ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кам’янець-Подільська міська рада відновила онлайн-трансляції сесій

17.11.2022, 15:08
Альона Береза

Тривалий час в Україні активно впроваджувались інструменти місцевої демократії та найкращі практики. Законодавчою нормою стала вимога щодо оприлюднення проєктів та рішень органів місцевого самоврядування після їхнього ухвалення, з’явились електронні петиції, органи публічної влади були зобов’язані оприлюднювати результати голосувань. На місцевому рівні кращою практикою стало запровадження онлайн-трансляції засідань сесій чи виконкомів, а в деяких ОМС транслювались і засідання постійних депутатських комісій чи інші робочі засідання. Щось впровадили на рівні закону для всіх, інше – на місцевому рівні. Втім, після повномасштабного вторгнення рф в Україну всі ці досягнення були поставлені, так би мовити, "на паузу". Багато змін набули чинності 20 травня 2022 року разом із Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану".

Зміни, зокрема, зачепили спрощення порядку підготовки та оприлюднення актів органами місцевого самоврядування: 

  • Від травня органи місцевого самоврядування можуть не публікувати проєкти актів (п. 3 ч. 1, ч. 4 ст. 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації").
  • Рішення про місцеві податки та збори на 2023 рік ради можуть ухвалювати без проведення аналізу регуляторного впливу та погодження проєктів з регуляторною службою.
  • У цей період органи місцевого самоврядування не ведуть моніторингу місцевих ресурсів, які можуть визначатися як державна допомога суб’єктам господарювання, можуть не дотримуватися відповідних процедур на захист конкуренції приватного сектора з комунальним та не подають до АМКУ жодної звітності. 

Поряд з тим норма щодо оприлюднення нормативно-правових актів після їхнього ухвалення збереглася. Також органи місцевого самоврядування зберегли практику повідомлення про скликання засідань сесій, однак зменшився проміжок часу, за який це інформування відбувається.

Це що стосується змін на державному рівні. Водночас, як уже розповідалося, деякі кращі практики запроваджувалися на місцевому рівні. До прикладу, проведення трансляцій засідань сесії чи інших колегіальних органів визначали регламенти чи окремі положення, що затверджувалися рішеннями рад. Також органи місцевого самоврядування могли розробляти та ухвалювати окремі положення щодо трансляцій засідань колегіальних органів.

"Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" містить обов’язок проводити трансляцію засідання ради лише для випадків дистанційних засідань (пп. 5 п. 11-1 Прикінцевих і перехідних положень). Тобто це коли депутати не збираються в залі, а підключаються через інтернет. Тому, коли проводиться засідання наживо, відсутність трансляції однозначно буде порушенням хіба тоді, коли її обов’язковість визначена регламентом ради чи іншим подібним документом", – зазначає юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

Що ж зробили ради? Без внесення змін до своїх нормативно-правових актів припинили транслювати засідання всіх своїх органів. 

Розповімо про одну з таких історій на Хмельниччині.

Наприкінці вересня до Інституту масової інформації звернулися журналісти з Кам’янця-Подільського. У своєму зверненні вони розповіли про запровадження закритих засідань міською радою та припинення онлайн-трансляцій засідань сесій.

Перш ніж звернутися до Кам’янець-Подільської міської ради за поясненнями, ми з’ясували що до регламенту роботи цього органу зміни в частині трансляцій засідань не вносилися в період дії воєнного стану.

Зокрема, у регламенті Кам’янець-Подільської міської ради зазначено: "гласність засідань міської ради також забезпечується шляхом трансляції в мережі Інтернет та збереження відеоархіву на вебресурсах міської ради або сервісі YouTube відповідно до Положення про онлайн-трансляцію засідань сесій Кам’янець-Подільської міської ради".

Опісля того неодноразово намагались отримати коментарі міського голови Михайла Посітка та голови постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської та антикорупційної діяльності, етики, прав людини та законності, забезпечення правопорядку та зв’язку з військовими частинами, депутатки міськради Ірини Шелепницької. Остання двічі підіймала слухавку та просила її перенабрати через зайнятість,  після цього вона більше на наші дзвінки не відповідала. Міський голова жодного разу не відреагував на телефонні дзвінки.

Поряд з тим зовсім нещодавно журналісти нам повідомили, що після виходу матеріалу щодо припинення Кам’янець-Подільською міською радою онлайн-трансляції засідань сесій трансляції було повноцінно відновлено. Наразі в тематичному розділі "Відеотрансляції засідань сесій міської ради" на офіційному сайті з’явилися вже три онлайн-трансляції: дві у вересні, одна в жовтні. До того остання трансляція датувалась аж 5 березням 2022 року.

Скриншот тематичного розділу офіційного сайту Кам’янець-Подільської міської ради

"З того часу онлайн-трансляція засідань міської ради проводиться. Відновилося, як і робилося в режимі реального часу. Вона відновилася", – прокоментувала повернення онлайн-трансляцій журналістка Інна Дорога.

Загалом описаний нами випадок свідчить про те, що запровадженні на місцевому рівні кращі практики можуть бути відновленні. Водночас зміни в законодавстві, що були внесені в травні цього року, ймовірно, будуть у нас працювати аж до нашої перемоги, і через це, певно, виникатимуть труднощі з доступністю інформації про діяльність органів публічної влади. І тут варто думати про альтернативні варіанти отримання цієї інформації від них. Як один з варіантів – через надсилання інформаційних запитів (хоча терміновість отримання інформації все ж таки страждатиме). Прогалину про скорочення строку повідомлення про засідання сесій чи інших колегіальних органів варто пробувати вирішувати безпосередньо з представниками органів влади або ж адвокатувати хоча б оприлюднення записів сесійних чи інших засідань. Не гарантуємо, що повсюдно це вийде зробити, проте, як показує наш приклад, спробувати завжди варто.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!