ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нове, старе і звичне: як нова влада Запоріжжя будує стосунки з журналістами

Ще наприкінці вересня 2021 року міський голова Запоріжжя Володимир Буряк подав у відставку. Це був фінал процесу протистояння між ним та президентською партією в особі звільненого з посади секретаря міськради Анатолія Куртєва. Якщо коротко, Куртєв і Ко перемогли. Тепер Анатолій Валентинович ще й в.о. мера. А цікаво це тому, що разом із вчасним звільненням з посади Володимира Буряка змінилося напруження і в кримінальній справі про перешкоджання журналістам з боку посадовців міськради. 

Формально нічого не змінилося: справа все ще розслідується. Буквально за тиждень до звільнення Буряка прокурори повідомили журналістам, що слідчі дії в справі про перешкоджання журналістам у доступі до Запорізької міської ради фактично завершено. Все, що треба було зробити, – це відправити кримінальний кейс до Державного бюро розслідувань, щоб оцінити дії поліції охорони, яка охороняла будівлю міськради. Також залишилось отримати від Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оцінку ухваленого рішення про недопуск до будівлі відвідувачів, зокрема журналістів, з боку міської комісії з питань техногенної безпеки.  Це було два місяці тому. І сьогодні ситуація виглядає так, що справу все-таки зіллють.

Володимир Буряк

Утім, справу до ДБР спрямували. А от відповіді на запит від Держкомісії більш ніж за два місяці прокурори так і не отримали. Та і ДБР, схоже, працює як може.  Після бесіди з кількома журналістами, що проходять потерпілими в справі, з’ясувалося, що на допити офіційно нікого не запрошували. Максимум з парою журналістів провели бесіду. Зокрема, в гостях у ДБР були журналістка 061.ua Ельміра Шагабудтдинова і журналістка ГО “Запорізький центр розслідувань” Катерина Шевченко (Рождественська). Суть бесіди зводилася до повторюваного ключового питання, навіть двох: чи винна в цій справі поліція і чи хочуть журналістки, щоб поліцейських посадили до тюрми. З іншими, зокрема фотокорами Дмитром Смольєнко і Ігорем Гур’євим, редакторкою “Неначасі” Катериною Майбородою, на зв’язок зовсім ніхто не виходив.  

Анатолій Куртєв

А тим часом новий керівник Запорізької міськради Анатолій Куртєв у взаємодії з медіа, судячи з усього, намагається зробити висновки, як точно не треба діяти. Ще наприкінці жовтня він розмістив на своїй сторінці просто наснажливий допис. В ньому, зокрема, йдеться: “Високий рівень епідемічної небезпеки, тарифи на тепло  – ці гострі питання хвилюють усіх. Вважаю, що в цей період ми, міська влада, та представники засобів масової інформації маємо разом знаходитися на передовій. Тому я прийняв важливе для мешканців міста рішення – бути абсолютно відкритим для преси. Ми будемо надавати журналістам доступ до міської ради та можливість акредитації на відповідні заходи. Ми налагоджуємо партнерські відносини із ЗМІ, адже запоріжці обов’язково мають отримувати оперативну інформацію щодо рішень, які приймаються в сесійній залі”. Цього ж дня він опублікував ще одне, коротеньке: “Як і обіцяв, доступ відкрито” – з фото, на якому в.о. мера тісно комунікує з трьома журналістами. 

Телеканал Z

На цьому зміни в медійному полі не завершилися. Так, 1 листопада, за згодою сторін був звільнений начальник КП "Муніципальна телевізійна мережа" (Телеканал Z) Дмитро Веліканов. Наказ про звільнення він опублікував на своїй сторінці у фейсбуці. Пізніше цей колись стратегічний медійний майданчик для мера Володимира Буряка, який щедро фінансувався з міського бюджету, очолила Ірина Полієктова. За даними сайту 061.ua, до цього вона ніколи не мала жодного стосунку до медіа. Нова керівниця працювала HR-консультанткою та коучем і була пов’язана з діяльністю громадської організації "Ділові українські жінки у Запорізькій області". Утім, уже 1 грудня на своїй сторінці у фейсбуці вона оголосила про свій перший робочий день на телеканалі й пообіцяла, що “робота телеканалу базуватиметься на головних принципах об’єктивності, оперативності та неупередженості. Попереду багато цікавих нових програм та  проєктів, завдяки яким запоріжці зможуть отримувати найактуальнішу інформацію”.

Що входить в уявлення про об’єктивність та неупередженість нової директорки, покаже час. Поки що в сюжетах телеканалу в.о. міського голови Анатолій Куртєв з’являється лише в позитивних новинах про ефективну і продуктивну діяльність (1, 2, 3). Доволі також позитивних згадок про очільника Запорізької облдержадміністрації Олександр Старуха. Знову на екрані з’явилися представники ПАТ “Запоріжсталь”. Зокрема, у новині про ремонт обласної інфекційної лікарні після пожежі, в якій трагічно загинули чотири людини, включно з лікаркою-анестезіологинею, давав коментар гендиректор ПАТ “Запоріжсталь” Олександр Мироненко.

Власне, схоже на те, що для журналістів учергове все повертається у звичне русло. Хіба що новому в.о. мера Анатолію Куртєву варто провести повноцінну пресконференцію. Щоб уже точно відрізнятися від свого не дуже успішного в медійних комунікаціях попередника. 

Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!