ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медведчук, Шарій та СБУ – резонансні справи в центрі уваги регіональних онлайн-ЗМІ Донеччини

Роботу правоохоронних органів журналісти висвітлюють у кожній дванадцятій новині. Водночас кримінал та надзвичайні події – теми, що постійно присутні в стрічці новин. З цього числа новин у регіональних ЗМІ Донеччини перша за кількістю згадок – Національна поліція (55%). Як онлайн-ЗМІ Донеччини пишуть про роботу правоохоронних органів, ми з’ясовували під час квітневого моніторингу.

Аналізувалися новини, що були опубліковані в онлайн-ЗМІ з 5 до 9 квітня 2021 року включно. Загалом до моніторингу потрапили п’ять онлайн-ЗМІ Донеччини – karachun.com.ua, novosti.dn.ua, mrpl.city, avdeevka.city, 0629.com.ua.

У них визначалася частка новин про поліцію, суддів, прокурорів, НАБУ та ДБР, зокрема тематика цих повідомлень, джерела інформації та тональність повідомлень про правоохоронні органи.  За досліджуваний період опубліковано 736 новин, з них – 62, або 8,5%, стосувалися роботи правоохоронних органів. Найбільша частка таких новин була в сайтів 0629  (12,3% загальної кількості новин), karachun.com.ua (11,8%). У сайтів-близнюків mrpl.city та avdeevka.city – 9% і 6,3% новин із загальної кількості публікацій відповідно. Трохи більше, 7%, матеріалів про правоохоронні органи й суди було на сайті "Новости Донбасса".

Про кого пишуть онлайн-ЗМІ

Найбільше ЗМІ повідомляли про роботу співробітників Національної поліції – це 55% з усіх загадок про правоохоронні органи. Адже без поліції не обходиться жодне затримання або фіксування правопорушення, поліція першою опиняється на місці подій. Такі інформаційні приводи ще й найпростіша "здобич" для редакцій. Наприклад, як ці: "Припаркувався посеред перехрестя! У Маріуполі патрульні оштрафували нахабного водія", "Поліцейські двох областей переслідували водія, який влаштував ДТП на Донеччині. Довелося відкрити вогонь", "Збив знак і перекинувся: в Краматорську сталася ДТП". Звичайної кримінальної хроніки не зустріти лише на сторінках сайту "Новости Донбасса".   

На другому місці за кількістю згадок опинилася прокуратура (18%). Згадувалася вона в новинах про гучні, резонансі справи. Наприклад, резонансна новина, яку опублікували всі досліджувані онлайн-ЗМІ, "У прифронтовому місті школярки змусили однокласницю купатися голою". Або не менш гучна новина про стрілянину в потягу "Стрілянина в поїзді Київ – Костянтинівка. Прокуратура повідомила про підозру одному з двох фельд'єгерів". 

У патрульної поліції та судів по 11% згадок про правоохоронні органи. Зрідка повідомляли сайти про роботу СБУ (6,5%), ще рідше – про ДБР (лише одна згадка – 1,6%). За період аналізу не вийшло жодної новини про роботу Національного антикорупційного бюро (НАБУ). 

Хороший коп, поганий коп – тональність новин 

51,4% згадок про роботу правоохоронців були позитивними. Це новини на кшталт "У Маріуполі поліцейські встановили та розшукали чоловіка, який обікрав три автомобілі", "У Донецькій області затримали партію амфетаміну на п'ять мільйонів гривень". Незважаючи на негатив у заголовку в новини "У Слов'янську, як і раніше, працює гральний бізнес", текст насправді про успіх Нацполіції, хоч і в співпраці з прокуратурою. Часто такі новини були простими передруками повідомлень пресслужб без додаткових коментарів чи роз’яснень. 

34,3% новин показували роботу правоохоронців нейтрально. Це здебільшого була буденна кримінальна хроніка або щось на кшталт "Кінні, піші, вело- і мотопатрулі: в Маріуполі і курортних селищах запрацює туристична поліція".

Негативних згадок про Нацполіцію було 14,3%. Власне, вони єдині, про кого зафіксовано не лише позитив, а й негатив. З такого негативу, наприклад, новина про іміджеві втрати колишньої міліції та сепаратизм із боку колишнього начальника Маріупольської міліції: "Екскерівнику маріупольської міліції загрожує до 10 років позбавлення волі". Також з негативу справа про перевищення повноважень, коли "двоє зі Слов'янського відділу поліції перевищили службові повноваження" і застосували фізичну силу, витягнули водія з-за керма та надягли на нього кайданки. Внаслідок зазначених дій чоловік отримав легкі тілесні ушкодження. Крім того, один з підозрюваних склав стосовно потерпілого неправдивий офіційний документ – протокол про адміністративне затримання. І ще один приклад негативу – новина про побиття поліцією, і знову водій, цього разу "в Маріуполі на блок-посту побили водія. Дві версії одного конфлікту"

У Патрульної поліції негативу не було, а відсоток нейтральних новин становив 86%, із такою самою часткою, у 86%, нейтрально пишуть і про суди, тобто шість із семи випадків. 

Щодо основних тем, у яких фігурували правоохоронці, то найбільше повідомлень стосувалося резонансних, гучних справ – 32,3%, у кримінальної хроніки (надзвичайні події, кримінальні справи, ДТП) – 27,4%; успішної діяльності правоохоронних органів – 21%, інших тем – 16% (наприклад, це новини про відкриття центру взаємодії між поліцією та громадою або про зустрічі з правоохоронцями із запобігання пограбуванням та злочинам).

Окремий тренд в онлайн-ЗМІ Донеччини – новини, що також увійшли до розділу "інше", вони пов'язані з розшуком, затриманнями, судовими справами та розслідуваннями, що стосуються справ щодо сепаратизму ще у 2014–2015 роках або співпраці з угрупованнями на території тимчасово окупованих територій ОРДЛО.

З цікавого – наявність у новинах регіональних ЗМІ й загальноукраїнських резонансних тем.  Приміром, новина про позов Шарія проти СБУ. Також онлайн-медіа активно висвітлювали тему санкцій проти Медведчука на сайті "Новости Донбасса": тут було про арешт яхти Медведчука, про Верховний Суд зі справою проти каналів Медведчука, про стягування з Медведчука 140 тис. грн компенсації, про обіцянку генпрокурора логічного завершення всіх справ, що стосуються Медведчука, тут згадуються прокуратура, ДБР, СБУ, Верховний Суд. 

Серед іншого на сайті avdeevka.city зустрівся й один приклад замовного матеріалу, коли журналісти з рядової події зробили іміджеву джинсу за участю СБУ: "Авдіївські коксохіміки успішно пройшли перевірку від СБУ".

Звідки ЗМІ беруть інформацію про правоохоронців

Найчастіше регіональні онлайн-ЗМІ Донеччини брали інформацію в пресслужб відповідних органів (це пресрелізи або  коментарі прессекретарів) – 45% усіх згадок. По 11% згадок скопійовано з офіційних сайтів правоохоронних органів або з офіційних сторінок у фейсбуці та телеграмі. Так, фактично всі повідомлення про патрульну поліцію спиралися на її власний телеграм-канал.

У 13% інформація про правоохоронців була власною роботою журналістів. І майже в 10% медіа посилалися на інші загальнонаціональні та регіональні медіа, серед яких не було жодного іноземного.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації  в Донецькій області (неокуповані території).

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!