ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Львівські онлайн-ЗМІ щодня пишуть щонайменше дві новини про вакцинацію. Результат моніторингу

01.07.2021, 10:06
Мар'яна Сич

Постачання вакцини, відкриття нових пунктів щеплень, сертифікат про вакцинацію та статистика щеплень – найпопулярніші теми новин про вакцинацію у львівських онлайн-ЗМІ. Джерелами для матеріалів здебільшого є місцеві, державні органи влади або ж колеги з інших медіа.

Зазвичай видання публікують від двох до чотирьох новин на тему вакцинації на день і дуже рідко не має жодного матеріалу на цю тему, що може свідчити про те, що ця тема актуальна для регіону.

Такі результати моніторингу ІМІ п’яти онлайн-медіа Zaxid.netВголосТвоє містоЛьвівський портал та 032. Загалом проаналізовано 1004 новини, опубліковані з 7 до 11 червня включно. Із загального числа матеріалів 62 матеріали, або 6,2%, безпосередньо стосувалися вакцинації.

Із 62 публікацій 19 надруковано на сайті Zaxid.net. Хоча це найбільша кількість матеріалів про вакцинацію, але із загальної кількості матеріалів на сайті це число становить 5,4%. Журналісти подавали статистику вакцинованих в Україні в конкретний день, дані, скільки львів’ян отримало щеплення за вихідні в центрі вакцинації на стадіоні “Арена Львів”, писали про відкриття нових центрів вакцинації, доставлення вакцини до області та Українипояснювали чим відрізняється свідоцтво про вакцинацію від ковід-паспорта. Також на сайті можна знайти новини не лише про Львівщину, а й про відкриття першого центру вакцинації в Івано-Франківську та про старт масового щеплення в Луцьку. Низка новин є і на міжнародну тематику. Наприклад, про те, що Іспанія і Євросоюз відкриють кордон для вакцинованих, США та Британія нададуть вакцини бідним країнам, а також прохання України поділитися вакциною Німеччину.

16 новин про вакцинацію написали журналісти видання “Львівський портал”. І хоча це на три матеріали менше, ніж у видання Zaxid.net, але у відсотковому співвідношенні ця цифра більша, а саме 9% матеріалів із загальної кількості в стрічці. По п'ять новин було про відкриття і роботу нових центрів вакцинації в області, а також статистика щеплень в Україні та області. Інші матеріали – на теми постачання вакцини до країни та на Львівщину або про те, як отримати свідоцтво про вакцинацію.

Решта три видання, які потрапили до моніторингу ІМІ, опублікували по дев'ять матеріалів. На сайтах “Твоє місто” та 032 це 6,6% загальної кількості новин. Найменша частка матеріалів про вакцинацію була у видання “Вголос” – 4,5%.

Сайт “Вголос” писав про відкриття нових центрів вакцинації, кого і якою вакциною в них щепитимуть, про те, що Львівщина отримає нову партію AstraZeneca, про визнання сертифікатів про вакцинацію і де їх отримати.

Три з дев'яти новин видання “Твоє місто” було про центри вакцинації. Інші – про доставлення 60 тисяч доз AstraZeneca на Львівщину, 117 тисяч доз Pfizer до України, про відкриття Іспанією кордонів для вакцинованих, визнання Угорщиною українського паспорта вакцинації та як його отримати, а також як і де можна отримати другу дозу вакцини проти коронавірусу.

Журналісти інтернет-порталу “032” найбільше писали про відкриття центрів вакцинації, де вони працюватимуть і як дістатися. На цю тему опубліковано п'ять з дев'яти матеріалів. Інші новини – про постачання до області вакцини AstraZeneca, до України – Pfizer, а також де отримати свідоцтво про вакцинацію.

У 55% публікацій для журналістів джерелами були сайти та пресслужби МОЗ, Львівської міської ради, обласної адміністрації, Держприкордонслужби, брифінги заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, регіонального координатора з питань вакцинації проти коронавірусної інфекції у Львівській області Олега Когута, соцмережа міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, пресслужба фонду ЮНІСЕФ та колеги з українських і міжнародних ЗМІ. Лише сайт “Вголос” публікував окремий матеріал – думку голови Національної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія, що дітей вакцинувати не потрібно.

Матеріали, які базуються на офіційних повідомленнях від державних установ, посадовців, можуть свідчити про те, що журналісти намагаються подавати читачам перевірену інформацію і не мають бажання нагнітати чи хайпувати на важливій темі. Це офіційні звіти про вакцинацію, анонси та новини. Власних ексклюзивних матеріалів журналістів з використанням експертних думок, аналітики впродовж аналізованого періоду не було. Однак мусимо зазначити, що в попередні тижні журналісти все ж готували щонайменше репортажі з пунктів вакцинації, публікували блоги медиків, посадовців про вакцинацію.

У підсумку проаналізовані львівські медіа майже щодня пишуть хоча б по дві новини про вакцинацію, іноді три-чотири матеріали на день. Дуже рідко в стрічці не має жодної новини з тематики вакцинації. Також є низка новин, у яких львівські ЗМІ згадують про вакцинацію побіжно. Наприклад, одним реченням у матеріалах про коронавірус в інших країнах. Зазвичай, це статистика про кількість вакцинованих. Або ж, як журналісти видання Zaxid.net у матеріалі “Цифрова пандемія”, пишуть про те, як боротися з дезінформацію загалом і під час коронавірусу. А наприкінці матеріалу наводять перелік офіційних сайтів, де можна перевіряти міфи й фейки про COVID-19 та вакцинацію.

Мар'яна Сич, регіональна представниця Інституту масової інформації у Львівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!