ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кожна третя новина – про війну, кожна дев’ята – про обстріли: як пишуть про повномасштабну війну дніпровські медіа

Значна кількість новин про війну в дніпровських онлайн-медіа базується на повідомленнях голови Дніпро ОВА про обстріли області чи знищені ракети або безпілотники. А ще – це новини про відключення світла в місті через обстріли росіянами. Під час цього моніторингу ми не виявили новин про окуповані території. Врешті, це логічно, адже аналізуємо новини регіональних ресурсів, а в Дніпропетровській області окупованих територій немає. Найменше новин публікували медіа про ВПО, роботу волонтерів, гуманітарну чи міжнародну допомогу. Але саме серед цих новин були замовні тексти. Моніторинг проводили із 6 до 10 травня 2024 року включно. Усього за цей період опубліковано 808 новин, з них 207, або 25,62%, – це були новини про війну. У Дніпрі досліджувалися п’ять найвідвідуваніших дніпровських ресурсів: "Інформатор", gorod.dp.ua056.ua, "Наше місто" та "Дніпро Інфо".

Цей моніторинг повторює ситуацію 2022 року, коли Інститут масової інформації вже робив дослідження новин про війну в регіональних медіях. Цього разу, щоправда, зовсім немає мови ворожнечі в новинах про війну чи наслідки війни. У моніторингу за 2022 рік мови ворожнечі було трішки більш ніж 1% серед усіх новин про війну.

Наслідки війни – найактуальніша тема

Найбільше новин було на тему соціальних наслідків війни. Тут були повідомлення про обстріли Дніпропетровщини, руйнування будинків, відключення світла через обстріли. П’ять видань на цю тему опублікували 88 публікацій, або ж 42,5% повідомлень із загальної кількості новин про війну. Великий відсоток новин у цьому розділі, зокрема, і тому, що громади області обстрілюють щодня. Повідомлення про наслідки обстрілів зазвичай публікує голова Дніпро ОВА Сергій Лисак, і медіа беруть собі це в стрічки новин. Зранку та ввечері пишуть про безпекову ситуацію на Дніпропетровщині. У цьому моніторингу повторюється ситуація 2022 року, коли новин на цю тему було найбільше. Наприклад, видання "Дніпро Інфо" писало про безпекову ситуацію в області протягом ночі – "Багатогодинна тривога: на Дніпропетровщині вночі оборонці збили 8 ракет та 5 шахедів". Або ж "Наше місто" опублікувало новину про збиття ракети над Дніпром – "У небі над Дніпропетровською областю збили ворожу ракету".

Скриншоти із сайтів "Інформатор", gorod.dp.ua та "Дніпро Інфо". Заголовки до новин про обстріли Дніпропетровщини

Також до цього розділу потрапили новини про відключення електроенергії через обстріли росіян. Наприклад, "Інформатор" писав: "Ворог пошкодив об’єкти енергетики: чи вимикатимуть в Україні світло 8 травня", або ж "Дніпро Інфо" повідомляло про можливі відключення світла через дефіцит в енергосистемі. Новини про відключення електроенергії не переважають, проте вони є в усіх стрічках сайтів. З’являється така тематика, якщо в області чи містах області планують відключення або якщо росіяни обстрілюють енергооб’єкти в області.

Друге місце – кримінальні новини

15,5% новин із загальної кількості новин про війну (або 32 повідомлення) – це кримінальні новини, пов’язані з війною. На цю тему медіа публікували доволі багато новин, бо саме в період моніторингу розгорталися події зі смертю чоловіка в криворізькому ТЦК після проходження військово-лікарської комісії. Так, ось новина від "Інформатора" про смерть військового в ТЦК. Також про це писав і сайт 056.ua. Крім того, в медіа були повідомлення про затримання чи викриття колаборантів, тих, хто працював на ворога, здавав позиції чи передавав інформацію.

Скриншоти із сайтів 056.ua та gorod.dp.ua. Заголовки до новини про смерть чоловіка в ТЦК

Дніпровські медіа так і не навчилися коректно повідомляти про загибель українських воїнів

Далі за кількістю повідомлень новини про бойові дії та повідомлення про загибель українських військових. Таких новин 27, або 13% загальної кількості новин про війну. Так, це складна тема, коли треба написати про загибель українських військових. І, здавалося б, за понад два роки повномасштабної війни можна було б вивчити теорію, як писати на такі теми. Проте деякі видання й далі продовжують робити емоційні та маніпулятивні заголовки до таких новин. Так, наприклад, "Інформатор" опублікував новину "На війні загинув 33-річний гранатометник Віталій Щербина з Дніпропетровської області", що загалом нормальний заголовок, який інформує і не більше. А потім з’являється новина "Дружина залишилась вдовою: росіяни вбили 30-річного Захисника із Кам’янського Максима Ніколаєва", де вже є досить емоційна фраза про дружину. Або ж емоційний заголовок gorod.dp.ua "До Небесного війська пішов ще один герой Дніпровської бригади ТРО". Коли в повідомленні присутні подібні формулювання, то це впливає на те, як аудиторія сприймає те чи інше повідомлення.

Новини про війну з ознаками замовності

Новини про гуманітарну допомогу – це, власне, і були новини з ознаками замовності. Таких новин медіа опублікували вісім, або майже 4% загальної кількості новин про війну. Видання написали по одній-дві новини на тему допомоги. Ті, хто написав тільки одну новину, публікували тексти з ознаками замовності. Повідомлення, що міський голова Дніпра Борис Філатов вручив ключі від 63 квартир військовим, сім’ям загиблих, рятувальникам, медикам та комунальникам опублікували всі п’ять видань. Ці новини можна знайти на сайтах:  "Інформатор", gorod.dp.ua, 056.ua, "Наше місто" та "Дніпро Інфо". Нагадаємо, така синхронність і ідентичність текстів – перша ознака того, що матеріал може містити ознаки замовності. У всіх п’яти варіантах уже в заголовку наголошують, що квартири вручив саме міський голова Філатов. Причому видання 056.ua опублікувало цю новину з позначкою "Політичні новини". У вихідних даних сайту вказано, що матеріали з такою позначкою публікуються на правах реклами. І якщо на цьому сайті йдеться про неналежно марковану рекламу, то інші чотири ресурси опублікували це повідомлення як звичайну новину, по суті, розповсюдивши джинсу.

Нагадаємо, під час моніторингу у 2022 році була така сама ситуація: саме новини про гуманітарну допомогу мали ознаки замовності.

Скриншоти із сайтів "Інформатор", 056.ua, gorod.dp.ua, "Дніпро Інфо" та "Наше місто". Новина в стрічці всіх п’яти видань моніторингу, з ознаками замовності

Різне та інше, або Про що писали найменше

Найменше в стрічках дніпровських онлайн-медіа було новин про ВПО – дві публікації, або 1% новин про війну. Одну новину опублікували на сайті "Наше місто", другу – на сайті gorod.dp.ua. Така сама ситуація і з новинами про повітряні тривоги. "Наше місто" та "Інформатор" писали про це. Але "Інформатор" у заголовку повідомив про вибух, а в самій новині доповнив про повітряну тривогу. "Наше місто" зранку повідомило, що протягом ночі була одна повітряна тривога, і потім у самій новині розповіло про безпекову ситуацію в регіоні. Робота активістів та волонтерів – це трохи менш ніж 2,5%, або ж п'ять публікацій. Майже 5%, або 10 публікацій, – це новини про цивільних, які травмувалися чи загинули внаслідок російських атак. Власне, писали про це всі видання.

5%, або 11 публікацій, – новини про мобілізацію. Зокрема, про закон, що дозволяє мобілізовувати в’язнів. Про це писали 056.ua та "Дніпро Інфо". "Інформатор" писав про реєстр "Оберіг". До категорії "інше" потрапили новини про нагородження військових.

Про це, зокрема, писали "Інформатор" і gorod.dp.ua. "Дніпро Інфо" писало про випадки, коли можна не служити через релігійні переконання, а 056.ua повідомило, що в Дніпрі презентували марку "русскій воєнний флот – до дна", яку присвятили до Дня памʼяті та перемоги над нацизмом. На марці зображено російські кораблі, що вже знищені або пошкоджені ЗСУ, ВМС, ГУР та СБУ.

До речі, мови ворожнечі в новинах про війну не було. Проте такий, здавалося б, позитивний показник підсвічує іншу проблему. Більшість новин написано за пресрелізами чи дописами із соціальних мереж – скопійовано, там цілковито відтворюють ті мовні конструкції, які використовують організації, які надсилають релізи. Це вічна проблема і побажання до регіональних ресурсів у Дніпрі – давати більше оригінальних новин або ж давати їх у принципі, а не передруковувати одне в одного чи з пресрелізів. Але це тема вже іншого блогу.

Оля Василець, регіональна представниця ІМІ в Дніпропетровській області

Liked the article?
Help us be even more cool!