ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

COVID-19: як пишуть про коронавірусну інфекцію полтавські онлайн-ЗМІ

30.03.2020, 10:00
Надія Кучер

22% новин, опублікованих на сайтах полтавських онлайн-ЗМІ, стосуються тематики коронавірусної інфекції COVID-19.

Такими є результати моніторингу Інституту масової інформації, проведеного у березні 2020 року. Під час дослідження з 9 до 13 березня включно було промоніторено новини головної стрічки новин п'яти полтавських сайтів: "Полтавщина", Poltavske TVОКІА Новини ПолтавщиниСайт новин Полтави 0532.ua, "Зміст".

Метою моніторингу було перевірити кількість новин у ЗМІ про коронавірусну інфекцію COVID-19, якість джерел, які використовують медіа в таких публікаціях, а також виявити, чи присутні в новинах маніпуляції: які подають читачам заголовки, чи є в новинах емоції та оціночні судження.

Із 713 проаналізованих під час моніторингу новин 154 були про коронавірус. Зокрема, журналісти писали новини про те, якою є ситуація у світі та що відбувається в регіоні. Найбільше новин (74 публікацій, або 48% загальної кількості новин про коронавірус на всіх промоніторених сайтах загалом) про коронавірус написало ОКІА Новини Полтавщини, найменше (16 публікацій, або 48,5% загальної кількості новин про коронавірус на всіх промоніторених сайтах загалом) опублікували на сайті "Зміст".

Загалом у новинах про коронавірус було зафіксовано 202 джерела за моніторинговий період. Під час підготовки публікацій журналісти найчастіше використовують інформацію, отриману від офіційних / посадових осіб (80 джерел), офіційні сайти (42 джерела, або 20,8% загальної кількості використаних джерел на п’яти промоніторених сайтах), інші ЗМІ (25 випадків – 12,4% загальної кількості використаних джерел на п’яти промоніторених сайтах). Водночас інформацію з інших українських / регіональних ЗМІ найчастіше подавало ОКІА Новини Полтавщини (19 випадків, що становить 9,4% загальної кількості використаних джерел на п’яти промоніторених сайтах).

Показник публікацій без вказання джерел інформації на всіх промоніторених сайтах загалом становив 2,5% (або п’ять публікацій – дві публікації на сайті ОКІА Новини Полтавщини, ще три на 0532.ua).

Використовуючи в роботі соціальні мережі, медіа частіше залучали як джерела інформації сторінки офіційних установ. Цей показник становив 16 джерел: п’ять – зі сторінок офіційних осіб та 11 – офіційних сторінок установ.

Водночас частка зафіксованих маніпуляцій, коли заголовок не співпадав з текстом новини, та новин, де використовувалася емоційна лексика й оціночні судження, становила 1,3% та 2% та відповідно. Так, у матеріалі, опублікованому ОКІА Новини Полтавщини, зафіксовано один випадок використання оціночного судження.

У публікації "У Полтаві екскурсантам вимірюватимуть температуру" пишуть, що "креативно відреагували на запровадження обмежень на масові заходи". Оціночне судження є на початку статті Poltavske TV "Забобони допомагають людям вірити в те, що вони контролюють ситуацію, – психолог": "більш серйозно до них ставляться жінки, ніж чоловіки, а також люди старшого віку. Віра у забобони допомагає людям думати, що вони все тримають під контролем". Також в іншій публікації це видання подає заголовок, по суті, без можливості читачам самим обрати варіант "На час карантину в Україні краще користуватися безготівковими рахунками", і лише наприкінці публікації зазначено, що "якщо ж ви все-таки користуєтеся готівкою, то варто ретельно мити руки після користування, не торкатися обличчя після контакту з грошима".

Ще у двох новинах, проаналізованих під час моніторингового періоду, зафіксовано, що заголовок не відповідає тексту. Подаючи новину під заголовком "У Полтаві госпіталізували чоловіка із підозрою на коронавірус", одне та друге ЗМІ не подали жодної згадки в прямій мові посадовця про коронавірус, а зазначили, що "він перебував у Єгипті. Після цього чоловік три-чотири дні ходив на роботу. Після повернення з-за кордону в нього різко підвищилася температура. Він не мав контактів з людьми, хворими на коронавірус та з підозрою на COVID-19. Але були люди з нежитю".

Моніторинговий період припав на час, коли регіональні ЗМІ почали з обережністю, але дедалі частіше писати про ситуацію з коронавірусною інфекцією COVID-19 у світі й в Україні. Полтавські ЗМІ, як показує моніторинг, до висвітлення ситуації підходять виважено, зокрема посилаючись здебільшого на офіційну інформацію. Про це свідчить те, що рівень використаних джерел із соціальних мереж – сторінок людей чи груп, низький і становить лише 2,5% загальної кількості використаних джерел.

Надія Труш, представниця ІМІ в Полтавській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!