ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медведчук – топовий ньюзмейкер харківських новин, Блок Світличної – топовий замовник джинси

21.06.2021, 10:00
Олена Лептуга

У жовтні 2021 року в Харкові відбудуться вибори мера. Кандидати вже почали потроху розгойдуватися. Але всіх їх обійшов Віктор Медведчук, згадки про нього й ОПЗЖ  в онлайн-ЗМІ кількісно випередили навіть джинсу Блоку Світличної "Разом".

У травні ІМІ досліджував представництва політичних сил в новинах регіональних медіа, зокрема політичну джинсу. У полі зору п’ять місцевих медіа – "Об'єктив", SQ, 057.ua, "Вечерний Харьков", "ВГороде.Харьков". Загалом проаналізовано 825 новин. Тільки в 15 з них (1,8%) містяться згадки політсил. Всього ж у новинах політичні сили згадувалися  19 разів.

Лідером зі згадок у новинах є ОПЗЖ: про цю партію журналісти написали 10 разів, тобто 52,6% усіх згадок. Медійники писали переважно про арешт Віктора Медведчука ("Об’єктив" п’ять разів, а 057.ua – тричі). Ще один матеріал "Об’єктиву" стосувався святкування 9 травня, у ньому був перелік представників руху, що взяли участь у покладанні квітів. Соціологічне дослідження щодо ймовірних переможців мерських перегонів містить згадки крім ОПЗЖ, ще й "Слуги народу": 

ВГороде.Харьков

До речі, партія "Слуга народу" розділила друге місце за згадками з місцевим Блоком Світличної "Разом": в обох по чотири згадки в новинах (або 21%). Двічі журналісти були щодо "слуг" нейтральними (ВГороде.ХарьковОб'єктив), а двічі джинсували проти: "Скандал в ХОГА: глава области выделила землю бабушке экс-мужа, владеющей элитным авто – СМИ" (Вечерний Харьков) і "В сети выложили фильмо визите нардепов на "красную зону" в Харькове (ВИДЕО)" (Вечерний Харьков).

Що стосується Блоку Світличної "Разом", то всі згадки про нього мають ознаки замовності й усі опубліковані у виданні "Вечерний Харьков". Журналісти у двох з чотирьох текстів контрагітаційно описували скандал навколо виділених очільницею області земель, а ще одна стаття є справжньою маніпуляцією – "Политологи: самую разумную и объединяющую позицию по 9 мая показала только Светличная". Матеріал ґрунтується на двох компліментарних цитатах політологів і не містить альтернативної позиції. Популістськи виглядає в цьому контексті вислів про те,  що "политики все чаще и все бессердечней и циничней используют историю своего народа, чтобы "перетянуть" на свою сторону и тем самым разделить", адже далі – "именно поэтому и импонирует объединяющая позиция Светличной, которая призвала не разделять нашу общую историю, нашу память и нашу победу". Гасла "Никто не может быть забыт и ничто не должно быть забыто!" тільки підкреслюють замовний характер тексту.

Отже, моніторинг виявив агітацію за Блок Світличної "Разом", чорний піар проти "Слуги народу" і нейтральні матеріали про ОПЗЖ. 18 із 19 згадок стосувалися політики, один текст (про святкування 9 травня) – соціалки. Єдиним порушником журналістських стандартів щодо використання політичної джинси виявився "Вечерний Харьков". 

Олена Лептуга, регіональна представниця Інституту масової інформації в Харківській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.  

Liked the article?
Help us be even more cool!