ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова Чернівецької ОДА на 8 березня вирізнився на тлі губернаторів-сексистів

29.03.2021, 11:58
Автор – https://weheartit.com/entry/338256767
Автор – https://weheartit.com/entry/338256767

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук виявився одним з чотирьох голів областей, які з нагоди Міжнародного жіночого дня 8 березня акцентували на правах жінок, а не традиційному радянському сприйнятті "свята весни". У своєму привітанні він побажав кожній жінці "бути повноправною завжди й всюди, не лише в обов’язках і навантаженні на роботі й удома, але й у рівноцінній оплаті праці". Натомість більшість голів ОДА використала в привітаннях сексистські стереотипи, а деякі прямо говорили про другорядну роль жінки в суспільстві. 

Дослідження риторики посадовців, політиків і лідерів думок у соцмережах з нагоди 8 березня провели громадські організації Інститут масової інформації та "Детектор медіа" на замовлення Національного демократичного інституту. До вибірки внесли 328 фейсбук-сторінок політиків, державних службовців, посадовців місцевого самоврядування, публічних експертів, журналістів та лідерів думок. Аналізували дописи, пов’язані з Міжнародним жіночим днем, опубліковані 8 березня, а також 5 березня, оскільки частина посадовців вітала жінок наперед, в останній робочий день перед святом. 

Завданням дослідження було з’ясувати, чи змінилася риторика публічних людей щодо дня захисту жіночих прав, який у радянський період перетворили на "свято весни і краси".  

Політики та посадовці становили меншість у вибірці моніторингу, однак більшість прикладів сексизму, об’єктивації, приниження ролі жінок у суспільстві та переведення стрілок із прав жінок на "весну і тюльпани" забезпечили саме вони. Інші лідери думок – активісти, журналісти, лікарі, митці, священники – висловлювались у середньому значно адекватніше.

Більшість голів обласних державних адміністрацій, які висловилися з нагоди свята, транслювали у своїх дописах саме сексистські або радянські стереотипи. Своєрідний рекорд установив голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій: на його фейсбук-сторінці моніторинг зафіксував три дописи із сексистськими стереотипами. Зокрема, посадовець написав: "Надійне чоловіче плече завжди буде для вас підтримкою і опорою, а ви просто будьте поруч!", "Мрійте, і нехай мрії збуваються! А ми, чоловіки, будемо працювати так, щоб в Україні жилось комфортно і щасливо!" і "Жінка є натхненням в житті кожного чоловіка! Ваші доброта, мудрість, чарівність, щирість підштовхують нас, чоловіків, до нових звершень".  У картині світу, яку описує посадовець, роль жінки в суспільстві другорядна, а всі рішення, досягнення й дії належать чоловікам. 

У схожому ключі висловилися голови Закарпатської, Волинської, Одеської, Житомирської, Сумської, Полтавської, Херсонської і Дніпропетровської областей. Натомість голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко написала про "черговий привід привернути увагу до боротьби жінок за право бути рівними учасницями громадського, політичного та суспільного життя". Окрім Сергія Осачука, нейтральними або сфокусованими на правах жінок були привітання донецького та львіського голів ОДА. 

На думку авторів дослідження – експертів ГО "Детектор медіа" та Інституту масової інформації, які не перший рік займаються моніторингом виявів сексизму та гендерної дискримінації в медіа, – помітність в інфопросторі саме сексистських висловлювань і привітань з нагоди 8 березня зумовлена ще й тим, що лідери думок, які адекватніше сприймають цю дату, воліють промовчати. Зокрема, з 12 сторінок лідерів думок, які потрапили до вибірки Чернівецької області, про Міжнародний жіночий день згадали лише четверо. Втім, і тут Чернівці вигідно відрізняються від інших регіонів, адже дописи, наприклад, міського голови Романа Клічука та лікарки-інфекціоністки Ольги Кобевко, які ввійшли до вибірки, були сфокусовані саме на правах жінок. Більше про результати дослідження можна дізнатися з підсумкового матеріалу

 

Цей моніторинг здійснено на замовлення Національного Демократичного Інституту завдяки щедрій підтримці британського народу через Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку в межах Фонду розвитку ефективного врядування. Думки, висловлені тут, належать авторкам та авторам не обов'язково відбивають погляди Міністерства закордонних справ, у справах співдружності та розвитку або Уряду Її Величності.

Liked the article?
Help us be even more cool!