ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Доступ до інформації під час війни: як у Чернівцях влада комунікує з журналістами та громадою

27.10.2022, 10:02
Альона Чорна

В умовах воєнного стану місцеві органи влади дещо обмежили доступ до публічної інформації. Згідно з постановою Кабміну законним є обмеження роботи інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, а також публічних електронних реєстрів. Щодо інформаційних запитів, то згідно з Законом України “Про доступ до публічної інформації” розпорядник повинен надати відповідь протягом п’яти робочих днів. Представниця ІМІ дізнавалася яка ситуація з доступом до інформації у Чернівцях. Досліджували чи вчасно надають відповіді на інформаційні запити, чи публікують проєкти рішень та як влада комунікує з громадою.

Ми надіслали інформаційні запити до Чернівецької міської та обласної ради. На обидва запити оперативно надійшли відповіді.

Запит до обласної ради стосувався проєктів рішень, які протягом кількох місяців не публікувалися на сайті через проблему сервера. Ми поцікавилися, що саме сталося з сервером та чи не була це умисна шкода. Також поцікавилися коли запрацює повноцінно новий сайт та як надавалася громадськості інформація про проєкти рішень протягом періоду, коли були проблеми з сервером.

У відповіді на запит розпорядник інформації відповів, що на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну стався технічний збій на хостинг-сервері. “За інформацією власників хостингу, цей збій був не випадковий. Внаслідок цього можливість додавати нову інформацію на сайт була виключена, а база даних вебсайту пошкоджена. Фахівцям не вдалося відновити або перенести всю інформацію на новий сервер. У зв’язку з цим Чернівецька обласна рада створила новий офіційний сайт. Наразі проходить його інформаційне наповнення та тестування. З 14.07.2022 року для широкого загалу доступна бета-версія сайту. Вся інформація про результати засідань постійних комісій та сесій обласної ради, регулярно публікуються на офіційній фейсбук-сторінці обласної ради та телеграм-каналі”,  йдеться у відповіді на запит. Також розпорядник повідомив, що у період з 24 лютого по 27 вересня 2022 року відбулося два засідання сесій обласної ради: “Проєкти рішень та протоколи цих засідань опубліковані на бета-версії сайту. Одночасно повідомляємо, що доступ до відвідування сесій та комісій, як і раніше, для засобів масової інформації та громадян вільний”.

Публікують ухвалені проєкти рішення й на сайті Чернівецької міської ради.

У запиті до Чернівецької міської ради ми поцікавилися ходом ремонтних робіт на вул. І. Богуна та вул. М. Горького. Попросили вказати які роботи вже виконані на цих вулицях та які заплановано провести до кінця 2022 року.

Відповідь також надійшла оперативно. Департамент інфраструктури та благоустрою надав повну інформацію про хід робіт, копії план-графіків виконаних робіт та фінансування зазначених об’єктів.

Варто зауважити, що Чернівецька міська рада зважаючи на всі обмеження, найменше змінила звичний формат комунікації із ЗМІ та громадськістю. Міський голова Роман Клічук проводить кожного місяця пресконференції, заступники та керівники департаментів та комунальних установ дають брифінги та проводять зустрічі з громадськістю. А проведення виконкому можна послухати онлайн, за винятком питань із закритим доступом. Інформування про стан справ у місті відбувається також через фото та відеосюжети, які можна переглянути на сторінці Чернівецької міської ради.

Представниця ІМІ поцікавилася в чернівецьких журналістів як вони оцінюють комунікацію з місцевою владою, чи вчасно отримують відповіді на інформаційні запити.

Керівник порталу БукІнфо, журналіст Сергій Зарайський зауважує, що доступ до інформації з міською владою завжди був на високому рівні.

– В обласній військовій адміністрації, схоже, почули журналістів й комунікація стала кращою. З’являється багато оперативних новин преслужби про діяльність ОВА. Єдине, що нове керівництво ОВА чомусь не стимулює практику регулярних брифінгів та пресконференцій перших осіб області. З часу призначення голови Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка за три місяці він дав лише одну пресконференцію. З його заступників поки ніхто не зустрічався з пресою. Є надія, що з часом це також виправиться на краще, – каже Сергій Зарайський.

В.о. головної редакторки МА АСС Олександра Раца розповіла, що за останній час журналісти МА АСС відправили чимало запитів на доступ до публічної інформації. Вони пов’язані із підготовкою матеріалів на різноманітну тематику: російський бізнес на Буковині, стан бомбосховищ у місті, судові вироки тощо. “Жодного разу наші журналісти не стикалися із перешкоджаннями своїй роботі, затримками чи іншими проблемами. До того ж комунікація з місцевою владою здійснюється також у режимі безпосереднього спілкування із чиновниками, посадовцями, представниками прессслужб. Відтак, ми добре оцінюємо рівень комунікації журналістів з місцевою владою на Буковині”, – говорить журналістка.

Продюсер Чернівецької філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Максим Волошин у коментарі розповів, що з місцевою й обласною владами комунікація ведеться систематично і зазвичай потрібну інформацію журналісти отримують.  Інколи виникають ситуації з комунальними установами, але це не більше чим зволікання з інформуванням моїх колег. З невеликими затримками від комунальних установ ми теж отримуємо необхідну інформацію, – зауважує Максим Волошин.

Є зауваження від буковинських медійників щодо труднощів в роботі через відсутність онлайн-трансляцій сесій та порядку денного. І якщо порядок денний можна отримати, то трансляцій сесії під час воєнного стану не буде.

Новим форматом для чернівецьких медійників стала комунікація з Чернівецькою ОВА. Після призначення нового голови Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка, комунікаційним напрямом в його команді керує радниця Тетяна Лупова.

Представниця ІМІ поцікавилася у головної комунікаційниці Чернівецької ОВА, чи планується проводити частіше пресконференції, або брифінги Руслана Запаранюка та перших його заступників.

Тетяна Лупова розповіла, що всі журналісти, які звертаються за коментарями, інтерв’ю, інформаційними запитами оперативно отримують всю необхідну інформацію та мають оригінальний контент. Щодо брифінгів та пресконференцій, то вони будуть проводитися згідно з з інформаційними приводами.

Постійну комунікацію з громадою Чернівецька ОВАобласна та Чернівецька міська ради проводять через офіційні сайти, сторінки у соціальних мережах, телеграм-канали. Представники місцевої та обласної влади, керівники комунальних підприємств дають інтерв’ю, коментарі та намагаються в рамках обмежень бути максимально відкритими.

Альона ЧОРНА, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!