ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дніпровські онлайн-медіа зрідка пишуть про вакцинацію

2% новин у дніпровських онлайн-медіа були присвячені темі вакцинації. 61% із них – оголошення та анонси.

Такі результати моніторингу, який провели представниці та представники Інституту масової інформації із 7 до 11 червня 2021 року включно. У Дніпрі проаналізовано 811 новинних матеріалів на ресурсах dnepr.info, Днепровская панорама, Информатор, gorod.dp.ua, Днепр оперативный.

Метою моніторингу було визначити частку матеріалів про вакцинацію в регіональних онлайн-медіа; визначити основні типи таких текстів та їхні джерела інформації.

Протягом усього моніторингового періоду виявлено лише 18 матеріалів, присвячених цій темі. Це 2% загальної кількості новин моніторингового тижня. 11 з них – це оголошення та анонси про роботу центрів. Наприклад, адреси центрів вакцинації та режими їхньої роботи; а також інструкція, як записатися в онлайн-чергу. Ще один матеріал був коментарем санітарного лікаря Віктора Ляшка про відкриття центрів з вакцинації в Дніпрі.  

Два матеріали про вакцинацію були звітами обласної державної адміністрації про перебіг кампанії.

Чотири новини були присвячені так званому ковідному сертифікату, який можна отримати в Україні, та його міжнародному зразку. Про це писали журналісти  "Інформатора"  та gorod.dp.ua.

Загалом протягом моніторингового тижня не виявлено репортажів з місць щеплення, аналітики, експертних колонок.

Основними джерелами для таких анонсів та оголошень були пресслужби (33%) та офіційні сайти держустанов (33%). У 16,5% новин джерел узагалі не зазначено, але фактично це були ті самі релізи міськради чи ОДА про роботу центрів вакцинації у Дніпрі, що й на інших ресурсах. Ще 16,5% текстів посилалися на інші українські ЗМІ. Власної роботи журналістів з написання новин про вакцинацію виявлено не було, тож усі новини на цю тему були перепостами релізів офіційних установ.

Найбільше текстів про вакцинацію загалом розмістив "Днепр инфо" – у 3% власних новин. Для всіх інших ресурсів цей показник однаковий – 2%.

Варто додати, що така низька кількість новин про вакцинацію (2% всіх матеріалів) є дуже контрастною кількості новин у дніпровських онлайн-медіа про COVID-19 у квітні 2020-го. Тоді було зафіксовано 56% новин на цю тему із загальної кількості новин у медіа. 

Валерія Мальченко, регіональна представниця ІМІ в Дніпропетровській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews. 





Liked the article?
Help us be even more cool!