ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бойові дії, наслідки війни та мобілізація: як пишуть про війну житомирські медіа

07.06.2024, 10:00
Оксана Трокоз

Бойові дії, соціальні наслідки війни та мобілізація – такий вигляд має трійка найпопулярніших тем про війну в житомирських медіа. Рідше зустрічаються новини про колаборантів, одиниці пишуть про ВПО, гуманітарну допомогу та волонтерів. А от про окуповані території або цивільних, які постраждали від війни, новин практично немає.

Щодо присутності воєнної тематики в новинних стрічках, то в порівнянні з 2022 роком картина майже не змінилась і тримається на рівні 22% новин про війну із загальної кількості матеріалів у стрічках житомирських онлайн-медіа.

Такі результати ми отримали під час моніторингу п’яти житомирських ЗМІ, який у травні провів Інститут масової інформації. Аналізувалися публікації із 6 до 10 травня включно в новинних стрічках п’яти медіа. До моніторингу потрапили такі сайти: 0412, 20 хвилин. Житомир, Times.zt, Житомир.info, Перший Житомирський. У матеріалах визначалася загальна кількість новин про війну, кількість новин за категоріями "бойові дії", "соціальні наслідки війни", "волонтери / активісти", "міжнародна і гуманітарка допомога", "мобілізація". Також новини моніторилися щодо використання мови ворожнечі.

Розподіл тем

Загалом із 386 новин 83 стосувалися війни. Новини про війну розподілилися так: найбільшу частку займають повідомлення про бойові дії, включно з інформацією про загиблих військових, що становить майже 28% загальної кількості новин про війну.

Соціальним наслідкам війни, таким як обстріли та руйнування цивільної інфраструктури, журналісти також приділяли досить уваги: 22% загальної кількості новин про війну були саме про це.

Тематика мобілізації та рекрутингу фігурувала в 16% новин про війну. Кримінальні новини, пов’язані з війною, зокрема зловживання, злочини чи колабораціонізм, зайняли 12% новин про війну.

Теми, пов'язані з ВПО та біженцями, займають 6%, тоді як гуманітарна допомога та міжнародна підтримка, а також робота волонтерів та активістів, виявляються майже не представленими в медійному просторі, становлячи лише 1% новин про війну.

Ще ми звернули увагу на повну відсутність у житомирських медіа згадок про цивільні жертви внаслідок російського вторгнення, також не було новин з окупованих територій. У новинних стрічках не було про повітряні тривоги, але це радше пов'язане з тим, що таку інформацію медіа частіше публікують у своїх телеграм-каналах.

RD3qNHS-y7TGqxmONIuTEOp6bFO41qVA1UlBi5CJBQxu1AVs89yhZnLoLOV9RkE0hOpLr6Xici2yUGTzs2qrO-eLn5m-v2NClAfkjPTq0qPA5geH_eO0QTm_TXcM3su7SvpwCMM_q-1b

Упродовж моніторингового періоду новини на тему бойових дій стосувались оперативної інформації про стан справ на фронті та втрати ворогадронових атак на різні регіони України. Також багато писали про воїнів, які загинули на фронті (на сайтах 0412, 20 хвилин. Житомир, Житомир.info було опубліковано по два-три некрологи, а от на Times.zt і на Першому Житомирському новин про полеглих захисників не було).

Соціальні наслідки війни стосувалися прильотів по промисловості Житомирської області, тож журналісти публікували релізи про наслідки влучань та відновлення осель, пошкоджених від початку широкомасштабного вторгнення. Також журналісти анонсували графіки відключень електрики, потреба в яких з’явилася внаслідок масштабних пошкоджень українських електростанцій. На тему соціальних наслідків війни було по п'ять новин у 0412, 20 хвилин. Житомир, Житомир.info, три новини на сайті Times.zt і жодної в Першого Житомирського.

Третьою за популярністю була тема мобілізації. Новини з цієї тематики стосувалися документів, потрібних для проходження МСЕК, відкриття центрів рекрутингу, закону про мобілізацію засуджених і штрафних санкцій за неявку до ТЦК.

У травні житомирські силовики провели декілька затримань людей, яких підозрюють у нелегальному переправленні призовників за кордон або в інших зловживаннях, пов’язаних з ухиленням від мобілізації. Тож журналісти багато писали про це. Також у кримінальній тематиці, яка стосувалася війни, зустрічалися публікації про колаборантів. Практично всі такі матеріали базувалися на пресрелізах поліції та СБУ. Новини виходили з гучними заголовками, але до моменту доведення провини підозрюваних у суді інформацію часто подавали як доведений факт, а не судження або припущення. Ось декілька прикладів:

Медик за винагороду гарантував призовникові вплинути на членів комісії

_2lHtgy5odAAvqLmgAkrAlwhw6VWOTIgyKabKFBsS0tMOs8DFc8beqoM_jZonXybsRc9oTrJYigCYnUhlgthdQxkAIWREyiD2FgTZF-T6obvE6qbUFvUJ-iLojuF501ayWtJwSax6bVu

Скриншот сайту "Перший Житомирський"

У Житомирі на незаконному переправленні ухилянтів за кордон викрили голову благодійного фонду та двох його спільників

jYBfRWYGI-v7_a9npCqu8iQ1h1EOQv0ApjUHJ1_Kfp_YmuIIURyhW38cIZXG_hdFkgZyIV18s45SyqZcySG5yYkJkCBDUHBzVTsL2wP333ohLku-xiRpHZeXR_rFl5GIZsyglKpg9Xtu

Скриншот із сайту Times.zt.ua

У Житомирі на хабарі затримали лікаря ВЛК центру комплектування: вимагав 500 доларів за "обмежену придатність" 

jkz-I4toQEgcxy1raJQPIeKb5HgiiDAUNqITgf79j88ieWhJ1PIlx9x-0z-CngmhtObUHCdKfM_aakJfDpb5aiZG9kxcw9bVQPJxL0Rfv0K6DX5Vqst5CUSyVexqkLAjCw56EKHPOq0z

Скриншот із сайту Житомир.info

Як ми зазначали, слабко представленою в медіа є тема вимушених переселенців – лише п'ять із 386 новин. Три новини про ВПО було на сайті 20 хвилин. Житомир, по одній у новинних стрічках Першого Житомирського та 0412. Зважаючи на те що в Житомирській області фактично проживає понад 63 тис ВПО, така кількість новин про переселенців видається занадто малою.

Про гуманітарну допомогу / міжнародну підтримку і роботу волонтерів новин також практично не було, про них писав лише сайт 0412.

Про поранених або вбитих цивільних, а також новини з окупованих територій не публікував жоден із проаналізованих сайтів.

Хто найбільше пише про війну

TM1dWgxrPrE4mVAaRt0y5SJn8gnRMmUlN0sOvMUDdpHiI4XmKgs9ag4lBWyAoX9M8P_UvJJ4XeY58U2Ah7ugGi3v9IyJ3srOzsWw0BY_lsgdajTcOVIgDkuS8krCYbx2Z_wofPGDUNK-

Як і 2022 року, найбільшу кількість новин на воєнну тематику публікував сайт Times.zt. Втім, якщо 2022 року 57% контенту на цьому сайті було присвячено війні, то нині цей показник знизився вдвічі, до 28%.
Воєнна тематика на сайті "20 хвилин. Житомир" залишається фактично на сталому рівні: наразі вона становить 27,7% замість 22,4% новин про війну у 2022 році.
Зріс відсоток таких публікацій і на "Житомир.інфо" – з 12% у 2022 році до 18%. Не змінилася кількість новин про війну на сайтах 0412 (18% проти 17% 2022 року) і Першому Житомирському (11% проти 10% 2022 року).

У межах моніторингу ми не зафіксували жодного випадку мови ворожнечі. В деяких новинах траплялися терміни на зразок "рашисти", а деякі медіа писали "росія" з малої літери, навіть якщо воно було на початку речення, або назвали очільника цієї країни "кремлівським фюрером". Але, згідно з рекомендаціями Комісії з журналістської етики, терміни "рашизм" і "рашисти" не дискримінують за національною ознакою, якщо їх використовують щодо російських військових та носіїв російсько-фашистської ідеології. Написання з маленької літери власних назв "росія" і "путін" є стилістичним прийомом, який редакції можуть використовувати, але слід пояснювати такі зміни аудиторії.

Оксана Трокоз, представниця Інституту масової інформації в Житомирській області

Liked the article?
Help us be even more cool!