ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кого в телеграмі читає Тернопільщина: 10 найпопулярніших ресурсів регіону

12.05.2023, 14:16
Ірина Небесна

Серед телеграм-каналів, у яких публікують новини про Тернопільщину або які належать регіональним ресурсам, найпопулярнішими є офіційні сторінки міського голови Тернополя та очільника ОВА, а також "Тернопіль Труха". Такими є результати моніторингу регіональної представниці ІМІ в Тернопільській області.

Найбільшу аудиторію в телеграмі має очільник обласного центру Сергій Надал – 58,3 тис. Активність його читачів – на рівні 50%, бо майже всі дописи мають 20+ тисяч переглядів. На каналі можна знайти новини про життя міста, а також дублювання дописів зі сторінки Надала у фейсбуці. Крім цього, тут також публікують інформацію про початок та відбій повітряних тривог в області.

"Філії" "Трухи" є чи не в кожному обласному та великих райцентрах України. На телеграм-канал з новинами про Тернопіль та область підписані 56,3 тис. користувачів – це друге місце за популярністю. Водночас якщо подивитися на середню кількість переглядів публікацій, то це десь 16 тис. На каналі публікують не лише репости офіційних новин про життя міста та області, а й всеукраїнські. Не цураються тут реклами (щоправда, її принаймні маркують), а ще можна зустріти допис про те, що "Труха платить за контент": від 100 до 5000 грн за фото чи відео.

Далі цитуємо: "надісланий контент має бути не з інтернету, якісний, цікавий, трешовий, смішний та актуальний". Як приклади наводять таке: "жестякові ДТП та пожежі, бійки та розбірки, міських навіжених". 

На третьому місці за популярністю – офіційний канал очільника військової адміністрації Тернопільської області Володимира Труша – 35,2 тис. підписників. Тут публікують новини про область, раз на тиждень – дайджест найважливішого, щоденні звернення президента й інформацію про повітряні тривоги в області. Постійно його читає десь третина підписників – дописи найчастіше мають 10–11 тисяч переглядів.

Четверте місце – канал телеканалу "Тернопіль 1". На нього підписані 29,9 тис. У середньому дописи мають по 9 тисяч переглядів. Тут публікують авторські матеріали, а також рерайти офіційних повідомлень міського голови та очільника ОДА, управлінь та міністерств.

На п’ятому місці – канал "Ху*овий Тернопіль" – на нього підписані 18 тис. користувачів. Поруч з офіційними повідомленнями поліції, прокуратури, управлінь міської ради та дублювання дайджестів ОВА тут також публікують всеукраїнські новини та короткі відео із соцмереж, наприклад про обстріли.

Решта телеграм-каналів мають значно менші аудиторії. До десятки найпопулярніших також увійшли:

  • "Терен – тернопільські новини" – 13,1 тис. підписників;
  • "Оперативні новини Тернопільщини" – 12,8 тис.;
  • "Новини Тернопіль 20 хвилин" – 12,1 тис.;
  • "Тернопільські новини 2" – 10,4 тис.;
  • "Суспільне Тернопіль" – 8,5 тис.;

Крім цього, чимало підписників мають також такі телеграм-канали:

  • "Важливо Тернопільщина" (офіційний канал Тернопільської ОВА) – 8,3 тис.;
  • "Файне місто" – 6,8 тис.

Водночас варто зазначити, що есемемники майже всі канали ведуть за схожою схемою – публікують власні новини, адаптовані під ресурс, які періодично розбавляють атмосферними фото чи відео (крім каналу Тернопільської ОВА), а також важливими всеукраїнськими новинами, зазвичай про війну та успіхи ЗСУ. 

На 13-му місці за кількістю підписників – телеграм-канал сайту 0352.ua. Його вважаємо за потрібне також згадати, адже цей ресурс уже не один рік лідер за кількістю переглядів у регіоні. Однак телеграм-канал у них, очевидно, не в пріоритеті щодо поширення контенту. Тут не поширюють матеріалів, опублікованих на сайті, а наповнюють стрічку або загальноукраїнськими новинами або міжнародними, які так чи інакше стосуються України, наприклад про міжнародну підтримку. Хоча тут варто зазначити, що новинна стрічка ресурсу також "не затесана" лише під Тернопільську область – тут радше орієнтуються на те, що може привернути більшу увагу аудиторії.

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області

Liked the article?
Help us be even more cool!