ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Фашик Донецький" і "Маріупольський спротив": якими є популярні телеграм-канали на Донеччині

Ми обрали кілька телеграм-каналів і фейсбук-сторінок з найбільшою аудиторією, щоб показати різноманітність джерел інформації в соцмережах, що мають популярність на Донеччині

 

“Фашик Донецький”

Телеграм-канал Донецького Фашика має 125 тисяч підписників. Така чимала кількість читачів набралася за всі роки існування цього тг-каналу. Канал засновано ще 2014 року. Його основна тематика – новини з окупованого Донецька, проукраїнська контрпропаганда.

Автор цього популярного регіонального телеграм-каналу Донецької області працює з окупованого Донецька ще з початку війни й пише під саркастичним псевдонімом Фашик Донецький. Назва каналу – відсилання і калька з російського пропагандистського дискурсу, згідно з яким усі, хто бореться за свою державу і націю, “нацики” та “фашики”, а Росія – "спадкоємиця древньої Русі, яка бореться з небезпечною нацистською квазідержавою" Україною.

Автор, як він сам стверджує, пише з обласного центру Донецької області всі дев'ять років під окупацією. Про це свідчать і деякі дописи “Фашика Донецького”. Іноді саме цей тг-канал першим викладає кадри або фотографії з наслідками прильотів в окупованому Донецьку. Імені автор і власник каналу зі зрозумілих безпекових причин не розкриває, працюючи анонімно. 

“Фашик Донецький”  – це тг-канал для аудиторії 18+, без цензури, без купюр. Автор цькує і жорстоко тролить представників РФ, російських військових, не гребуючи найбруднішими мовними засобами. Все це без реклами, з привітаннями від українських військових з передової, оголошеннями про збір грошей на потреби ЗСУ. Незважаючи на деяку епатажність, тг-канал Фашика Донецького часто цитують інші регіональні ЗМІ, користуючись цим каналом як джерелом інформації з окупованого Донецька.

Новини не основна частина повідомлень каналу, здебільшого це контрпропаганда, заснована на правдивих повідомленнях. У телеграм-каналі це відео, стислі тексти або лонгріди, фото, відеорепортажі, що покликані протидіяти російській пропаганді, зокрема тезам про те, що українська армія обстрілює житлові квартали, бомбить Донецьк усі дев'ять років. Також автор тг-каналу “Ф. Донецький” часто звертається до аудиторії із закликами до не слухати самопроголошених аналітиків і довіряти лише військовим.

“Маріуполь Сейчас” – огляд в огляді

Якщо момент окупації – це відправна точка, то Маріуполь на відміну від Донецька в статусі тимчасово окупованого не так давно, більш ніж рік. За цей час новинні тг-канали переформатувалися. Підписників у них не менше, а навіть більше, ніж у популярного “Фашика Донецького”. Зокрема, йдеться про популярний телеграм-канал новин з окупації, російськомовний “Мариуполь Сейчас”. Він має понад 172 тисячі підписників.

Цей телеграм-канал і до повномасштабного вторгнення мав неабияку популярність у Маріуполі, але з моменту окупації до кількості підписників додалась і маса тих маріупольців, які були змушені поїхати з міста й у пошуках хоч якихось джерел інформації про рідне місто натрапили на “Мариуполь Сейчас”

У середньому на каналі публікується два десятки нових дописів за добу. За п'ять днів моніторингу – 107 нових. Подібні телеграм-канали – це не лише інформаційний, а ще й емоційний зв’язок з містом. Адже окрім новин тут часто можна натрапити на фото та відео зі зруйнованого Маріуполя. Тематика таких новин – контрнаступ ЗСУ на території Маріуполя та прилеглих селищ, стан руйнувань міста, соціальні та економічні проблеми окупованого міста, засилля мігрантів з країн Азії і таке інше.

Психологічно важко витримувати подібну ретравматизацію, тому психологи радять бути обережними з вживанням подібної інформації для переселенців і біженців з міст, приділяти таким-от віртуальним мандрівкам у розбиті міста Донеччини незначну частину часу і не читати подібних новин перед сном. Цей канал ведуть російською мовою, іноді можна зустріти рекламу перевезень з окупованих територій на територію ЄС та назад.

test

Один за трьох і три за одного

Маріупольська міська рада працює “на виїзді”, а телеграм-канали, які раніше писали про життя мирного міста біля моря, тепер звітують про новини з міста окупованого, з іншою реальністю.

Розгул криміналу, заміщення місцевого населення будівельниками з країн Середньої Азії, черги по гуманітарну і фінансову допомогу, проблеми з відсутністю медицини, зруйнованим житлом і знищеною інфраструктурою. Про це все з яскравими ілюстраціями можна почитати в телеграм-каналах про тимчасово окупований Маріуполь.

Після окупації Маріуполя з’явився частковий інформаційний вакуум, адже не всі ЗМІ швидко змогли прийти до тями після нищівних обстрілів, блокади й важкої евакуації. Тоді на інформаційне поле вийшла низка телеграм-каналів, не пов’язаних зі ЗМІ, але пов’язаних між собою.  

Популярний тг-канал з цієї трійці – канал “Маріупольської міської ради” (44 тисячі підписників), на якому часто можна зустріти новини з тг-каналу радника мера Маріуполя Андрющенка.

“Андрющенко-time” – телеграм-канал з 25 тисячами підписників і гучною назвою за аналогією з відомими міжнародними ЗМІ.

Третій, новий, активний тг-канал – “Маріупольський спротив”. Його створили 2022 року, він має 30 тисяч підписників, його автори невідомі. Цей тг-канал висвітлює і фіксує діяльність руху спротиву окупантам у Маріуполі, співпрацює з СБУ, Маріупольською міською радою і Петром Андрющенком.

Але не все так добре навіть з офіційними телеграм-каналами. У них зустрічаються і маніпуляції, і мова ненависті. До прикладу, маніпуляції тг-каналу “Андрющенко-time”, підміна сенсів, нагнітання.

Наприклад, Петро Андрющенко у своєму телеграм-каналі назвав “ринком рабів” те, що раніше місцеві маріупольці називали “біржа праці”, неофіційна точка добровільного зібрання для різноробів у пошуках некваліфікованої дешевої, брудної праці. Таких “бірж” у Маріуполі було декілька, і називати людей, що шукають нехай навіть дешеву роботу, рабами – це неприпустимо. 

Ми зафіксували ще один випадок використання мови ненависті за національною належністю в офіційному тг-каналі Маріупольської міської ради. Ким би не були будівельники із Середньої Азії та Кавказу, які приїхали заробляти на відбудові зруйнованого рашистами міста, але підписувати відео за їхньою участю “чурками” – це занадто для офіційної сторінки.

test

Тг-канал Андрющенко-time популярний не так за кількістю підписників (20 070 підписників), як за кількістю перепублікацій і використання його дописів як першоджерела, бо джерел новин окупованого Маріуполя, яким можна довіряти, не так багато. Новини з тг-каналу Андрющенка зазвичай потрапляють не лише в тг-канал Маріупольської міськради, а й у більшість регіональних та столичних ЗМІ. На щастя, такі випадки нечасті.

До Петра Андрющенка по коментарі звертаються й іноземні журналісти, адже він чи не єдиний офіційний спікер від Маріуполя. Він безпосередньо пов'язаний з тг-каналом Маріупольської міської ради, адже є радником Вадима Бойченка, ще чинного мера окупованого Маріуполя. Тому інформація плавно перетікає з одного каналу на інший та дублюється. 

Намагається не поступатися в інформаційному полі Маріуполя і тільки набирає обертів телеграм-канал CEO Маріупольського ТБ (МТБ) – Миколи Осиченка (3,5 тисячі підписників). Канал створив Микола Осиченко у 2022 році. Микола – колишній мешканець Донецька, а тепер ще й переселенець з Маріуполя, медійник, телевізійник з багаторічним досвідом роботи, CEO МТБ (Маріупольське ТБ).

test

Пише тг-канал Осиченка про життя в Маріуполі й рідному Донецьку – з гумором, з інтерактивними опитуваннями з відеозамальовками. Мета каналу – об'єктивні новини з окупованих територій (в Осиченка багато джерел у Маріуполі, Донецьку та інших окупованих містах). Також до тг-каналу прив'язаний чат (“Мариуполь”, “Донбас Чат”), де переселенці з окупованих територій без цензури обговорюють ці новини.

У темпі фейсбуку  

У фейсбуці своя атмосфера – тут інший, більш розмірений темп подання новин. За кількістю, це може бути 10–15 постів на день, окрім того, можна ще й додати свої коментарі або посперечатися з іншим підписником. 

Один з найбільших за кількістю підписників у фейсбуці регіональний паблік – Новини Донбасу. Відео. У нього 237 тисяч підписників. Сторінку створили в березні 2014 року медійники з Донецька. Також вони називають себе Громадське ТБ Донбасу, як ініціативу журналістів Донбасу зі створення громадського мультимедіа. На сторінці можна побачити й звичайний формат новин, і відеоновини у форматі відеоогляду, і стислі анонси.

Ще один великий “гравець” з медіа Донеччини – фейсбук-сторінка сайту Східний Варіант. Її створили в листопаді 2010 року, вона має 50 тисяч підписників. На цій сторінці журналісти збирають найцікавіше і найкорисніше з усієї стрічки новин свого сайту. Тут є інформація і поради для переселенців, цікаві фоторепортажі, власні і запозичені матеріали, що не вміщуються у формат стрічки новин онлайн-медіа.  

Свої.city – сторінку цього сайту у фейсбуці створили 7 серпня 2018 року. За цей час на неї підписалося 23 тисячі читачів. Сайт спеціалізується на лонгрідах та фоторепортажах. Якщо вам цікаво читати історії переселенців та історії успіху малого або середнього бізнесу, а заодно гортати стрічку новин – тоді вам сюди.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця ІМІ, Донецька область

Liked the article?
Help us be even more cool!