ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійники & поліція: нова спроба діалогу

Фото – сектор комунікації ГУНП в Кіровоградській області

Наприкінці минулого тижня в Кропивницькому відбулася зустріч представників засобів масової інформації Кіровоградщини з керівництвом Головного управління Нацполіції області. До ініційованого регіональним представником ІМІ круглого столу долучилися керівник ГУНП полковник поліції Роман Козьяков разом із заступниками, редактори та журналісти шести місцевих видань, а також член Консультативної місії Європейського Союзу Йоахім Петерс.

Одразу зауважу, акцент зустрічі, під час якої планувалося зосередитися більше на порушеннях прав журналістів та вирішенні окремих кейсів, зразу змістився в русло конструктивних пропозицій щодо налагодження якісного діалогу між поліцією та ЗМІ. Так, медійникам було запропоновано долучитися до роботи Громадської інформаційно-дорадчої ради з питань поліцейської діяльності. Члени ради, старт до формування якої планують оголосити вже найближчими тижнями, матимуть змогу сприяти залученню представників громадськості до моніторингу діяльності поліції, брати участь у розробленні експертних пропозицій, висновків та аналітичних матеріалів, що врахує керівництво Нацполіції області в подальшій роботі силовиків.

“Це унікальна можливість не лише мати більш повний доступ до інформації про роботу поліції в регіоні, а й впливати на її розвиток та інформувати громадськість про наявні успіхи та невдачі “з перших уст”. Крім того, це допоможе, в разі виникнення конфліктних ситуацій між медійниками та полісменами, вчасно та об’єктивно реагувати на подібні випадки”, – наголосив Роман Козьяков.

Враховуючи, що кількісний склад майбутньої ради досить обмежений – до 15 осіб, під час зустрічі представник ІМІ запропоновав журналістам обрати від медійної спільноти одного-двох представників, які й будуть “ретрансляторами” думки та позиції ЗМІ Кіровоградщини. Наразі це питання перебуває на стадії обговорення в групі журналістської спільноти регіону в мережі Facebook.

Підтримав ідею залучення до ради представників мас-медіа і Йоахім Петерс. “Нам відома непроста ситуація з українськими медіа, тож приємно бачити певні кроки до налагодження діалогу. У нас у Німеччині відносини між поліцією та журналістами проходили декілька етапів – від незавуальовано ворожого ставлення до взаємовигідного партнерства. Конфронтація нічого хорошого не приносить жодній зі сторін”, – наголосив Петерс.

Від Громадської інформаційно-дорадчої ради перейшли до більш нагальних питань, а саме необхідності виокремлення в окрему категорію справ, що стосуються перешкоджання журналістській діяльності. З цією тезою керівництво обласної Нацполіції загалом погодилося, зауваживши, що з урахуванням появи на території країни та області безлічі “кишенькових” громадських організацій та сайтів-одноденок доволі важко виокремити саме журналістів. Особливо це проблемно для інтернет-ЗМІ, які не мають офіційної реєстрації як “інформаційне агентство”. Щодо таких осіб кваліфікувати правопорушення як “перешкоджання журналістській діяльності” практично неможливо.

Однак задля більш якісної роботи з протидії порушень свободи слова було вирішено запровадити певний алгоритм роботи для медійників, які стали жертвами того чи іншого правопорушення, пов’язаного з виконанням ними своїх професійних обов’язків. Так, після відповідного повідомлення за номером 102 журналістам пропонується повідомити про ситуацію начальниці сектору комунікації ГУНП в Кіровоградській області Віталіні Бевзенко, яка вестиме окрему статистику подібних справ. 

На початку кожного календарного місяця представник ІМІ в області проводитиме звірку наявної у нього інформації з даними про офіційні звернення до Нацполіції від журналістів та за необхідності отримуватиме дані про поточний стан розслідувань у справах. Окрім того, планується не рідше ніж щоквартально проводити відповідні зустрічі з керівництвом ГУНП Кіровоградщини задля обговорення найбільш резонансних випадків.

Водночас варто констатувати, що в частині захисту прав журналістів Кіровоградщини маємо ще одну проблему – досить низьку активність медійної спільноти, яка не поспішає афішувати наявність проблем та факти цензури, недопуску на ті чи інші публічні заходи, ненадання відповідей на інформаційні запити. Чи вирішать проблему пасивності, хоча б частково, досягнуті домовленості, стане ясно вже до кінця поточного року.

Павло Лісниченко, представник ІМІ в Кіровоградській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!