ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже кожна п'ята новина у львівських онлайн-медіа – на тему пандемії

03.12.2021, 09:49
Мар'яна Сич

У листопаді 19,5% новин львівських ЗМІ були на тему пандемії. Найчастіше журналісти писали про перебіг щеплення мешканців області, роботу пунктів вакцинації, ситуацію із захворюваністю, госпіталізацію та карантинні обмеження, адже в цей час Львівщина перебувала в “червоній зоні”. Антивакцинаторським тенденціям присвячено 2,5% матеріалів із загальної кількості новин.

До моніторингу ІМІ потрапили п'ять онлайн-медіа Zaxid.netВголосТвоє містоДивись.Інфо та Гал-інфо. Загалом проаналізовано 1478 новин, опублікованих з 1 до 5 листопада включно. 288 матеріалів стосувалися тем пандемії. У відсотковому співвідношенні це 19,4% загальної кількості всіх проаналізованих новин.

На тему пандемії “Дивись.Інфо” опублікувало 71 новину, “Гал-інфо” – 64, Zaxid.net – 62, “Вголос” – 50, “Твоє місто” – 39. Натомість у відсотковому співвідношенні від загальної кількості матеріалів онлайн-медіа результати такі: “Твоє місто” – 26,89%, “Дивись.Інфо” – 22,11%, “Гал-інфо” – 19,81%, “Вголос” – 17,36%, Zaxid.net – 15,46%.

Метою моніторингу було визначити, на які теми про пандемію пишуть місцеві медіа.

Вакцинація 29,7% матеріалів із загальної кількості новин про пандемію. Статистику вакцинованих в УкраїніобластіЛьвові публікувало видання “Гал-інфо”. Сайт “Дивись.Інфо”, окрім щеплених в області та країні, подавав дані вакцинованих у світі. “Вголос” друкував і статистику щеплених на Львівщині, і були матеріали з брифінгів посадовців, лікарів, у яких теж згадують кількість вакцинованих, однак це подавалося з коментарем особи, а не як “сухі” цифри. Видання “Твоє місто” писало лише про кількість вакцинованих освітян у Львові. Натомість журналісти Zaxid.net узагалі не публікували статистики.

Більшість новин стосувалася схвалення ВООЗ індійської вакцини, відкриття та роботу пунктів вакцинації, щеплення дітей, чи можна вакцинуватися матерям, які годують дітей грудьми, коли українцям очікувати щеплення третьою дозою, постачання нових партій вакцини до України та на Львівщину, про те, що в області утилізують протерміновані дози вакцини, тестування української вакцини в Польщі, організацію мобільних бригад для щеплення літніх людей у Дрогобичі. Низка матеріалів були на міжнародні теми: австралійські вчені випробовують вакцину у формі пластиру, в Нідерландах відмовилися від Astrazeneka, батькам у Нью-Йорку пропонують за щеплення дітей 100 доларів, у США дозволили щепити дітей.

Захворюваність / госпіталізація / смертність 23% матеріалів із загальної кількості новин про пандемію. Більшість новин на цю тему була подана у вигляді статистики. Журналісти розповідали про кількість хворих, госпіталізованих і зафіксованих смертей у місті Львові, області, в країні. Також писали про ситуацію госпіталізованих у конкретних лікарнях (“Охматдит”, інфекційній), захворюваність на COVID-19 серед вагітнихвійськових.

Карантин та карантинні обмеження 16% матеріалів із загальної кількості новин про пандеміюМедійники готували новини про те, що у Рівному та Луцьку громадським транспортом можуть користуватися пасажири без сертифікатів про вакцинацію, які області перейшли до “червоної зони”, результати перевірок та закриття закладів-порушників, які не дотримуються карантинних обмежень, невакцинованим обмежили вхід у Верховну Раду, депутатів Львівської міської ради допустять на сесію із сертифікатами або негативними ПЛР-тестами, невакцинованих освітян, посадовців та працівників медуніверситету можуть відсторонювати від роботи, заклади культури зможуть працювати за умов повної вакцинації, про петицію та пікет батьків щодо відновлення навчання в школах, заяву МОЗ, що закриття шкіл у “червоній зоні” суперечить постанові Кабміну, у Львові дозволять працювати школам із 100% щепленням освітян, у Львові дозволили відвідувати галереї та музеї, курорти Прикарпаття будуть доступні лише для вакцинованих. Один матеріал був на міжнародну тему через спалах коронавірусу в Нідерландах посилили карантин.

Ковід-сертифікати 8,4% матеріалів із загальної кількості новин про пандемію. Журналісти писали новини про те, як отримати сертифікат про вакцинацію тим, хто щепився за кордоном, сертифікати про щеплення, які зникли через збій “Дії”, що в застосунку “Дія” можна буде генерувати дитячі сертифікати, як отримати сертифікат на основі ПЛР-тесту, що робити, коли “Дія” не генерує ковід-сертифікат, за яких умов ковід-сертифікат може бути анульовано, сертифікат про одужання від коронавірусу буде в “Дії”.

Стан лікарень 6,6% матеріалів із загальної кількості новин про пандемію. Медіа готували новини про те, що франківські медики заявили, що в їхніх медзакладах не вистачає кисню, українські лікарні отримають кошти на кисневі станції, у лікарні швидкої допомоги розширять реанімацію, про кількість концентраторів, які є для людей, що лікуються вдома, про закупівлю апаратів ШВЛ, концентраторів для львівських лікарень.

Кримінальні новини 6% матеріалів із загальної кількості новин про пандемію. У цьому пункті враховувалися новини про підроблення сертифікатів щодо щеплення і ПЛР-тестів. Писали медіа про кримінальні справи щодо підроблення сертифікатів та про те, що правоохоронці викрили підлітка, який створив фейкову “Дію”. Матеріалів на цю тематику не зафіксовано на сайті “Твоє місто”.

Антивакцинаторські тенденції / рухи 2,5% матеріалів із загальної кількості новин про пандемію. Журналісти сайтів “Твоє місто” та “Гал-інфо” не публікували новин на цю тематику. “Дивись.Інфо” надрукувало один матеріал про те, що франківським антивакцинаторам не вдалося потрапити на акцію протесту в Києві.

Про те, що в столиці відбувається акція противників вакцинації, написали на сайті “Вголос”. Також медіа опублікувало новину про те, що головний лікар 8-ї міської клінічної лікарні Василь Трунквальтер запросив антивакцинаторів та тих, хто купує сертифікати до ковідного відділення свого медзакладу, щоб розвіяти сумніви про необхідність щеплення.

Сайт Zaxid.net опублікував чотири новини на цю тематику. Журналісти написали про те, що 24 канал відсторонив від роботи телеведучого Дмитра Гнапа через його погляди на вакцинацію. Гнап вважає, що щеплення мають бути добровільними й лише сама людина має розпоряджатися своїм тілом. Однак керівництво медіа та журналіст заявили, що готові відновити свою співпрацю після завершення карантину. Також онлайн-видання написало новину про те, що поліція не дозволила франківським антивакцинаторам залишити межі міста, бо понад 30 людей, які їхали в автобусі на акцію протесту до столиці, не мали негативних ПЛР-тестів чи сертифікатів про щеплення. Ще один матеріал був про те, що троє депутатів від “Слуги народу” відмовилися вакцинуватися проти COVID-19. А 3 листопада цитатою дня медіа обрало слова міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, що мітинг антивакцинаторів є насмішкою над медиками й померлими.

Інше 7,7%. До цієї категорії ввійшли новини, як львівські телеканали організували ефір на підтримку вакцинації, анонс радіоефіру з Моршина, телеканал нардепа Шуфрича перевірять щодо можливих фейків про вакцинацію, про дозвіл випробування таблеток проти коронавірусу в Україні, Великій Британіїрезультати випробування таблеток проти COVID-19, спростування інформації про безкоштовне тестування невакцинованих нардепів, Австралія відкрила кордони, Україну планують вилучити із “зеленого списку”, чи закриють кордони для українських туристів, в Австралії розробили нову технологію проти щеплень, як працюватимуть ЦНАПи в “червоній зоні”.

Гучні заголовки та джинса на користь партій

Про результати соціологічного опитування групи “Рейтинг” щодо суспільно-політичних настроїв населення (2123 жовтня 2021 року) написали одразу три видання. У заголовку Zaxid.net зазначає “Серед українців поменшало противників вакцинації від коронавірусу”, Твоє місто пише “43% українців досі не готові вакцинуватися від коронавірусу”. Обидва медіа в текстах дають лінк на першоджерело, чого не можна побачити в новині сайту “Вголос”.

Матеріал медійників “Вголосу” опубліковано із заголовком “Найбільше вакцинованих серед виборців “Європейської солідарності”. Так, соцгрупа досліджувала електоральні симпатії виборців політичних партій щодо вакцинації, і ці дані є в презентації.

Журналістам, звісно, можна їх використовувати. Однак краще все ж використовувати в текстах, а не будувати на цьому заголовок. І якщо вже писати цю статистику, то про всі партії, а не лише про одну, бо це більше нагадує джинсування на користь політсили.

Під час моніторингу привернув увагу ще один матеріалу сайту Zaxid.net  із заголовком “Голова Чернівецької райради Руслан Домніцак виявився антивакцинатором”. Сама ж новина про те, що два ресторани отримали адмінпротоколи за порушення карантинних норм через чиновників. Цими посадовцями виявилися голова міського департаменту архітектури Андрій Тимофійчук та голова Чернівецької райради Руслан Домніцак. Плюс журналістам, що намагалися почути позицію щодо цієї ситуації в Руслана Домніцака, але мінус за заголовок, який зроблено на основі слів начальниці Держпродспоживслужби Чернівецької області Анжели Косован.

Не дуже зрозуміло, що мала повідомити чи донести читачам “Вголосу” новина про те, що двоє чоловіків побилися в черзі на вакцинацію. Цю інформацію медійники передрукували зі сторінки в соціальній мережі каналу “Магнолія-ТВ”. Але ні перше, ні друге ЗМІ не називає причин конфлікту.

Підсумовуючи, скажемо, журналісти львівських онлайн-видань пишуть про вакцинацію, епідеміологічну ситуацію багато і це вже не просто статистичні дані, а матеріали з коментарями відповідальних посадовців, лікарів. Публікації без емоцій, оціночних суджень, що заборонено в новинах. Однак варто більше приділяти уваги заголовкам.

Водночас хочеться відзначити проактивну позицію ЗМІ. Наприклад, сайт “Твоє місто” організував дискусію на актуальну тему для батьків “За яких умов школи зможуть запрацювати офлайн”, а чотири місцеві телеканали (UA:Львів, НТА, “ПравдаТУТ Львів”, Перший Західний) випустили спецпроєкт “Червона зона”, у якому разом з медиками, посадовцями розповідали про ситуацію в лікарнях Львівщини, обговорювали, як обмеження впливають на бізнес, освіту, життя мешканців, спростовували міфи й страхи про вакцинацію. Цей етер транслював і  Zaxid.net. Також медійники цього холдингу проводили радіоефір з міста Моршин, яке стало відомим колективною вакцинацією.

Мар'яна Сич, регіональна представниця Інституту масової інформації у Львівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID Медійна програма в Україні, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО Інститут масової інформації та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!