ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найбільше – про карантин, найменше – про антивакцинаторські рухи: що медіа Рівненщини пишуть про коронавірус

30.11.2021, 12:20
Анна Калаур

У листопаді рівень захворюваності на СOVID-19 в Україні зростав, і Рівненщина не була винятком. Область однією з перших опинилася в червоній зоні, і це відбилося на контенті медіа. Так, майже 32% новин у стрічках найпопулярніших рівненських ЗМІ стосувалися теми коронавірусу. Найбільше медіа писали про карантинні обмеження, а найменше – про антивакцинаторські рухи.

Такі результати моніторингу Інституту масової інформації в листопаді.

Аналізувалися новинні стрічки сайтів “Рівне 1”“Рівне вечірнє”“Радіо Трек”“ОГО”“Рівне Медіа” за 1–5 листопада на предмет висвітлення теми COVID-19. Усього згадані ресурси опублікували 772 новини. Серед них виявлено 245 матеріалів на тему коронавірусу.

Поміж аналізованих ЗМІ найбільше новин на тему коронавірусу у відсотковому відношенні виявлено на сайті “ОГО” – 53% (усього 18 новин із 34). На сайті “Рівне 1” – 48% (59 новин зі 124); на “Рівне Медіа” – 36% (61 матеріал зі 170); на “Рівне вечірнє” – 25% (46 матеріалів зі 187); на сайті “Радіо Трек” – 24% (61 повідомлення з 261).

Найбільше (33% новин про коронавірус) повідомляли про карантинні обмеження. Більшість стосувалася нововведень у зв’язку із запровадженням червоної зони. Найчастіше ЗМІ повідомляли про нові правила користування громадським транспортом, які викликали чимало запитань і спротиву. Так, новини на кшталт “Наскільки зменшилася кількість маршруток на Рівненщині у червоній зоні”“У Рівному в маршрутки і тролейбуси братимуть без COVID-сертифікатів”“Чи можна без сертифіката про вакцинацію їздити у електричках Рівненщини” були звичним контентом упродовж аналізованого тижня.

Частина новин стосувалася заходів щодо протидії інфекції, які запровадили на території всієї країни, а також наслідків цих заходів. Наприклад, у ЗМІ з’являлися й матеріали про обов’язкову вакцинацію освітян, про відсторонення невакцинованих учителів і держслужбовців від роботи й про те, як працюватимуть заклади, у яких поменшає працівників.

Також ЗМІ з посиланням на органи влади й правоохоронців інформували про проведені рейди, під час яких поліція і влада перевіряли, чи дотримуються карантинних заходів у різних закладах, транспорті й чи наявні в людей сертифікати вакцинації. Іноді під час рейдів знаходили порушників. Тож 6% новин про коронавірус мають “кримінальне” забарвлення. Здебільшого такі матеріали повідомляють про кримінальні провадження і штрафи через порушення карантину, підроблені сертифікати тощо. У стрічках ЗМІ частіше почали з’являтися новини на кшталт “У жителя Рівненщини на польському кордоні виявили фальшивий ковід-сертифікат”“На Рівненщині оштрафували трьох пасажирів маршруток, у яких не було ПЛР-тесту чи COVID-сертифікату” тощо. Крім того, виявлено новину про випадок, коли начебто від імені волонтерів у хворих вимагали гроші за використання кисневих конденсаторів.

20% новин на тему коронавірусу становила статистика, яка інформувала про захворюваність, кількість госпіталізованих, тих, хто одужав або помер від наслідків ковіду. Фактично всі медіа публікують таку статистику щоранку – окремо щодо Рівного та Рівненської області з посиланням на органи влади.

10% усіх новин про коронавірус стосувалися стану лікарень. ЗМІ повідомляли про збільшення “ковід-ліжок” у лікарнях, про проблему із забезпеченням кисню для важких хворих, про медичну субвенцію, яку планують виділити області для подолання цієї проблеми, про обіцянку облаштувати кисневі станції тощо. Також були матеріали про кількість медиків, залучених до боротьби з інфекцієюфінансування роботи закладів, де лікують хворих на ковід, оплату роботи медиків, залучених до боротьби з інфекцією. Публікували також розповіді лікарів.

Ще 10% усіх новин про коронавірус висвітлювали перебіг вакцинації. Наприклад, ЗМІ активно повідомляли про те, де можна отримати щеплення і якими вакцинами. Усі ЗМІ повідомили про отримання нової партії вакцини Pfizer на Рівненщині. Крім того, медіа відповідали на важливі питання, які турбують багатьох людей, – про протипоказання до вакцинації і коли можна вакцинуватися тим, хто вже перехворів. Була й статистика вакцинації. Окрім загальної статистики, ЗМІ повідомляли про кількість вакцинованих освітян і дітей, був також матеріал про населений пункт, у якому більшість дорослого населення вже вакцинувалася. Також майже всі аналізовані ЗМІ писали про унікальне для Рівного випробування китайської вакцини.

7% становили новини про “ковідні” сертифікати й можливість їхнього отримання.Такі консультаційні матеріали інформували про те, як і де отримати сертифікат, розв'язати проблеми з його генерацією. Наприклад, ЗМІ повідомляли, як виправити помилку в сертифікаті в “Дії”, про спеціальні консультації щодо встановлення сертифікату, як отримати свідоцтво про вакцинацію проти ковіду тим, хто щепився за кордоном, або ж можливість отримання Міжнародного свідоцтва про вакцинацію онлайн тощо. Більшість ЗМІ повідомила про надмірну завантаженість сімейних лікарів, які не встигають видавати СOVID-сертифікати, через що в Рівному відкрили пункти видавання цих документів. Траплялися також пізнавальні матеріали, наприклад про те, як перевіряють сертифікати в Європі.

Найменше виявлено новин, які висвітлюють антивакцинаторські рухи – приблизно 1%. Наприклад, “Радіо Трек” опублікував розповідь рівнянки – учасниці антивакцинаторського зібрання в Києві, яка негативно відгукнулася про організацію мітингу і вважає, що людей використали в політичних цілях.

Наприкінці жовтня противники вакцинації збиралися біля міської лікарні в Рівному. Персонал закладу влаштовував таким людям екскурсії до ковідного відділення, щоб вони на власні очі побачили, що там відбувається. У період моніторингу публікацій про такі зібрання й “екскурсії” не виявлено. Виявлено лише  повідомлення з проханням мера і лікаря не “штурмувати лікарні” й “не вдиратися” до палат.

Ще 13% новин про коронавірус зараховано до категорії “інше”, адже вони стосуються різної проблематики на тему коронавірусу. Наприклад, сюди зараховано новини про випробування української вакциниавстрійський бордель, де вакцинують відвідувачів, новини про те, від чого може залежати поширення хвороби тощо.

Цікаво, що коронавірус став темою й для політичної джинси. Наприклад, сайт “Рівне 1” розмістив популістську заяву партії “За майбутнє” з вимогою скасувати норму про відсторонення від роботи невакцинованих працівників. А на “Рівне вечірнє” опублікували статтю із закликом Петра Порошенка, якого в тексті називають “П’ятим Президентом”, негайно підписати закон про кисневі станції в лікарнях.

Тенденції висвітлення тематики коронавірусу зібрано в інфографіці.

Загалом ЗМІ активно висвітлювали тему коронавірусу і приділяли їй досить уваги. Адже фактично кожна третя новина стосувалася COVID-19. Природно також те, що найбільше повідомлень було про карантинні обмеження, адже вони стосуються найбільшої кількості людей.

Варто зазначити, що ЗМІ рідше готували власні матеріали на тему коронавірусу і здебільшого публікували інформацію, надану органами влади, найчастіше – Рівненською ОДА та Рівненською міською радою.

Ганна Калаур, регіональна представниця Інституту масової інформації в Рівненській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!