ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коронавірус як топова тема регіональних ЗМІ Донеччини

Коронавірус та все, що із цим пов’язане, - це перша тема 31% новин Донеччини. Інститут Масової Інформації у березні дослідив кількість новин про коронавірус, наявність в них маніпуляцій, та джерела інформації у новинних матеріалах про коронавірусну інфекцію онлайн-ЗМІ Донеччини.

До дослідження було взято усі новини, у період з 9 по 13 березня, зі стрічок сайтів 0629, mrpl.city (Маріуполь), karachun (Слов’янськ), "Восточный проект" (Краматорськ), "Новости Донбасса" (Донеччина). До складу моніторингу не входили авторські колонки, блоги, офіційні анонси концертів, пресконференцій, відімкнення води чи світла тощо. Отже, усього було проаналізовано 481 новину.

Із цього числа 149 (31%) новин були присвячені темі зараження вірусом та введеним через це карантином. Якщо розглядати окремо по виданням, то сайт 0629 опублікував 18% таких новин, обласний сайт Донеччини - Новости Донбасса – 21,6%, краматорського сайт Восточный проект - 29,6%, маріупольський MRPL.city - 33,6%, сайт Слов’янська Карачун, найбільше, - 47% новин про коронавірус. 

Були проаналізовані  і джерела інформації, а саме звідки  регіональні онлайн-ЗМІ Донецької області беруть інформацію для новин про коронавірус. Мало хто робить по-справжньому журналістську роботу, тому здебільшого регіональні сайти посилаються на інші українські ЗМІ - це 28% джерел, посадові особи - 17% джерел, офіційні сайти - 14,5%. Приблизна така саме кількість джерел - 12,6%, це сторінки соціальних мереж офіційних осіб та посадовців, власна робота - 8% випадків, та соціальні мережі - 6,6% джерел. Геть без джерел 1,3 % від загальної кількості новин під час моніторингу, власне це лише дві новинні статті, і лише на маріупольському сайті MRPL.city, і стосувалися вони допомоги Ріната Ахметова та його благодійного фонду

Всього в новинах про коронавірус було використано 151 джерело на п’ятьох сайтах Донеччини зі 149 новин.

Так, сайт Новости Донбасса - єдиний, на якому писали про коронавірус на окупованій території: таких новин шість, наприклад про те, як у “ДНР” анонсували появу тест-систем, або про підозри “ДНР” щодо зараження. Міські сайти Маріуполя, 0629 та MRPL.city, єдині робили новинні статті, посилаючись на своїх кореспондентів: таких матеріалів чотири та шість відповідно, при тому, що всього у стрічці новин  0629 було 77 новин про коронавірус, а сайта MRPL - 119 новин на цю тему в аналізований період.

Достатньо популярний сайт Карачун з міста Слов’янськ відзначився не лише найбільшою кількістю новин на тему зараження та карантину через коронавірус, а і порушенням журналістського стандарту безоціночного ставлення до фактів. Це можна помітити у заголовках на кшталт: Целовала иконы после итальянцев, Самолет полный кашляющих пассажиров, сфера развлечений устроила бунт, Славянск заработает на коронавирусе із неетичними фразами та зайвою емоційністю. Слід зауважити, що лише журналісти цього видання, серед усіх п’яти, що потрапили під моніторинг користувався подібною лексикою, та такими “жовтими” методами привертання уваги до теми, яка і без цього є топовою. Інші видання дотримувалися стандартів та не використовували маніпуляцій у цій тематиці.

Юлія Гаркуша регіональна представниця ІМІ в Донецькій області (неокуповані території)

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!