ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мобільний госпіталь, кисень та вакцинація: як висвітлюють пандемію херсонські медіа?

Робота мобільного шпиталю, нестача кисню та перебіг вакцинації – головні теми новин, у яких херсонські медіа висвітлювали коронавірус та карантинні обмеження.

Такі результати моніторингу Інституту масової інформації, що проводився в листопаді. Загалом проаналізовано 883 повідомлення сайтів ХерсонОнлайнХерсонці, Український південьХерсонщина за день та Любимый Херсон, що були опубліковані з 1 до 5 листопада 2021 року включно.

Методологія дослідження охоплювала аналіз кількості новин зі статистикою захворюваності / госпіталізацій / смертності, стану лікарень, перебігу вакцинації, отримання сертифікатів та карантинних обмежень. Під час дослідження також аналізувалися новини з антивакцинаторським контентом та кримінальними справами про підроблення щеплень, порушення карантинних обмежень тощо.

Хто більше писав про "корону"?

11% новин у херсонських медіа містять інформацію про пандемію COVID-19, але понад половину з них опублікував один сайт.

Найбільше, 15% новин, присвячених темі коронавірусу, містила стрічка сайту "Херсон онлайн". Здебільшого це були передруки з інших медіа та офіційна інформація. Журналісти сайту опублікували 58 таких новин, тоді як інші проаналізовані сайти разом за тиждень написали менше новин з теми (разом 40). У середньому в день цей сайт публікував 11 новин про коронавірус та карантинні обмеження.

Трохи менше – 11,7% загальної кількості новин – присвятив цій темі сайт "Любимый Херсон". Тут теж превалювали офіційні повідомлення та статистика.

Сайт "Херсонці" присвятив цій темі тільки 8% новин, "Український тиждень" та "Херсонщина за день" – по 6% новин у новинних стрічках медіа.

Така відносно мала кількість новин про коронавірус і все, що з ним пов'язане, тим більше дивна, адже на період моніторингу припали криза з дефіцитом кисню в лікарнях, розгортання мобільного шпиталю в Каховці та переведення шкіл міста на дистанційне навчання. Але не тільки ці події стали темами новин.

Якою була тематика "коронавірусних" новин?

Згідно з моніторингом ми виділили вісім основних тем, за якими й розподілили всі новини.

Жодної новини в моніторинговий період місцеві медіа не присвятили тільки одній темі – антивакцинаторським тенденціям та рухам.

Зате популярним у ЗМІ темам кисню в лікарнях та зрештою стану справ у лікарнях медіа присвятили найбільше новин – 24, що становило 24,5% всіх новин про коронавірус. Як ми вже зазначали, це пов'язане з тим, що Херсонщина першою з областей увійшла до червоної зони, стрімко зросла кількість госпіталізованих та лікарні опинилися на межі "кисневого дефіциту". Про що багато писали ЗМІ (всього дев'ять новин).

Встановлення мобільного шпиталю ДСНС у Каховці відбулося наприкінці жовтня, але на початку листопада загальноукраїнські та херсонські медіа фокусували увагу на його роботі. Окрім офіційної інформації медіа передруковували матеріали UNICEF Ukraine про роботу шпиталю. Саме завдяки госпіталю ця тематика обійшла за популярністю питання вакцинації і всього, що з цим пов'язане. Таких новин ми зафіксували 21. А це 21,4% всіх новин про коронавірус та пандемію.

Тут топтемами тижня стали рішення Кабміну про майбутнє відсторонення працівників, які не вакцинувалися, та умови, за якими школи міста почнуть працювати в офлайн-режимі. Новини про високу ймовірність залишитися без роботи спровокували черги в центрах вакцинації, про що також писали місцеві медіа.

Трохи менше, 20 новин (20%), – це статистика захворюваності, госпіталізацій та смертності. Цифри офіційної статистики вже півтора року, як стали обов'язковою складовою медіаплану майже всіх місцевих медіа.

Увага на Херсонщині й до дедалі вищої статистики захворюваності та смертності не спала і в тиждень, коли ми проводили моніторинг, навіть попри певну стабілізацію. Місцеві медіа, окрім офіційної статистики, активно цитували керівника МОЗу Ляшка.

Не менш популярною була тема карантину та обмежень. Саме в цей період почався черговий етап активності "ковід-патрулів", а школи Херсонщини так і не вийшли на навчання, хоча в більшості з них, за офіційними повідомленнями, вакцинованими були понад 80% працівників. Саме в тиждень моніторингу освітяни Херсонщини почали визнавати, що причиною дистанційного навчання став не коронавірус, а відсутність газу для опалення шкіл. Таких новин ми зафіксували 16, або 16,3%.

Дивно, але за доволі високої кількості кримінальних новин у херсонських медіа правопорушення, пов'язані з пандемією, карантинними обмеженнями та підробними сертифікатами, у новинах з'явилися лише чотири рази. Ще менше, три новини, а це трохи більш ніж 3%, місцеві медіа присвятили застосунку "Дія" та сертифікатам.

Ще 10 новин ми зарахували до категорії "інше". Зокрема, матеріали, які не підпадають під інші категорії. Наприклад, матеріал з ознаками замовності від експрезидента та звіти про наради, на яких обговорювали питання, але не повідомили про ухвалені рішення чи проблему.

Підсумуємо, що за доволі вільного ставлення херсонських журналістів до стандартів, що фіксують зазвичай наші моніторинги, тему коронавірусу вони висвітлюють без надмірної емоційності та без зловживання клікбейтними заголовками. Як уже зазначалося, більшість матеріалів посилається на офіційну інформацію, що вказує на розуміння медійниками відповідальності за висвітлення такої тендітної теми.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації у Херсонській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов'язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews

Liked the article?
Help us be even more cool!