ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бюджетні гроші на новорічні ялинки, лікарняні айбокси і туристів – теми, що хвилюють луцьких депутатів

28.11.2017, 10:57
Мая Голуб
Фото - dw.com

Людей все більше цікавлять теми витрачання бюджетних коштів і, щоб задовольнити інтерес своїх читачів, місцевому журналісту найкраще йти на засідання бюджетної комісії місцевої ради. Так зробила і журналістка, представниця громадської організації «Інститут масової інформації» (ІМІ) у Волинській області Мая Голуб і дізналася багато цікавого.

22 листопада на засіданні постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів у Луцькій міській раді (ЛМР) обговорювали  тему створення новорічного настрою за бюджетні гроші, яка щороку стає скандальною, адже у багатьох лучан викликає обурення вартість виконаних робіт.

Заступник директора департаменту житлово-комунального господарства ЛМР Микола Осіюк зазначив, що в Луцьку на прикрашання новорічних ялинок необхідно 600 тисяч гривень з бюджету. І ще 100 тисяч гривень з цієї суми необхідно лише на електроенергію.

Депутат Луцької міської ради Павло Данильчук поцікавився у Миколи Осіюка, чому аж 600 тисяч гривень пропонують витратити на оформлення ялинок в центрі Луцька. «Тобто повісити старі іграшки і це буде 600 тисяч на всі ялинки?» - спитав Данильчук.

«Повісити іграшки, обслуговувати, заплатити за електрику і так далі… Кошти треба на оновлення іграшок, освітлення ялинок, створення різдвяного містечка в центрі Луцька. Іграшки частково поновлюємо. З кожним кварталом ціни на освітлення піднімають», - пояснював Осіюк.

Микола Осіюк додав, що дорого коштує оренда «вишок», за допомогою яких чіпляють іграшки та гірлянди на ялинки. А на прикрашання однієї ялинки біля Луцької міської ради може піти цілий день. З його слів, робота однієї «вишки» коштує 600 гривень.  А гроші за електроенергію «підуть» у КП «Луцьксвітло».

Також члени бюджетної комісії Луцької міської ради на засіданні зазначили, що варто порахувати, скільки Луцьк може отримувати коштів від туристів.

Начальниця управління туризму та промоції міста Луцька Катерина Теліпська зазначила, що австрійські експерти наразі вивчають ситуацію, скільки туристів приїжджає в Луцьк і на що витрачають гроші. Дослідження платне, але скільки це буде коштувати, вона не уточнила.

Депутат Луцької міської ради Павло Данильчук зазначив, що створення Центру туристичної інформації – це добре (Комунальне підприємство «Центру туристичної інформації» було створено у 2012 році – авт.), але цього недостатньо, щоб розвивати туризм. Старе місто «мертве», готелів не вистачає, й це не всі перелічені проблеми, які необхідно вирішувати.

«Туристів ми не бачимо в місті», - зазначив Данильчук. «А вони є», - відповіла Теліпська.

Також на засіданні були підняті питання благоустрою території міста, виділення коштів на освітлення  вулиць та відлов бездомних тварин.

Членам комісії сподобалась нова ідея - у медичних закладах встановити спеціальні «айбокси», щоб збирати платежі, як у ЦНАПах, із пацієнтів. Щоб втілити цю ідею, будуть спілкуватись із представниками банків, обдумають, як це краще зробити.

Її запропонував депутат Сергій Була: «От людина прийшла, знайшла айбокс, засунула купюру, отримала чек, як, наприклад, у ЦНАПі відбувається, із цим чеком пішов, у лікарняну касу вніс гроші. Все... Ми говоримо про облік. Коли розрахунки проводитимуть через банк, ми будемо мати чітку картину, скільки грошей збирається. Ми повинні розуміти, що робиться. Ми говоримо про те, щоб не було готівкових коштів, щоб був повний облік».

Натомість депутат Тарас Шляхтич вважає, що потрібно запровадити заборону збору коштів готівкою в лікарнях.

Також на засіданні бюджетної комісії стало відомо, що в центрі міста планують збудувати новий фонтан. Наразі створюють  проектно-кошторисну документацію, щоб показати, який вигляд буде мати фонтан і скільки він коштуватиме бюджету міста.

Депутати-бюджетники без криків та враховуючи думку кожного, хто хотів висловитись, вирішували, скільки і на що потрібно виділити грошей з міського бюджету. Однак всіх питань 22 листопада не розглянули і перенесли на наступне засідання.

Щоб дізнатися стільки актуальних новин: про ялинки, лікарняні айбокси і туристів, журналістці і представниці ІМІ у Волинській області Маї Голуб не довелося пояснювати охороні, куди і з якого питання вона іде, вхід до Луцької міської ради для всіх громадян і журналістів – вільний. Процедура акредитації відбувається за бажанням журналіста.

Нагадаємо, що виконуючий обов’язки міського голови Луцька Григорій Пустовіт 1 листопада своїм розпорядженням прийняв новий Порядок акредитації журналістів та інших працівників ЗМІ у Луцькій міській раді з урахуванням рекомендацій ІМІ.

При оновленні Порядку акредитації журналістів було вилучено вимоги до заяв журналістів та ЗМІ на акредитацію, що не відповідають вимогам законодавства.

Також приведено у відповідність до Закону про інформацію питання щодо порядку припинення акредитації у частині строків повідомлення про таке рішення та можливі варіанти його оскарження.

5 жовтня 2017 року в Києві ГО «Інститут масової інформації» презентував результати дослідження «Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ «Про інформацію» у регламентах місцевих рад».

У рамках проекту експерти ІМІ проаналізували регламенти 47 обласних та міських рад на предмет забезпечення прав журналістів та дотримання вимог Закону України «Про інформацію». Дослідження показало, що із 47 місцевих рад понад третина (17 рад) порушують вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів. Тому експерти ІМІ розробили рекомендації для усунення проблемних моментів із регламентів цих 17 рад. Представники ІМІ у регіонах проконтролюють втілення в життя запропонованих рекомендацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!