весь світ переживає пандемію коронавірусу. Але ми віримо, що все буде гаразд, головне – триматися разом і допомагати одне одному". 

Згодом на сайті "Волинські новини" з’явилась інформація з посиланням на офіційний сайт фонду, що для боротьби з коронавірусом на Волині "Тільки разом" уже витратив понад 13 мільйонів гривень.

Ці кошти засновник фонду спрямував на термінове забезпечення медичних закладів області потрібним обладнанням, устаткуванням та засобами захисту для медиків. Також на сайті є документ з інформацією про те, які медичні заклади отримали допомогу та скільки це коштує.

Також  на сайті "Волинські новини" є новина  про те, що до Волинської обласної дитячої лікарні передали вироби медпризначення, водночас народну депутатку України Ірину Констанкевич показано лише з позитивного боку. Депутатка є також на головному фото до новини поряд з лікарями та  медичним обладнанням.

А на сайті "ВолиньPost" опублікували позитивний текст про "Європейську солідарність" із заголовком "Волиняни отримують продуктові набори в рамках всеукраїнської благодійної кампанії. ФОТО".

У тексті йдеться про те, як активісти волинської організації партії "Європейська Солідарність" роздавали продукти людям. На коробках із продуктовими наборами на фото присутні наліпки з написом "Європейська Солідарність".

У новині зазначено, що наразі такі продуктові пакунки розповсюджують всією територією України. Перша партія такої допомоги від "Європейської солідарності" та Фонду Петра Порошенка дісталася Луцька 6 квітня. На сайті назву політичної партії та фонд виділено товстим шрифтом.

Такий текст був і на сайті "Перший", але з іншим  заголовком – "Карантин і благодійність: "Європейська солідарність" роздає нужденним продукти і ліки".

Також під час моніторингу зафіксовано інший вид матеріалів – про допомогу медзакладам від компаній.

Наприклад, на сайті "Район.in.ua" є новина про передання продуктових наборів від мережі супермаркетів "Наш край". Також були опубліковані дві новини про передання медичних засобів для лікарні від "Волиньгазу". Одна новина про це була і на сайті "Район.in.ua". Іншу новину про допомогу від газовиків можна прочитати на сайті "Перший". 

Мая Голуб, регіональна представниця Інституту масової інформації у Волинській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!