ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Частіше пишуть про своїх: як херсонські журналісти в новинах згадують про волонтерів

Фото: МОСТ
Фото: МОСТ

Кожна двадцята новина в херсонських медіа присвячена волонтерам та їхній роботі, і жодна новина на цю тему не має ознак замовності. 

Такі висновки можна зробити за результатами моніторингу п’яти херсонських медіа, який з 9 до 13 січня 2023 року включно провів Інститут масової інформації. Загалом проаналізовано 556 повідомлень таких видань: Херсон онлайнСуспільне: ХерсонТиповий ХерсонВгору та Кавун.city.

Згідно з методологією дослідження, проводився аналіз частки новин, що стосуються волонтерських ініціатив. Окремо визначалася географія проєктів та наявність у новинах про волонтерство ознак замовності. 

Темі волонтерських ініціатив присвячено трохи більш ніж 5% новин у медіа, які ми досліджували.  Водночас відсоток таких матеріалів у медіа був дуже різним. Так, наприклад, у "Типового Херсона" за тиждень моніторингу всього 1,5% новин присвятили питанням волонтерства, а в Кавун.city вдесятеро більше, 11,5%. "Херсон онлайн" присвятив волонтерам 6,5% новин, "Вгору" – 7,4%, а Суспільне – майже 8%.

Найчастіше херсонські медійники писали новини про місцеві або регіональні волонтерські ініціативи (організації, об’єднання тощо). Таких новин виявилося 47% з усіх новин про волонтерів. 

Це були матеріали про акцію благодійного фонду "Support Kherson", члени якого не тільки допомагають мешканцям деокупованих територій, але й вирішили підтримати тих, хто тимчасово живе в окупації на лівому березі Херсонщини. 

Або про потужну місцеву ініціативу "Котики-патріотики", яка вже 11 місяців допомагає херсонцям, чи місцевих велосипедистів, які стали волонтерами

Активно в медіа висвітлювали акцію, яку влаштували працівники херсонського футбольного клубу "Кристал". Футболісти та клуб у соціальних мережах продають знакові та цікаві особисті речі або ігрову форму футболістів, а гроші спрямовують на допомогу фанатам клубу, які зараз воюють на фронті. 

Індивідуальні волонтерські ініціативи, про які писали херсонські медійники, зазвичай були повʼязані з тими, хто робить щось своїми руками, а гроші спрямовує на благодійність, у такий спосіб допомагаючи землякам. Таких новин було 12%.

У медіа писали про Олену Піменову, яка випускає креативні футболки та варить смачні джеми, або Ганну Макарову, яка вчить дітей. 

Були й непересічні історії, як, наприклад, про волонтера Олега Марчука, який повернувся до рідної, повністю зруйнованої Олександрівки й урятував спортивні нагороди з розбитої росіянами школи. 

Фото Олега Марчука

Були й трагічні новини, як-от про новокаховського волонтера Сергія Федоренка, якого фактично вбили росіяни. 

Майже 21% загальної кількості новин про волонтерів херсонські новинарі присвятили роботі всеукраїнських волонтерських ініціатив та 17% – міжнародним волонтерським ініціативам.

Так, з міжнародних гуманітарних організацій найчастіше згадували в новинах Червоний Хрест та ООНівські структури, які допомагають Херсону та громадам на звільнених територіях.

А Суспільне, наприклад,  розповіло чудову історію, коли волонтерами стали румунські журналісти. Вони привезли допомогу родині, яка пережила окупацію в Херсоні. Журналісти знімали цю родину в листопаді, відразу після звільнення Херсона, і зараз допомагають цій родині. 

Загальноукраїнські фонди відзначилися в тиждень, коли проводився моніторинг, встановленням перших мобільних укриттів, що мають рятувати життя херсонцям, яких росіяни щодня обстрілюють з лівого берега. Їх встановили активісти БФ "Юність 2.0" у межах проєкту SafePlace4UA.

Також у новинах багато розповідали про лікарів. Наприклад, про те, що до Нововоронцовки прибула команда проєкту "Медичний десант" благодійного фонду "КОЛО"

Також у медіа опублікували декілька новин про одеський гуманітарний штаб, який допомагає Херсонщині. 

Треба зазначити, що за цілий тиждень моніторингу ми зафіксували лише одну новину з непідконтрольної Україні території Херсонщини, в якій згадувалися волонтери. Ці люди не допомагають гуманітарною допомогою, але роблять важливу справу, підтримуючи земляків жовто-синіми символами, які вони чіпляють на вулицях

Як розповіла декілька тижнів тому ексдепутатка Херсонської міської ради Оксана Дьякова, такі символи дуже важливі для тих, хто живе в окупації. "Ідеш зранку, а на стіні хтось намалював маленький український прапорець. І так стає на душі приємно. Хочеться жити", – згадала вона власний досвід життя в окупації.

Загалом, маємо відзначити, що темі волонтерства в херсонських медіа присвячено відносно багато новин, хоча очевидно, що ньюзмейкерами не сталиа навіть половина ініціатив та організацій, які працюють на благо Херсонщини та херсонців, тож працювати колегам є над чим. 

Також слід зазначити, що під час моніторингу ми не зафіксували  жодної новини про волонтерів з ознаками замовності. 

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Liked the article?
Help us be even more cool!