ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Мирні" новини Чернівців: як місцеві онлайн-ЗМІ висвітлюють конфлікт на Донбасі

06.12.2019, 16:40
Альона Заїка

У своїх матеріалах онлайн-видання Чернівців майже не зачіпають теми збройного конфлікту та розведення військ на Донбасі. Новини щодо перебігу Операції Об’єднаних сил та вирішення військового конфлікту на сході України займають лише 4% всього новинного контенту на сайтах Чернівців.

Метою моніторингу ІМІ було дослідити контент чернівецьких інтернет-ЗМІ на предмет висвітлення теми Операції Об’єднаних сил (ООС), проаналізувати кількість таких матеріалів та розподіл тем у висвітленні тематики ООС, а також тональність висвітлення теми розведення сил та засобів на Донбасі.

Під моніторинг потрапили п’ять онлайн-видань Чернівців ("0372.ua""Час""АСС""БукІнфо""БукНьюз"). До уваги бралися новини, які були опубліковані з 4 по 8 листопада 2019 року. Загалом за досліджуваний період було опубліковано 341 новину, серед яких лише 14 матеріалів стосувалися теми ООС, військових, переселенців чи волонтерів. Це 4,1% загальної кількості новин.

Так, по чотири новини на тему збройного конфлікту в Україні опублікували "БукНьюз" (частка матеріалів про ООС  – 6,2% всього контенту на сайті), АСС (4,1%) та "Час" (12%). По одній новині про ООС на рахунку 0372.ua (1,03%) та "БукІнфо" (2,1%).

Щодо тематики новин про ООС, найбільше публікацій у стрічках чернівецьких онлайн-медій стосувалися конфліктно-вразливих груп населення – військових та членів їхніх сімей, переселенців, волонтерів тощо. За моніторинговий тиждень на сайтах було опубліковано дев'ять таких матеріалів, що становило 64% всіх новин на тему ООС. По три новини на цю тему опублікували АСС: ("Стало відомо, скільки переселенців мешкають на Буковині (інфографіка)"),  "Час" ("Топ-10 фактів про "королівських" піхотинців 24-ї бригади") та "БукНьюз" ("Санаторій "Красноїльськ" пропонують перетворити у реабілітаційний центр для учасників АТО та членів їх сімей").

Дві новини (14% кількості матеріалів на тему ООС) стосувались урегулювання конфлікту на міжнародному рівні:

За моніторинговий тиждень у стрічках чернівецьких онлайн-ЗМІ з’явилась одна новина про ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей. – Ред.): "Кат полонених в "ЛНР" може уникнути покарання: небезпечний прецедент для інших справ" ("Час"). Єдина новина на тему ООС у стрічці сайту "0372.ua" стосувалася забезпечення армії: "На потреби армії буковинці сплатили понад 177,3 мільйона гривень військового збору".

У моніторинговий тиждень жоден з досліджуваних сайтів не публікував щоденних зведень штабу Операції Об’єднаних сил чи інших структур Збройних сил України про поточну ситуацію на фронті. Обійшли увагою ЗМІ Чернівців і новини щодо ситуації в прифронтовій зоні та життя її мешканців.

Активно обговорювана останнім часом у суспільстві тема розведення сил та засобів на Донбасі також виявилася не актуальною для місцевих інтернет-видань, хоча підготування до розведення військ у районі Петрівського та Богданівки на Донеччині припало якраз на моніторинговий тиждень. За п’ять днів моніторингу побачила світ лише одна нейтральна новина про розведення військ: "Сьогодні о 12-й годині ми запустимо білу ракету": українська сторона готова до розведення військ на ділянці №3 – командувач ОС", яку опублікували на сайті "БукНьюз".  

За результатами моніторингу, тільки кожна 24-та публікація в новинних стрічках чернівецьких онлайн-ЗМІ розповідала про військовий конфлікт, який шостий рік триває на сході України.

Альона Заіка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!