ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримінальна хроніка з пресрелізів. Кожна п’ята новина в Одесі про правоохоронні органи

Кожна п’ята новина в одеських онлайн-медіа стосується діяльності правоохоронних органів. Такі висновки можна зробити на основі вибіркового аналізу п’яти онлайн-ЗМІ, який з 5 до 9 квітня 2021 року включно провів Інститут масової інформації. Загалом проаналізовано 801 повідомлення таких медіа: "Думська", 048, "Одеса.Онлайн", УСІ, "Одесская жизнь".

Методологія дослідження охоплювала аналіз частки новин про Нацполіцію, патрульних, НАБУ, СБУ, ДБР, прокуратуру, суди в регіональних онлайн-медіа. Встановлювався тип контенту, тематика новин та їхні джерела. Окремо зверталася увага на тональність новин про правоохоронні органи.

Конкуренція між медіа за "гарячі" пресрелізи

Зазначимо, що ці показники корелюються з нещодавнім дослідженням ІМІ щодо тематики новин у місцевих ЗМІ. Тоді, у листопаді 2020 року, було встановлено, що місцеві медіа здебільшого пишуть про надзвичайні ситуації та кримінальну хроніку (33% загальної кількості публікацій). Новини на ці теми для редакцій одеських медіа стали доступнішими через щоденні розсилання відповідних відомств. До того ж такі повідомлення підвищують відвідуваність та трафік для онлайн-медіа. В поточному дослідженні встановлено, що 21,2% новин мали згадки про різні правоохоронні структури, а 84,7% згадок про них ґрунтувалися на повідомленнях їх же пресслужб. Лише 8% з усіх проаналізованих новин становила власна робота редакцій. Важливо, що під час дослідження не зафіксовано новин без зазначення джерела.

Найбільше новин про правоохоронні органи опублікували видання "Одеса.Онлайн", 048 та УСІ (29%, 27,6%, 24,2% загальної кількості новин відповідно). На сайті "Думська" згаданих тем стосувалися 17% новин. Найменше таких повідомлень у видання "Одесская жизнь" – 5,6% загальної кількості новин. 

Зважаючи, що 80,5% подібних згадок про діяльність правоохоронних органів є звичайною кримінальною хронікою, виходить, що практично чверть новин у цих медіа стосується аварій, убивств, пограбувань, крадіжок тощо. І хоча ці повідомлення звикло мають "позитивне" завершення – всі порушники затримані, а справи в суді, можна все ж таки зробити невтішні висновки про насиченість негативом стрічок новин у вищезгаданих ЗМІ.

Конкуренція між пресслужбами за "гарячі" ЗМІ

Понад половину згадок про діяльність правоохоронних органів стосується Національної поліції (52,4%). Власне, в цьому випадку можна лише привітати діяльність її пресслужби, яка формує порядок денний в одеських ЗМІ. 18% згадок стосується діяльності патрульних. Пресслужба також активно публікує затримання нетверезих водіїв, ефектні переслідування правопорушників на автівках та розбір разючих аварій. 

9,4% з усіх згадок про діяльність правоохоронної системи стосуються судів, 8,3% – прокуратури, 6,5% – СБУ, ще 3,5% – ДБР та лише 1,7% – НАБУ.   

Аналіз тональності новин зафіксував помірковане ставлення місцевих онлайн-ЗМІ до правоохоронної системи. Так, 89,4% згадок про правоохоронні органи мають нейтральну конотацію. Переважно одеські журналісти під час роботи з пресрелізами правоохоронних органів розповсюджують їх без змін та додаткової інформації, не заглиблюючись у деталі хроніки. Всього 4,7% згадок про правоохоронців були в негативному ключі. Наприклад, у новинах "Односельці загиблого в ДТП з фотографом вимагають посилити запобіжний захід" та "Водій комунального сміттєвоза збив у дворі маленького велосипедиста, але так і не поніс покарання" йдеться про невдоволення людей судовими рішеннями. До негативних новин потрапили й випадки корупції. У новині "В Одесі затримали поліцейського, який за хабарі обіцяв не привертати до відповідальності розповсюджувача порнографії" є негативна згадка про правоохоронця-корупціонера, але водночас це приклад позитивної роботи співробітників ДБР. До яскравих прикладів позитивних новин про поліцію можна зарахувати повідомлення "В Одесі патрульні допомогли швидко доставити кисень до лікарні". Загалом виявлено 5,9% подібних повідомлень. 

Місцеві стрічки новин перенасичені кримінальною хронікою та аваріями. З одного боку, це значні недоліки в роботі журналістів, які поверхово ставляться до внутрішньої "екології" читачів. З іншого – це виклик для пресслужб правоохоронних органів, які, розповсюджуючи "гарячі пресрелізи", отримують безліч новин і, можливо, відзнаки та премії, але водночас також відіграють украй значну роль у підвищенні психологічної напруги в місті.  

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!