ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Герої та експерти в новинах черкаських медіа – переважно чоловіки

Жінки втричі рідше, ніж чоловіки, є героїнями новин черкаських онлайн-ЗМІ. А от у ролі експерток журналісти залучають їх дещо частіше. 

Такими є результати лютневого моніторингу Інституту масової інформації, завданням якого було виявити стан дотримання гендерного балансу в онлайн-медіа, оцінити співвідношення жінок та чоловіків серед героїв і героїнь та серед експерток і експертів у публікаціях, а також  дослідити, у яких саме темах жінки виступають героїнями та експертками.

До дослідження було взято по 50 публікацій поспіль зі стрічок сайтів 18000ПрочеркЗмi.ck.uaПровсе та Вичерпно починаючи із 6 лютого 2023 року. Відтак усього було проаналізовано 250 новин.

Так, із 300 героїв цих публікацій лише третина, або 97, – жінки. Чоловіків, відповідно, – 203. Найменше героїнь у новинах на "Прочерку" – всього 14. 17 – у 18000, 18 у – новинах сайту "Провсе", 20 – у новинах на "Вичерпно". І найбільше, 20 героїнь, у добірці новин зі стрічки видання Змi.ck.ua. 

Чоловіків-героїв новин найбільше в добірках публікацій  із  сайтів 18000 та "Прочерк" – по 44. 41 – у новинах 3мi.ck.ua, 40 – у новинах "Вичерпно", 34 – у новинах на сайті "Провсе". 

Що ж до гендерного розподілу героїнь та героїв за тематикою новин, то в моніторинговій добірці 100% героїв-чоловіків – у новинах про війну та про політику. Лише чверть жінок-героїнь у новинах економіки та бізнесу. Майже порівну чоловіків і жінок у новинах на тему волонтерства: 53 і 47% відповідно. Схожа ситуація в новинах про спорт, де жінок 51% та в новинах соціальної тематики, де їх 53%. 60% було в новинах на тему освіти, однак таких новин у добірці було всього чотири. У новинах тематики "кримінал, аварії, надзвичайні ситуації" жінок серед героїв / героїнь – 29%. Водночас тільки жінки були героїнями новин про культуру та медицину, однак слід зазначити, що новин цих тематик у добірці було по одній. 

Окремо слід відзначити, що найбільше героїв загалом (і чоловіків, і жінок) було в публікаціях про спорт – 72. Очевидно, з огляду на певну специфіку таких матеріалів, де часто фігурують одразу декілька осіб: переможці, призери, учасники тощо. 66 героїв та героїнь у тематиці "кримінал, аварії та надзвичайні ситуації". Це також легко пояснити з огляду на те, що саме таких новин загалом найбільше у стрічках черкаських онлайн-медіа. І чоловіки, й жінки найчастіше були представлені в цих матеріалах як обвинувачені, підозрювані, винуватці тощо. 56 героїв у новинах воєнної тематики та 47 героїв і героїнь фігурують у новинах на тему волонтерства. Саме ці теми тримаються в топі вже рівно рік.

У 250 проаналізованих публікаціях фігурували 143 експерти загалом, серед яких жінок 43%. Найбільше експерток було в добірках новин із "Провсе" та "Вичерпно" – по 15. До речі, на цих же сайтах фігурували й по 15 експертів-чоловіків.

Найменше експерток, вісім, було в добірці новин із 18000. Тут-таки й було найбільше експертів-чоловіків – 20, як і на "Прочерку". Найменше експертів чоловіків було в добірці новин на сайті Змі.ck.ua – 13. 

Що ж до тематичного розподілу, то найбільше коментарів, пояснень чи оцінок експерток було в тематиці "кримінал, аварії, надзвичайні ситуації" – 86%. Показник високий завдяки речницям Головного управління ДСНС в Черкаській області, Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і Нацполіції області. 60% експерток було в новинах соціальної тематики. Серед них найчастіше фігурували заступниці Черкаського міського голови. Здебільшого ці новини стосувалися ВПО, ремонту чи ж дообладнання укриттів у школах та подолання інших соціальних наслідків війни. Окрім того, 55% експерток фігурували в новинах на тему волонтерства. 6%  – у новинах економіки та бізнесу. 29%  – у новинах воєнної тематики.

Саме в новинах воєнної тематики зафіксовано найбільше експертів загалом (і жінок, і чоловіків) – 42.  Власне, і новин цієї тематики було найбільше – понад 20% з добірки. Найчастіше повідомляли про загибель наших військових, прощання з ними або ж ушанування пам’яті про них. Також ішлося про перебіг бойових дій, продовження воєнного стану,  кількість тих чи інших озброєнь у ворога, його втрати. 

У моніторинговій добірці не зафіксовано сексистських або дискримінаційних текстів. Окремо слід зазначити, що всі згадані онлайн-ЗМІ користуються фемінітивами. Лише в кількох публікаціях з добірки їх уникнули. Йдеться, зокрема, про пресреліз ДПС та новину із сайту однієї з міськрад регіону, розміщені на "Прочерку", де доречніше було б використати щодо жінок "заступниця начальника" та "лікарка" або ж "терапевтка" відповідно.

Цікаво, що аналогічний моніторинг ІМІ три роки тому показав такі самі результати в розрізі співвідношення героїнь та героїв, а от співвідношення експерток та експертів три роки тому було менше менш ніж 1 до 5 (17%). Отож є підстави говорити про позитивну динаміку. І за нагоди, однак, варто нагадати редакторам та журналістам про 10 досить корисних та нескладних рекомендацій від ІМІ щодо дотримання гендерного балансу в медіа.

Захар Колісніченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Черкаській області.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!