ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дніпро – у топі сексистських областей

У Дніпрі всі привітання з 8 березня, що потрапили до вибірки привітань від політиків, посадовців найвищого рангу й публічних людей, яких можна вважати лідерами думок, містили ознаки сексизму.

Щоб з’ясувати, наскільки живучі стереотипи про 8 березня в українському суспільстві, Інститут масової інформації та "Детектор медіа" на замовлення Національного Демократичного Інституту провели моніторинг контенту соціальної мережі Facebook, сформувавши вибірку з політиків та посадовців найвищого рангу й публічних людей, яких можна вважати лідерами думок.

Із 259 сторінок регіональних політиків, посадовців та лідерів думок на 124 з’явилися дописи, пов’язані з 8 березня. Із-поміж цих 124 45% повідомлень містили ознаки сексизму, чверть – згадки про права жінок. Таке співвідношення оптимістичніше, ніж на всеукраїнському рівні: понад половину дописів про 8 березня всеукраїнських лідерів думок транслювали сексистські стереотипи, й лише кожен п’ятий згадував про права жінок. У регіонах відсоток тих, хто пише про права, дещо більший, а сексистів – дещо менший.

Утім, в окремих регіонах співвідношення між умовними "сексистами" й "правозахисниками" невтішне. Наприклад, у Дніпрі та Сумах усі привітання, що потрапили до вибірки, містили ознаки сексизму; в Херсоні вони були у 87,5% дописів, в Одесі та Чернігові – у 80%. На протилежному полюсі опинилися Чернівці (усі дописи зі згадками про 8 березня – про права жінок), Львів (60% дописів – про права жінок) і Донецька область (57%). Варто додати, що в окремих регіонах вибірка була невеликою, утім у всіх досліджуваних регіонах до неї потрапили місцеві топові посадовці. 

Так, і голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко, і міський голова Дніпра Борис Філатов вдалися у своїх привітаннях до гендерних стереотипів.

"Ніжні й кохані. Турботливі й цілеспрямовані. Все це про вас, жінки. Кожного дня ви нас підкорюєте. Красою, розумом, силою духу. Ви – стимул, рівновага і впевненість для нас, чоловіків", – зазначив у своєму дописі на офіційній сторінці Валентин Резніченко, розвиваючи найпоширеніші стереотипи про "свято весни" та "справжню жіночність". Пост підкріплено листівкою з тюльпанами й золотистим  написом: "Зі святом весни!"  

Не згадав про права жінок, а висловився в дусі "свята весни" й міський голова Борис Філатов. Під власним фото з тюльпанами очільник Дніпра також підкреслив роль жінки як берегині домашньої оселі: "Ваші ніжність та краса надихають. Тендітні та сильні водночас, ви дбаєте про родини, створюєте затишок у наших будинках і мотивуєте щодня ставати кращими – аби бути гідними вас".

Загалом, політики та посадовці – меншість у вибірці моніторингу, однак більшість зразків сексизму, об’єктивації, приниження ролі жінок у суспільстві та зміщення акценту з прав жінок на "весну і тюльпани" забезпечили саме вони. Детальніше про загальноукраїнські результати моніторингу контенту соціальної мережі Facebook можна прочитати тут.

Цей моніторинг здійснено на замовлення Національного Демократичного Інституту завдяки щедрій підтримці британського народу через Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку в межах Фонду розвитку ефективного врядування. Думки, висловлені тут, належать авторкам та авторам не обов'язково відбивають погляди Міністерства закордонних справ, у справах співдружності та розвитку або Уряду Її Величності.

Liked the article?
Help us be even more cool!