ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найбільше – про наслідки війни, найменше – про політику: про що пишуть у новинах луганські релоковані медіа

Інститут масової інформації в листопаді провів моніторинг найпопулярніших локальних медіа, щоб визначити, про що вони пишуть найчастіше. Від Луганської області до моніторингу потрапили релоковані медіа "Реальна газета", "Трибун", "Сєвєродонецьк онлайн", "Зміст" та "Телегазета".

Представниця ІМІ в Луганській області промоніторила новині стрічки цих медіа із 6 до 10 листопада включно і розподілила їх за категоріями: місцеві новини, новини інших регіонів, національні (стосуються всіх регіонів, країни загалом), міжнародні, інші. А регіональні новини, своєю чергою, теж поділила на новини про війну / бойові дії, соціальні наслідки війни (зокрема, новини з ТОТ), місцеву політику, економіку, соціальні проблеми (комуналка, пільги), волонтерство, права людини / вразливі категорії населення (ВПО, меншини, люди з інвалідністю, діти тощо), кримінальні новини й надзвичайні події, здоров’я / медицину, культуру / спорт, інше. Всього за вказаний період медіа опублікували 293 новини, з них локальних – 168, або 57%.

Майже однаково вони пишуть про події в інших регіонах, а також всеукраїнські події – 59 (20%) та 57 (19%) новин відповідно. 2,4% стосувалися міжнародної тематики, трохи менш ніж відсоток були новинами на інші теми. Загальнонаціональні новини найбільше публікувало "Сєвєродонецьк онлайн" – 30 новин за вказаний період. До прикладу, в стрічці є новина про те, що "Єврокомісія рекомендує розпочати процес перемовин про вступ України в ЄС". Також про це написала і "Телегазета". Водночас серед загальнонаціональних новин – зміни в законодавстві, як-от новина "Реальної газети" "Українцям збільшать виплати на закупівлю дров. У Кабміні заявили про старт експериментального проєкту", і, звісно, про гроші "Верховна Рада прийняла бюджет на 2024 рік: куди спрямували більшу частину коштів".

Щодо новин з інших регіонів, то медіа Луганщини переважно пишуть про наслідки бойових дій в інших областях, життя переселенців з області в інших громадах та про дії влади Луганщини, яка намагається працювати в релокації.

До прикладу, новина "Реальної газети" "Ракетний удар ЗСУ у Скадовську на Херсонщині припав на казарму військових слідчих росіян – ЗМІ" або "Телегазети" про те, що "Новопсковська СВА співпрацюватиме з харківським Червоним Хрестом".

Новини міжнародного рівня майже не присутні в стрічках луганських ЗМІ. Принаймні за період моніторингу. Це можна пояснити тим, що деякі з них мають дуже обмежені бюджети, а відповідно, пріоритетними для них є регіональні новини.

Лідером з кількості регіональних новин є "Сєвєродонецьк онлайн" – 54 зі 168. Найбільше цих новин стосувалися наслідків війни та життя в окупації – 59 (35%), і найбільше їх написало саме "Сєвєродонецьк онлайн". До прикладу, як у новині "Окупанти відмовляють людям у перерахунку пенсій, у Рубіжному та Кремінній стане менше гуманітарки". На другому місці – новини з фронту. Їх за моніторинговий період медіа Луганщини написали 32 (або 19%). Їх небагато, у своїх новинах усі медіа посилаються лише на офіційні джерела інформації – Генштаб або військові адміністрації. Наприклад, як у новині видання "Трибун" "Сили оборони відбили російські атаки біля Стельмахівки та Новоєгорівки – військова адміністрація".

Не дивно, що на третьому місці – кримінальні новини. Луганщина, напевно, одна з тих областей, де відкривається велика кількість кримінальних справ через розслідування щодо колаборантів. СБУ повідомляє підозри, суди оголошують вироки, як-от у новині "Сєвєродонецьк онлайн" "На Закарпатті судитимуть 8 керівників райавтодорів Луганщини, які пішли на співпрацю з окупантами". Але під суд потрапляють не тільки колаборанти та держзрадники, а цілком законні українські посадовці за незаконні дії. Про що публікуються новини, як тут: "Судитимуть чиновника Сєвєродонецької ВЦА та 6 директорів шкіл міста".

10% локальних новин – про волонтерство чи гуманітарну допомогу. Переважно це новини про гуманітарні хаби військових адміністрацій Луганської області в тилових громадах. До прикладу, новина видання "Трибун" "У гуманітарному хабі у Вінниці безкоштовно вчать майбутніх першокласників". 7% локальних новин стосуються прав людини. Здебільшого вони про те, де і які юридичні консультації можуть отримати переселенці.

5% новин луганських медіа були присвячені здоров’ю / медицині. Зокрема, "Телегазета" повідомила, що "Луганська дитяча лікарня відкрилася на Полтавщині", а "Переселенці з Луганщини можуть отримати глюкометр та тест-смужки".

Новини культури – трохи менш ніж 5%, інша тематика – 3,6%, як-от новина "Сєвєродонецьк онлайн" "Айдар, Пристін, Слобожанськ: на Луганщині обирають нову назву колишнього райцентру". Найменше новин луганських релокованих видань – про політику, менш ніж 2%.

За моніторинговий період новин про місцеву політику не написали взагалі "Реальна газета" та "Зміст". Натомість "Сєвєродонецьк онлайн" нагадало про колишнього голову Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, який після того, як залишив посаду, однаково залишається в інфополі області, а "У свій день народження Гайдай розповів, де планує працювати далі".

Валентина Троян, представниця ІМІ в Луганській області, журналістка Громадського радіо

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!