ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

DDoS-атака та блокування журналістів на сміттєзвалищі: яким видався жовтень у медійному середовищі Тернопільщини

06.11.2020, 12:56
Ірина Небесна

Упродовж жовтня на Тернопільщині стало відомо про два випадки перешкоджання журналістській діяльності. Перший пов’язаний із DDoS-атакою на сайт Politerno, інший – зі знімальною групою львівського телеканалу НТА, яка саме знімала сюжет про львівське сміття і те, як воно потрапило на сміттєвий полігон Тернопільської області.

Якщо редакція Politerno пов’язує інцидент із втручанням політсили, яка в такий спосіб зреагувала на матеріал про своїх представників, то у випадку з львів’янами, за словами медіаюриста Романа Головенка, все ж є нюанси стосовно того, як діяли самі журналісти.

Нагадаємо, інцидент трапився на початку жовтня в селі Малашівці. Тоді службове авто телеканалу охоронці відмовилися випускати з території сміттєзвалища: опустили шлагбаум, мовляв, так наказало начальство. Зрештою, журналісти викликали патрульних і лише після цього змогли залишити об’єкт.

Однак попри те, що охорона заблокувала службове авто, поведінку журналістів також можна розглядати як певне порушення. На цьому, зокрема, наголошує медіаюрист Роман Головенко.

“Сміттєзвалище експлуатується певним підприємством, не так важливо, приватним, комунальним чи державним, це не загальнодоступна територія. Крім того, перебування там, принаймні в окремих місцях, може бути небезпечним, – пояснює медіаюрист і наводить приклад із Грибовицьким сміттєзвалищем, де через обвал наприкінці травня 2016 року загинули троє рятувальників. – Відповідно, охорона сміттєзвалища може обмежувати допуск на його територію й нестиме відповідальність, якщо з “непроханими гостями” на сміттєзвалищі трапиться щось погане”.

Можливо, в цьому разі охорона не виявила скрупульозності, й в’їзд на сміттєзвалище був відкритим, чим і скористалися журналісти. Але у відповідь на це охорона могла викликати поліцію, перекривши шлагбаум, наголосив Роман Головенко.

Журналісти, своєю чергою, пояснили, що жодних вказівників про те, що це вже почалася територія полігону сміттєвих відходів, не бачили.

Однак Роман Головенко наголошує: “Власне, такі “відвідини полігону” не можна вважати цілком законною професійною журналістською діяльністю. Потрапляння на будь-яку не загальнодоступну територію здійснюється за погодженням з власником такої території чи уповноваженими ним особами”, – наголошує медіаюрист.

Ірина Небесна, регіональна представниця ІМІ в Тернопільській області.

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!