ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гендерний дисбаланс у полтавських медіа: в яких темах бракує експерток та немає героїнь

04.03.2020, 10:00
Надія Кучер

Політика – єдина тема, у новинах про яку немає жінок-експерток. І хоча в інших темах жінки-експертки залучаються до коментарів, їхня кількість усе ж таки поступається експертам-чоловікам. Жінки жодного разу не були героїнями в тематиці ООС, але найбільше про них писали в соціальній тематиці.

Такими є результати моніторингу Інституту масової інформації, проведеного в лютому 2020 року. В межах дослідження було промоніторено по 50 публікацій головної стрічки новин п'яти полтавських сайтів: "Полтавщина", Poltavske TVОКІА "Новини Полтавщини"Сайт новин Полтави 0532.ua, "Зміст" (загалом 250 новин).

Так, згідно з моніторингом, найчастіше в полтавських медіа експертами виступають чоловіки (60%), жінки коментують менше – у 40% новин. Жінки-героїні щонайменше в кілька разів рідше трапляються в матеріалах, ніж чоловіки. Цей показник становить 29% жінок проти 71% чоловіків.

До прикладу, сайт 0532.ua подає публікацію про народжених 13 лютого людей, подаючи водночас згадку про чотирьох чоловіків-героїв. Однак цього дня народилися / померли / зробили визначні справи не лише чоловіки, а й жінки. Наприклад, у публікації не згадали, що того дня, як подано у вікіпедії, арештували експрем'єр-міністерку Юлію Тимошенко; народилася Марія Литвиненко-Вольгемут, українська співачка і громадська діячка.

Дійсно, список, що стосується чоловіків, довший, але в контексті жінок було згадано лише те, що 13 лютого в Англії уряд дозволив їм водити таксі, а в продаж надійшли перші ляльки Барбі.

Проте були і протилежні випадки. Наприклад, у новині "Як у Полтаві відзначають День святого Валентина: реальні історії полтавських закоханих" історії подано від героїнь, чоловіків водночас згадано як другорядних учасників.

Сайт ОКІА "Новини Полтавщини" подав, зокрема, новину із заголовком "Лісівники Полтавщини обговорили нові умови реалізації необробленої деревини через електронні аукціони", у якій є коментарі лише керівника установи: "Начальник управління Юрій Тараненко ознайомив керівників лісогосподарських підприємств з основними змінами, які вступили в дію…" Разом з тим на фото до публікації можна побачити не лише керівника, а й жінок, які є працівницями лісогосподарських підприємств. Їхні коментарі з цієї актуальної теми в публікації не наведено.

Загалом жінки найчастіше були героїнями в новинах з таких тем: соціальна тематика (50% загальної кількості героїнь в новинах), кримінал (23%), культура (6,5%).

Найрідше жінки ставали героїнями спортивних публікацій та новин про права людини: в період моніторингу було зафіксовано всього по дві згадки. Також героїнь було мало в публікаціях, у яких висвітлювали тему корупції: зафіксовано чотири згадки на таку тематику проти 15 героїв-чоловіків. Але варто зауважити, що в цій тематиці жінок-експерток було більше, аніж експертів-чоловіків.

Усього ж на полтавських сайтах було зафіксовано 94 експерти та експертки. З них 38 – жінки. Найбільше експерток було із соціальної тематики (42% всієї кількості експерток у новинах), найменше – у сфері культури, спорту та ООС (по 2,6%). Жодної експертки не зафіксовано в публікаціях про політику та права людини.

Водночас варто зазначити низьку кількість експертів та експерток з певних тем загалом: наприклад, низькі показники мають як сама кількість новин на екологічну, економічну тематики, тему ООС та прав людини, так і експерток / експертів, героїв / героїнь у цій тематиці. Приміром, не було зафіксовано жодного експерта чи експертки в екологічній тематиці та темі з прав людини. У новинах про ООС було по одній вказівці на експерта та експертку, а також одне посилання на експертку було в культурній тематиці.

Однак, за результатами дослідження, найбільше жінки в полтавських онлайн-ЗМІ представлені в соціальній та кримінальній тематиках. Так, у соціальній тематиці було зафіксовано 42% експерток (із загальної кількості експерток у новинах) і 23% героїнь (із загальної кількості героїнь у новинах) та 21% експерток і 50% героїнь у кримінальній тематиці відповідно. В онлайн-ЗМІ все ще бракує експерток з питань політики, екології, прав людини. Що стосується героїнь, то таких бракує в новинах на тему ООС та екології зокрема.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!