ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чому журналісти з Волині мають бути більш «видимі» для донорів

02.07.2024, 10:00
Мая Голуб
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

Волинські журналісти вже з літа готуються до можливих блекаутів цієї зими, бо вже зараз доводиться працювати під час відключень світла. Зараз у Волинській області, як і у інших регіонах, є ліміти на використання електроенергії, перевищення яких не допускається. Це все відбувається через обстріли росіянами енергетичної інфраструктури. На сайті «Волиньобленерго» є графіки відключень світла в Луцьку, але зараз у різних районах міста їхня тривалість може бути різна. Наприклад, удень, або ввечері може не бути електроенергії орієнтовно 3-4 години, а то й більше.

Журналістам важливо бути на зв’язку з постійним доступом до інтернету та телефонної мережі, щоб оперативно інформувати суспільство. Під час виключень світла у деяких мобільних операторів зникає й мережа, тож на мобільний інтернет розраховувати не завжди варто.

Так, через ранкову атаку Росії 22 червня цього року вибухи пролунали й в Луцьку. Уламки повітряних цілей пошкодили будинок та господарську споруду. Кожна російська атака в тому числі, по енергетичній структурі країни забирає можливість повноцінно жити й працювати. 

Періодично для медіа з’являються анонси грантових заявок щодо отримання техніки чи енергообладнання. Але часто медіа з західних регіонів не отримують схвалень цих заявок. Пояснення: «західні області зараз не в пріоритеті». Втім, важливо, щоб представники всіх областей мали такі ж можливості підтримки, бо світло вимикають на території всієї країни.

Ми поговорили з медійниками з Волині, які розповіли, як вдається зараз працювати в умовах частих відключень світла і чого  їм зараз бракує для повноцінної роботи. 

Валентина Куць, фото з соціальної мережі Facebook

Журналістка Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Валентина Куць розповіла, що наразі їй для роботи не вистачає повербанка до ноутбука та телефона.

Вона зауважила, що відключення світла впливає на роботу, бо це обмеження в часі. Зокрема, це стосується роботи, коли вона працює не з офісу. 

«Треба зробити заплановане, доки є світло, а це впливає на якість роботи. Обмеження у використанні техніки, бо іноді треба економити заряд, адже буває так, що не знаєш, коли включать електроенергію. Намагаюся працювати навіть коли немає світла, якось підлаштовуватись під графік», – розповіла вона.

Валентина Куць вважає, що донорська підтримка для журналістів з Волині потрібна, адже це складні умови для роботи. Журналісти не часто мають можливість придбати техніку самотужки, тому така допомога важлива.

Ольга Булковська. Фото з соціальної мережі Facebook

Журналістка сайту «Район.in.ua» Ольга Булковська розуміє, що ворог атакує українську енергосистему системно та нещадно. А ці необхідні стабілізаційні відключення, які є зараз, можуть через кілька місяців здатися нам невеличкими проблемами.

За її словами, наразі редакція Національної мережі гіперлокальних медіа «Район.in.ua» знаходить варіанти, як забезпечити роботу видання, а це – понад 60 сайтів, об’єднаних агрегатором.

«Колеги мають таку звичайну робочу техніку, як ноутбуки, телефони. Тож, повербанк для ноутбука був би дуже помічним. Ще більше – таке джерело живлення, від якого б на час відсутності електроенергії могла б заряджатися техніка, необхідна для роботи редакторів та редакторок сайтів. Наша мережа дуже розгалужена, потреби у цьому великі», – зазначила вона. 

Ольга Булковська розповіла, що має ноутбук завдяки донорській підтримці. Він новий, тож батарея тримає орієнтовно 4 години. 

«Намагаюся підлаштуватися так, що коли немає електроенергії, робити щось технічне, наприклад, працювати над розшифрованим тексту, обробляти фото. Помітила, що мобільний інтернет під час вимкнення світла майже не працює. Проте доволі часто батарея все одно сідає раніше, ніж з’являється світло. Електроенергії може не бути, як пів доби, або ж кілька годин, бо вимикають по-різному. Іноді буває, що приїжджаю по роботі в інше місце, а там теж світла немає. Тож зарядне для ноутбука було б у велику поміч. Так само – колегам», – зазначає журналістка. 

Ольга Булковська тривожиться, що в осінньо-зимній період споживання електроенергії буде тільки зростати. І для таких медіа як мережа «Район.in.ua» проблема забезпечення старлінками і зарядними пристроями, від яких працюватиме кілька одиниць техніки, стане питанням виживання і робити, як джерела якісної перевіреної інформації для читачів. 

«Зараз дуже багато проєктів із залученням донорської підтримки спрямовані на медіа прифронтових деокупованих територій. Вони різні: і створення контенту, і техпідтримка, і надання техніки для роботи. Це, дійсно, важливо. Бо усі ми знаємо, як важко тим редакціям і з якими щоденними викликами вони  стикаються. Але, разом із тим, донорам теж необхідно вивчити реальний стан справ в українській медіасфері і розподіляти допомогу ширше географічно», – вважає Ольга Булковська. 

Вона зазначає, що проблеми у всіх схожі: зарплати не дозволяють журналістам придбати додаткове обладнання самотужки, редакції вже давно не є прибутковими. І техніку журналісти Волині потребують так само, як їхні колеги із, наприклад, Дніпропетровщини, щоб вчасно подати оперативні новини, зробити й опублікувати хороші матеріали, спростувати ворожі вкиди. 

«У нас в області є кілька вартих підтримки медіа. Вони різного спрямування. Але не перебільшу, коли скажу, що вони однаково важливі. Ці видання мають працювати попри все, створюючи якісний контент. Бо і їх атаками на енергосистему намагається вибити з інформаційного поля ворог», – резюмує Ольга Булковська. 

Тетяна Приймачок, фото з соціальної мережі Facebook

Редакторка онлайн-журналу «Misto.media» Тетяна Приймачок розповіла, що поки проблем через відключення світла немає, оскільки вона і вдома може заживити роутер, і на роботі. У неї є інвертор, що забезпечує роботу ноутбука, холодильника та іншого в разі відсутності електроенергії. 

«Не вистачає відчуття впевненості, що так буде і взимку. Коли світла нема, я поки все одно можу працювати. Але я не впевнена, що це буде тривати взимку, коли вимкнення стануть довшими. Я не впевнена, що тоді будуть працювати на повну дитячі садочки і я матиму ті робочі години, які маю зараз, віддаючи дитину у садок»,  –  розповідає вона.

Антон Бугайчук. Фото Лідії Кожевнікової

Графічний дизайнер у Центрі журналістських розслідувань «Сила правди» Антон Бугайчук розподає, що здебільшого працює дистанційно і вдома не має генератора, проте наразі нетривалі відключення дозволяють заряджати пристрої регулярно повербанками.

«Відключення впливають на роботу негативно, передусім, через те, що під час відключень у мене вдома значно погіршується якість мобільного інтернету. На сьогодні потужні зарядні станції коштують досить дорого, особливо зважаючи на рівень зарплат журналістів на Волині. Тому для редакцій, які не мають стабільної підтримки від олігархічних груп впливу, такі витрати є непідйомними, адже доброчесні джерела доходів наразі є обмеженими», — розповідає він.  

Юрій Горбач, фото з соціальної мережі Facebook

Директор Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Юрій Горбач розповідає, що наразі завдяки допомозі партнерів – міжнародних організацій, які регулярно і постійно підтримують журналістів в Україні, допомагають розвивати незалежні медіа, редакція частково забезпечена резервними джерелами живлення. Тож, відключення світла зараз уже не такі страшні і відчутні для роботи, ніж це було у 2022 році. Проте і ця техніка при регулярному використанні зношується, має обмежений запас міцності і її потрібно оновлювати. 

«До нашої команди останнім часом долучилися нові колеги, тож, ми наразі ще потребуємо кількох засобів резервного живлення. Зараз вже все не так катастрофічно, як було у 2022. Вимкнення тривалістю до 4 годин на добу, в принципі, не впливає особливо на роботу – можна продовжувати працювати. Але турбують перспективи зими, коли за прогнозами тривалість відключень може зрости. Тож, потрібно буде ще більше засобів резервного живлення», – каже Юрій Горбач. 

«Я вдячний всім донорським організаціям, які з 2022 року і до сьогодні продовжують підтримувати медіа і журналістів в Україні. Насправді, важко уявити, де б ми були і чи могли хоч якось працювати без цієї підтримки.

Чому потрібно підтримувати журналістів? Бо це інвестиція у протидію пропаганді, фейкам і якісне інформування населення. Якщо українські медіа не зможуть працювати або працюватимуть погано, то з часом це позначиться на громаді і суспільстві: порожнечу можуть заповнити неякісні проєкти з різноманітними сумнівними завданнями, наприклад, щодо пропаганди чи дезінформації», – резумує медійник.  

Мая Голуб, регіональна представниця ІМІ у Волинській області

Liked the article?
Help us be even more cool!