ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кандидат у депутати Шевченко вітав жінок з "порою буяння", а місцева влада 8 березня проігнорувала – моніторинг

31.03.2021, 12:39

Екскерівник "Буковелю", кандидат у народні депутати Олександр Шевченко 8 березня привітав жінок зі святом весни. "Це прекрасна пора буяння цвіту, яскравих вражень та позитивних емоцій. А ще чудовий привід для нових починань та звершень. Період, коли ми знову починаємо помічати прекрасне і самі стаємо кращими",  написав він на фейсбуці. Згідно з моніторингом, це чи не найпоширеніший стереотип, який переводить фокус із прав жінок на пору року та "свято весни". 

Він побажав жінкам, щоби їхні серця зігрівало весняне тепле сонячне проміння, а весняні квіти приносили радість. "Всім краси, добра та благополуччя!" – завершив він своє привітання, в якому жодним словом не згадав про рівність і сутність свята 8 березня. 

Окремо аналогічне привітання він записав і у відеоформаті. Де особливий уклін приніс усім матерям, що логічніше було робити в травні, на День матері. 

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків і очільник Івано-Франківської ОДА Андрій Бойчук про 8 березня у своїх соцмережах навіть не згадали. 

Згідно з результатами дослідження, 40% голів обласних державних адміністрацій (9 з 23) у привітальних дописах з нагоди 8 березня вдалися до сексизму. Зокрема, посадовці використовували стереотипи про "справжню жіночність", "жінку-берегиню" та стверджували, що головна функція жінки в суспільстві – надихати чоловіків.  

Єдина з-поміж лідерів суспільних думок з Франківщини з вибірки ІМІ та "Детектора медіа" про права жінок написала активістка і культуртрегерка Марія Козакевич, яка окремий допис присвятила місцевим борчиням за права жінок. "Знаємо про суфражисток Нью-Йорка і Лондона, дивилися про них фільми, читали про їх боротьбу за права жінок, а виявляється в той же час, ще в кінці 19-го століття, в нашому місті вже відбувався такий прогресивний рух!" – написала вона і показала в дописі мозаїку на вулиці Труша в Івано-Франківську на честь першої жіночої організації, створеної в 1884 році. 

Дослідження Інституту масової інформації та "Детектора медіа" стосувалося риторики посадовців, політиків і лідерів думок у соцмережах з нагоди 8 березня. До вибірки внесли 328 фейсбук-сторінок політиків, державних службовців, посадовців місцевого самоврядування, публічних експертів, журналістів та лідерів думок загальноукраїнського та регіонального рівня. Аналізували дописи, пов’язані з Міжнародним жіночим днем, опубліковані 8 березня, а також 5 березня, оскільки частина посадовців вітала жінок наперед, в останній робочий день перед святом.  

Завданням дослідження було з’ясувати, чи змінилася риторика публічних людей щодо дня захисту жіночих прав, який у радянський період перетворили на "свято весни і краси".  

 

Liked the article?
Help us be even more cool!