ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже половина думок у херсонських медіа належить експерткам

Фото – МОСТ
Фото – МОСТ

44% експерток та 43% героїнь згадувалися в новинах херсонських медіа в лютому 2023 року. Причому в деяких тематиках новин, таких як освіта, війна і навіть політика, переважну більшість героїнь або експерток становили жінки.

Такі дані були отримані в межах аналізу п’яти популярних новинних онлайн-медіа, який із 6 до 10 лютого 2023 року включно провів Інститут масової інформації. Загалом проаналізовано 250 новин стрічки сайтів Херсон онлайнСуспільне: ХерсонТиповий ХерсонВгору та Кавун.city. Аналізувалися по 50 новин у стрічці кожного медіа, де згадувалися люди.

Найбільше цитування експерток було виявлено в новинах Суспільне.Херсон – 40% кількості всіх експертів в усіх проаналізованих матеріалах. Жодної експертки не було виявлено в новинах видання "Вгору", а жодного експерта – у "Херсон онлайн".

Нетипово велика кількість експерток пояснюється ледь не щоденними звітами та заявами речниці об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталії Гуменюк. Цікаво, що частина медіа посилалася на неї, а частина – на повідомлення ОК "Південь" без згадок речниці. Також відзначимо, що більшість медіа продовжують її називати саме "керівником", а не керівницею пресцентру, а єдиним виданням, яке використовує в цьому випадку фемінітиви, є Кавун.city.

Приблизно такий самий розподіл був між героями та героїнями новин. Так, 42,5% героїнь та 57,5% героїв фігурували в новинах у досліджуваний період. Причому 40% усіх згадок жінок припало на один сайт – Кавун.city. Це повʼязане частково з переліком великої кількості людей у новинах про політичні партії та виборчій процес 2020 року.

У сюжеті Суспільного про ціни на ринку героїнями, очевидно, теж здебільшого стали жінки, хоча сумнівним, але експертом виступив чоловік Володимир Молчанов. 

Тематичний розподіл новин у гендерному розрізі ще цікавіший. Очевидно, що найбільше новин у медіа Херсонщини автори присвятили війні та бойовим діям. І в них завдяки все тій же Наталії Гуменюк 60% експертних думок висловили жінки. Але це не єдина тематика, де експерток виявлено більше, ніж чоловіків. Так, 66% експертних думок у темі про волонтерство та всі експертні думки про освіту та соціалку належали жінкам. Просто цих новин набагато менше, ніж присвячених війні, але динаміка передбачувана.

Жодної експертки ми не виявили в новинах про політику, кримінал, корупцію, спорт, медицину та економіку. Тут коментували тільки чоловіки. 

З героїнями ситуація геть інша. Тут відразу в пʼяти тематичних групах частіше фігурували жінки. Причому навіть у новинах про політику, де жінок – героїнь матеріалів було 57,5%. Це пояснюється тим, що головою Херсонської міської військової адміністрації працює Галина Лугова, яка, очевидно, є одним з топньюзмейкерів та фігурантів новин.

Причому не тільки в новинах про політику. Вона часто коментує питання обстрілів і їхніх наслідків, благодійності й міжнародної технічної допомоги та навіть питання набору до Гвардії наступу

У новинах про освіту традиційно багато згадок жінок. У 85% новин цієї тематики героїнями стали саме жінки. Ми знаходили матеріали як зі звільнених, так і тимчасово окупованих громад області.  

Велика кількість жінок у спортивних новинах пояснюється тим, що на період моніторингу припали успішні виступи Алли Белінської, Тетяни РіжкоДарʼї Тихової та Анастасії Павлової. Про їхні успіхи написали майже всі медіа, адже новини про щось, крім війни та її наслідків, зʼявляються зараз не так часто. Цікаво, що тренерами всіх дівчат-спортсменок є чоловіки, але згадують їх рідше, тож співвідношення між спортсменками та спортсменами в новинах становить 61 до 39%. 

Економічні новини теж частіше мали згадки жінок. Переважно через згадки начальниці МВА Лугової, як у випадку з публічними закупівлями, та висвітлення питань з цінами. Це і згадані вище матеріали про ціни на ринку, і кепшн відео про ціни на яйця

Відносно мало жінок фігурують у новинах про охорону здоровʼя – всього 31%, тоді як чоловіків 69%. Жінок згадували тільки кілька разів у розповіді про лікарок.

Новин про культуру загалом не дуже багато, як і згадок у них жінок (43 проти 57%). На тиждень, коли проходив моніторинг, припала поява новин про викрадену колекцію краєзнавчого музею та його колишніх керівниць, які допомагали окупантам вивозити награбоване.

Тоді як чоловіки розповідали про втрачену або пошкоджену через обстріли архітектуру міста чи фігурували в мультфільмах, про які писали херсонські медіа. 

Кримінальні новини переважно зараз представлені інформаційними повідомленнями про оголошення підозр або суди над колаборантами та зрадницями. І тут гендерного балансу немає взагалі. Незважаючи на те що серед зрадників на Херсонщині багато жінок, у тиждень моніторингу "щастило" отримати нові підозри більше чоловікам. Всього в 33% кримінальних новин згадували жінок.

Треба зауважити, що ми не знайшли жодної новини про корупцію чи антикорупційну роботу, в якій би фігурували жінки. Це єдиний тематичний розділ новин, де чоловіки впевнено тримають лідерство. 

Підсумовуючи, відзначимо, що в порівнянні з дослідженням, яке Інститут масової інформації проводив три роки тому, кількість новин, у яких згадуються експертки та героїні, збільшилася на 10%.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Liked the article?
Help us be even more cool!