ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернівці толерантні: чи використовують місцеві ЗМІ мову ворожнечі

22.08.2019, 12:48
Альона Заїка

Як часто в чернівецьких онлайн-ЗМІ зустрічаються новини про національні меншини та чи не вдаються місцеві журналісти до мови ворожнечі у висвітленні таких чи будь-яких інших новин, досліджували експерти Інституту масової інформації в серпні. Моніторинг п’яти місцевих онлайн-ЗМІ (0372"Час", АСС"Погляд""Буковина онлайн") проводився з 5 до 9 серпня включно.

Загалом за моніторинговий тиждень у п’яти виданнях було опубліковано 579 новин. І всього лише шість публікацій, або 1,03% загальної кількості матеріалів, стосувалися представників етнічних груп.

Найбільше таких новин (три матеріали) опублікував "Погляд". По одній новині про етнічні групи мали онлайн-ресурси "0372", "Час" і "АСС". Жодної публікації стосовно представників національних меншин не було на "Буковина онлайн".

Загалом новини стосувалися роботи українсько-румунського дитячого табору та депортації громадянина Грузії.

Мовою ворожнечі вважаються будь-які вислови, контекст чи візуальне зображення, що призводить до створення або ж поглиблення вже наявної ворожнечі між відмінними за певними ознаками групами суспільства. Вдаючись до “хейтспічу” журналісти нерідко в такий спосіб прагнуть посилити, як їм здається, цікавість до своєї новини. Через це медійники можуть спеціально вдаватися до маніпуляцій, порушуючи кодекси журналістської етики.

Отже, використання мови ворожнечі стосовно національних меншин було зафіксовано лише в єдиному випадку – у висвітленні бійки в одному з районів міста (“Різанина у Чернівцях”). Тільки один з п’яти ресурсів (“Час”), зробив акцент на належності учасників конфлікту до нацменшин:

"П’ятеро представників національних меншин України (східної національності) влаштували різанину. Це люди, які працюють в основному на Калинівському ринку, де продають шкіряні вироби. Там заправляють азербайджанці…"

Решта ресурсів подала новину, не вказуючи на національну належність учасників події.

Ще шість опублікованих у моніторинговий тиждень новин мали порушення журналістської етики щодо літніх людей та переселенців. Вияви дискримінації за віком і статтю зустрічалися в досліджуваний період в інших чотирьох виданнях ("Погляд", АСС, "Буковина онлайн" і 0372).

Так, журналісти використовували дещо зневажливі терміни в поданні матеріалів. Наприклад, ресурс "Погляд" використав термін "біженці" в публікації "За рік кількість зареєстрованих переселенців в Україні скоротилася майже на 120 тис." про кількість внутрішньо переміщених осіб, що не є коректним. Біженець – це людина, як змушена виїжджати за межі своєї країни, а ВПО з Криму та Донбасу вимушено переїжджають до інших регіонів нашої країни, а не виїжджають за її межі.

Сайти "АСС" і "Буковина онлайн" вживали оцінні висловлювання щодо учасників дорожньо-транспортних пригод:

“16 з половиною тисяч гривень штрафу за пошкоджену поліцейську автівку”:

"Завдяки детальному опису та оперативному реагуванню “героя” під градусом, було затримано вже за 10 хв. Було встановлено особу 20-річного зловмисника та викликано на місце слідчо-оперативну групу" (АСС).

"ДТП із "мажором" у Чернівцях: водій бувп’яним і під кайфом" ("Буковина онлайн").

Решта публікацій стосувалися дискримінації за віком у новинах про курйоз, який стався з афішею співачки Ольги Полякової в Чернівцях (“Оля Полякова запросила на свій концерт бабусю, яка зіпсувала її афішу в Чернівцях”).

Очевидно, що використання в тексті визначень “бабулька”, “бабуся” не є коректним щодо літніх людей:

"Ну що, ви бачили це наймиліше відео, де бабулька підійшла до моєї афіші і вирішила її виправити? І тут я дізналася, що чернівецькі організатори подали на бабусю заяву в поліцію за псування майна і розшукують її. Я вас дуже прошу, організатори: якщо ви понесли якісь втрати, я готова їх відшкодувати", – сказала Полякова.

Загалом у моніторинговий період відсоток матеріалів, що містили вияви будь-якої мови ворожнечі від загальної кількості матеріалів, становив усього 1,04%.

Альона Заіка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконує міжнародна організація Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!