ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Мы вас всех убьем": хто та чому погрожує медіа з Луганщини та Донеччини?

Релоковані з Луганщини медіа продовжили роботу на підконтрольній Україні території. Вони пишуть здебільшого про війну, людей на ній, а також створюють матеріали, які допомагають зорієнтувати постраждалих унаслідок війни в українському законодавстві, роз’яснюють, які кроки потрібно зробити в тій чи іншій ситуації, зокрема як евакуюватися з окупованих територій. Здебільшого аудиторія цих ЗМІ – переселенці або люди, які залишаються жити в небезпечних регіонах. Але є серед читачів / глядачів жителі й окупованих територій.

Інститут масової інформації поспілкувався з редакторами та редакторкою трьох медіа Луганщини – Олексієм Артюхом (Трибун), Андрієм Дихтяренком (Реальна газета), Анною Сердюк (Вільне радіо) – та розпитав про те, від кого найчастіше лунає критика на адресу їхніх медіа, які матеріали викликають найбільше реакцій та чи отримували вони погрози.

"Трибун"

За словами головного редактора онлайн-видання "Трибун" Олексія Артюха, періодично видання отримує погрози.

"Але здебільшого від неадекватних любителів "русского мира". Найчастіше це повідомлення в стилі "мы вас всех убьем". У принципі, ці речі стали чимось звичним, тому не звертаємо на них уваги. Інша річ, коли до чиїхось близьких, які перебувають в окупації, вламуються камуфльовані гобліни. Такі випадки також були, без подробиць", – говорить Олексій.

Він зауважує, що "Трибун" отримує багато зворотного зв’язку від читачів з окупованих територій.

"Хтось передає цінну інформацію, хтось просить допомогти дізнатися про ті чи інші речі або знайти їхніх родичів, хтось просто хоче поговорити. Ми постійно говоримо з ними. Там дуже багато людей, які чекають на Україну і вірять у звільнення своїх міст. Це наші люди, і, звісно, болить за кожного з них", – розповів головред.

Контактує медіа і з читачами на підконтрольній території. Переважно це земляки співробітників редакції, які через війну переселилися до різних міст України.

"За останній рік ми дуже зблизилися з нашою аудиторією", – додає Олексій.

Він зауважив, що останнім часом зрідка читає коментарі в тому ж фейсбуці та зрідка пише їх сам.

"Тільки в разі, якщо тема того чи іншого посту зацікавила, можу виділити якийсь час", – додав головред.

"Реальна газета"

"Реальна газета" отримує погрози тільки у вигляді коментарів у соцмережах і на YouTube – але зазвичай вони неконкретні й походять радше від російських тролів, розповідає головний редактор Андрій Дихтяренко і додає:

"Ми вже не звертаємо на це уваги".

Читачі ж з окупованих територій дякують за корисну інформацію, яку медіа подає в експлейнерах, передають слова підтримки Україні, а іноді намагаються полемізувати щодо політичних питань.

"Читачі з підконтрольних територій теж дякують за корисну інформацію, емоційно реагують на новини з окупованих територій, активно полемізують з мешканцями окупованих територій", – зауважує Андрій.

За його словами, з аргументованою критикою в останній місяць медіа не стикалося. Багато коментарів "ви всьо врьоте, хто бомбил Донбасс восемь лєт" але це теж пишуть здебільшого боти.

"Вільне радіо"

В останній місяць, говорить головна редакторка "Вільного радіо" Анна Сердюк, редакція не отримувала погроз. Припускає, на це вплинули свята: люди були менш активними в цей час.

"На пошту з окупованих (територій. – Ред.) запити про допомогу в пошуку рідних, як виїхати, проблеми з водою і про те, що не дають гуманітарки", – каже головна редакторка.

Читачі з підконтрольних територій також пишуть щодо пошуку зниклих рідних, щодо оформлення довідок, інструкцій. За словами Анни Сердюк, вони реагують на запити аудиторії і з підконтрольної, і з окупованої території і намагаються допомогти.

"Часом у нас уже є тексти на тему, досить просто надіслати у відповідь посилання, часом це стає темою для якоїсь інструкції. Звісно, не в усьому вдається відповісти очікуванням. Наприклад, пошуком зниклих ми не займаємося, відповідно максимум, що можемо зробити, – надіслати контакти, які є в наших матеріалах на тему", –  каже головна редакторка "Вільного радіо".

"Коментарі зараз переважно під новинами про загиблих співчутливі, інколи про спійманих навідників пишуть, що замалі терміни для них чотири-п'ять (років. – Ред.)", – зазначила Анна Сердюк.

Вона додала, що нещодавно редакцію розкритикували через допис про пропозицію дівчині від військового з імітацією викрадення.

"Ми зробили пост про те, що під час війни пари продовжують одружуватися на передовій з фото Костянтина та Влади Ліберових. Ми не брали весь опис та не вказували обставини пропозиції, але розміщувати це все ж було помилкою. Наразі хочемо зробити пост про згоду та ризики таких освідчень та вибачитися, що поширили фото без потрібного контексту", – зазначила Анна Сердюк.

На момент публікації блогу редакція "Вільного радіо" опублікувала пост із вибаченнями.

Валентина Троян, регіональна представниця Інституту масової інформації щодо окупованих територій та Луганської області

 
Liked the article?
Help us be even more cool!