ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кожна друга новина на сайтах Донеччини – про війну

Із 2014 року тема російського вторгнення та окупації була присутня в новинах Донеччини й Маріуполя зокрема. З початком повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року ця тема знов стала першою за  актуальністю в новинних стрічках онлайн-медіа Донецької області. Так, фактично кожна друга новина стосується війни.

Тематичний моніторинг проводили з 8 до 12 серпня включно на сайтах 0629.com.ua, karachun.com.ua, novosti.dn.ua, mrpl.city, v-variant.com.ua. Проаналізовано 657 новин. Усі ці сайти були вимушені змінити місце розташування, виїхавши з Маріуполя, Краматорська, Слов’янська. Після релокації вони продовжують працювати з безпечніших регіонів країни для читачів тепер уже окупованого Маріуполя, регіону, для переселенців та біженців.

Більш ніж половина новин онлайн-ЗМІ Донеччини, а це 52% загальної кількості, стосуються воєнних зведень, кількості жертв і перемог на фронті, а також явищ, які безпосередньо пов’язані з війною. Так, значна частина новин з першої теми, присвячена полоненим, українським захисникам та захисницям, що боронили Маріуполь. Про це ледь не щодня пише кожен з п’яти сайтів. Як і про те, що в полоні перебуває 130 українських жінок, які за наказом залишили територію комбінату "Азовсталь", під час оборони Маріуполя та опинилися в руках російських терористів. Писали всі й про так званий трибунал, судилище над полоненими азовцями, яке має відбутися в приміщенні маріупольської філармонії. Були новини й про заяви ватажків "ДНР" щодо ймовірного розстрілу українських бійців. Місцеві медіа стежать за процесом і інформують читача. На жаль, ознака часу – жахливі за змістом новини про використання полонених росіянами для ексгумації трупів загиблих у Маріуполі: роблять вони це без будь-якого захисту, голіруч.

Ще одна ознака воєнного часу – колаборанти. Так, маріупольський сайт 0629 у стрічці новин фіксує персон, маріупольців і мешканців прилеглих селищ, що співпрацюють з ворогом. Є такі серед освітян не лише шкіл та вишів, а й з дитсадків, серед медійників, менеджерів і політиків. Новини про це під час моніторингу зустрілися в стрічці новин кожного з п'яти сайтів. Про розкрадання колаборантами гуманітарної допомоги в Маріуполі писав "Східний варіант", про колаборантів у лавах поліції mrpl.city. 

Соціальні наслідки війни, відновлення пошкодженого житла та інфраструктури – друга тема за актуальністю в новинах Донеччини. Таких новин – 16%. І є пояснення такої актуальності, адже саме Донецька область особливо постраждала від масованих обстрілів та авіанальотів ворога. 

Деякі міста області, зокрема Маріуполь, зруйновано повністю, і цього року в місті можна не чекати на газ. Сезону опалення не буде, теплом область може забезпечити не більш ніж 250 тисяч населення, інші мають евакуюватися. 

Такі самі сумні новини про інфраструктурні проблеми надходять і зі Слов’янська: місто консервує систему опалення – тепла не буде.

Позитивні новини надходять лише про ремонт електромереж у регіоні. Так, поряд з військовими працюють спеціалісти, що відновлюють подання електрики, і про це також пишуть у новинах Донецької області – ще п'ять містечок тепер зі світлом. У цій темі є також і про загальну евакуацію з Донеччини, і про евакуацію маломобільного населення містечок Донецької області, де обстріли не вщухають з лютого, і про врятованих евакуйованих тварин. У новинах на тему соціальних наслідків війни не лише про евакуацію, а й про депортацію. Так, журналісти фіксують та інформують про злочини РФ, зокрема про депортацію дітей з Донбасу, і публікують пам'ятки, що робити, якщо вас депортували. В Маріуполі гостро стоїть проблема питної води, через порушення системи водопостачання в місті черги по воду та їжу, Маріуполь переживає соціальну та гуманітарну катастрофи.

7% новин – це новини бізнесу та економіки. Ця тема третя за актуальністю. Писали сайти Донецької області про успішні історії малого бізнесу, цікаві приклади релокації бізнесу, про те, що бізнес повертається до України, ось як, наприклад, Макдональдз, або, навпаки, про те, як війна вичавлює малий бізнес із Донецької області. 

Також з важливого в медіа було звернення морського бізнесу до президента щодо надання можливості виїхати морякам та продовжити свою роботу, адже це про податкові надходження до бюджету у воєнний час. Були й новини про те, що корпорація Ріната Ахметова виходить з медіабізнесу, або про те, що вугільні підприємства Донбасу продовжують працювати й під час війни. Доступна іпотека, програми мікрокредитування, перевалка зерна,  підписання договору з Міжнародним банком про надання гранту. 

Про волонтерство й активізм писали в 5% новин. Таких новин не так уже й багато. Зокрема, про благодійний аукціон, на якому продадуть малюнки маленьких маріупольців, про те, де отримати безкоштовні набори допомоги від волонтерів, або про відкриття сучасного шелтера для переселенців.

Власне, так чи інакше, майже будь-які новини не оминають війни. Навіть якщо це новини про спорт, то це новини про пограбування окупантами спортивних баз, зокрема йдеться про пошкоджене майно ФК "Маріуполь". Новин спорту – 1,5% з усієї стрічки новин. На тему здоров'я публікацій ще менше: наприклад, про ковід на Донеччині згадують в 1% новинних текстів.

Про політику також майже не говорять: лише 3% новин були про неї. Якщо цю тему і зачіпають, то пишуть  про міжнародну політику і місце України на мапі світу. Ще 4 % – це новини криміналу і надзвичайних ситуацій, менш ніж 1% новин стосуються тем екології, соціальної тематики поза війною, культури та прав людини, в іншому – 8% новин. Джинси в період моніторингу зафіксовано не було. 

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації в Донецькій області 

Liked the article?
Help us be even more cool!