ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чи є у Полтаві свобода слова, якщо журналіст у шортах

06.09.2021, 13:00
Надія Кучер

Нова спроба дискримінації та обмеження доступу журналістів до інформації у Полтавській міській раді – не пропускати, як десять років тому, чоловіків-медійників у приміщення, якщо ті у шортах. У пресслужбі міської ради інцидент називають випадковістю, а юристи кажуть, що є факт перешкоджання журналістської діяльності.

У Полтаві журналіста інтернет-видання «Полтавщина» Миколу Лисогора 30 серпня не пропустили у приміщення міської ради, куди він прийшов зробити фотографії проєкту майбутньої забудови у місті. Причина – журналіст був у шортах. Оскільки охоронець на вході не пропускав, медійнику довелося переодягатися, після чого він міг безперешкодно зайти у приміщення. Про це Микола Лисогор написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook

Пішов у Полтавську міськраду сфотографувати проєкт забудови території турбомеханічного заводу, де замість виробничих цехів буде житловий комплекс City Park. Зайшов у приміщення, одяг маску, охоронець поміряв температуру. Я майже пройшов кордон, але жінка, ймовірно це була працівниця виконкому, сказала охоронцю, що в шортах у міськраду не можна. Я намагався довести, що мені тільки на перший поверх – 5 хв роботи, сфотографувати стенд. Але мені три рази чітко повторили — ні. Битися з охоронцем я не збирався. По дорозі у редакцію описав ситуацію пресслужбі міськради. Там мені сказали, що можу пройти в шортах. Але я уже переодягався на той момент, – написав Микола Лисогор.

Колишній керівник пресслужби Полтавської міської ради Віталій Улибін у коментарі представниці ІМІ в Полтавській області розповів, що теж отримував зауваження щодо одягу, в якому приходив на роботу.

– Коли почав працювати у міській раді, вийшло кілька статей про мою барвисту футболку, в яку я був одягнений під час конкурсу на посаду керівника пресслужби Полтавської міської ради. Мене покликали в відділ кадрів і сказали, що маю одягатися інакше. Я добився того, аби мені показали документ, який це регламентує. У ньому щодо дрес-коду було зазначено тільки, що працівник органу місцевого самоврядування має одягатись відповідно до норм етики та моралі. Тоді я запитав, ви вважаєте тисячі полтавців, які ходять у футболках по вулицях і офісах аморальними? Після цього питання до мене зникли. А коли  звільнявся, мені у відділі кадрів сказали, що їм не вистачатиме моєї яскравості.

Представниця ІМІ в Полтавській області вирішила на власному досвіді переконатися, чи пропускають у міську раду жінок у шортах, адже існує стереотип, що шорти та оголені ноги – це більше «жіночий стиль». Охоронець на вході ані слова не сказав про зовнішній вигляд, лише перевірив посвідчення та виміряв температуру. 

У коментарі керівниця пресслужби Полтавської міської ради Аліна Рябоконь сказала, що не знає документу, яким би регламентувалася заборона перебувати чоловікам-журналістам  у шортах, пообіцяла розібратися у ситуації. Додала, в день, коли трапився інцидент, працював новий охоронець, який, припускає вона, не зовсім зрозумів інструкцію роботи.

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров вбачає у ситуації перешкоджання журналістській діяльності.

– Законодавство України не визначає обов’язкової форми одягу, яка б дозволяла або забороняла відвідування приміщень субְ’єктів владних повноважень. Відповідно до статті 19 Конституції України, ніхто не зобов'язаний робити те, що не передбачено законом. Натомість органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові й службові особи зобов'язані діяти лише на підставі і в межах закону. Враховуючи відсутність вимог в законодавстві щодо шортів, правових підстав недопуску журналіста до ради немає. А відтак мають місце ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

Чи проти шортів обласна влада?

Кілька років тому у Полтаві уже був подібний випадок, коли у приміщення міської ради вхід чоловікам у шортах та бриджах був заборонений, також у Полтавську ОДА не пропускали чоловіків у шортах, керуючись внутрішнім розпорядженням про дрес-код. Яка ситуація з цим у Полтавській ОДА зараз, розповіла Вікторія Пилипенко, керівниця департаменту інформаційної діяльності та зв’язків із громадськістю Полтавської ОДА:

– Заборони щодо перебування в приміщенні адмінбудівлі чоловікам в шортах не передбачено внутрішніми документами. Разом з тим, при запрошенні представників ЗМІ на заходи, що проводяться облдержадміністрацією, просимо їх мати охайний зовнішній вигляд. Інцидентів з цього приводу не виникало.

У пресслужбі Полтавської міської ради запевняють, перешкоджати відвідувати приміщення у шортах чи іншому одязі «не ділового стилю» не будуть. Разом з тим керівниця пресслужби Полтавської міської ради озвучила рекомендацію не відвідувати у шортах засідання депутатських комісій, сесій. На момент підготовки блогу до публікації документу, згідно якого журналісти повинні були б дотримуватися рекомендацій щодо зовнішнього вигляду, не надала. 

Надія Труш, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!