ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Блиск і злидні російської пропаганди: на окупованій частині Запорізької області запустили нову пропагандистську газету

Перший випуск “Голос Новороссии”, нової газети окупантів, яка розповсюджується на тимчасово окупованій території Запорізької  області, вийшов 24 лютого 2023 року, у першу річницю повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну. Інформацію про це розповсюдили в телеграм-каналі окупантів “Правительство Запорожской области”. Говорять, що друковану версію газети можна “знайти у великих містах нових регіонів”, правда, не уточнюючи, де конкретно і що таке “великі міста”. Газета має власний сайт “голосновороссии.рф” і планує випускатися раз на тиждень. Фінансується цей проєкт з “Президентського фонду культурних ініціатив” РФ, повідомляється на сайті газети. У початкових планах – випустити цілих п‘ять номерів газети.

«Голос Новоросії», пишуть про себе пропагандисти на сайті в рубриці “Про проєкт”“писатиме про новини та повсякденне життя нових регіонів Росії, про їх інтеграцію в єдиний культурний, економічний та цивілізаційний простір Російської Федерації” і уточнюють, що випустили перший номер газети для ДНР, ЛНР, Запорізької та Херсонської областей у  “перші роковини початку СВО”, тобто повномасштабного вторгнення російської армії в Україну.

Головна редакторка «Голосу Новоросії» – Юлія Шамаль. До цього вона вже побувала директоркою пропагандистского медіахолдинга ЗаТВ, який розташований в тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області. Чи займає вона цю посаду і зараз, поєднуючи кілька медіа, наразі підтвердити неможливо. Втім до повномасштабної війни, вона, серед іншого,  займалася “Нравствєнним ТБ” в Росії, а ще є авторкою документальних фільмів “Вся правда про Вангу», «Хто править світом», «Усама бен Ладен. Таємний агент номер Один». На сайті ж її позиціонують як “письменницю” та “досвідченого російського медіаменеджера, яка вже встигла попрацювати у нових регіонах”. 

За даними сайта пропагандистської газети, вона видається у партнерстві із Фондом цивільних проектів «Сталкер», інформаційним агентством «Регнум» за підтримки Президентського фонду культурних ініціатив РФ. 

На сайті цього президентського фонду є інформація про переможця конкурсу “Інтеграційна газета для територій, що звільняються”. Заявник – той самий Фонд громадянських проєктів “Сталкер”.  Термін дії проєкта – з листопада 2022 до кінця квітня 2023 року. Бюджет проєкта, заявка якого була подана у вересні 2022 року, – 13 мільйонів рублів. За актуальним курсом долара на 28 лютого 2023 року, це майже 173 тисячі 500 доларів. За  цей бюджет “Сталкер” ставить перед собою такі завдання: розробити концепцію друкованого видання, розробити макет газети, веб-сайту та телеграм-канал, створити редакцію друкованого видання, створити корпункт у Білгороді, створити відділ листів друкованого видання (!, – авт.), забезпечити вихід п’яти номерів друкованого видання, забезпечити друк, доставку та розповсюдження п’яти номерів друкованого видання.

Окремої уваги заслуговує останній пункт плану: підготувати план розвитку друкованого видання за межами грантового періоду, враховуючи ситуацію в Харківській області, хід СВО та суспільно-політичну ситуацію в Росії.

За даними проєкта, виробництво газети має відбуватися в Москві, Білгородській області і ДНР. Розповсюджуватися – в Харківській області та інтернеті. Втім, судячи з того, що “ситуація в Харківській області” ніяк цьому не сприяє, саме цей проєкт міг бути запущений на території тимчасово окупованої частини Запорізької області. Це підтверджують і подальші плани “Сталкера”.

Наразі на сайті “Президентського фонду культурних ініціатив” на розгляді висить ще один проєкт від того ж заявника – Фонда громадянських проєктів “Сталкер”. Він має назву “Інтеграційна газета для територій, що звільняються (етап 2)”. Наразі він спрямований суто на Запорізьку область, має термін виконання проєкта з травня по жовтень 2023 року. Серед  завдань: щотижневий вихід та оперативне розповсюдження вже 22 випусків друкованого видання, новинний веб-сайт із матеріалами газети, розміщення матеріалів на веб-сайті проекту та роботу телеграм-каналу у щоденному режимі.

Заявники знову планують “підготувати план розвитку друкованого видання за межами грантового періоду”, вже “враховуючи ситуацію в Запорізькій області, хід СВО та суспільно-політичну ситуацію в РФ”. Змінилася не тільки географія, а й бюджет: на це “Сталкер” просить майже 46 мільйонів рублів (45 948 874,00 руб). За актуальним курсом, це більше 600 тисяч доларів.

До слова, за даними сайта Rusprofile, російського сервіса перевірки і аналіза контрагентів, Фонд громадянських проєктів “СТАЛКЕР” зареєстрований в Москві в 2014 році. Його керівниця, виконавча директорка і/або засновниця – Шамаль Юлія Федорівна. Яка, за сумісництвом, є і головною редакторкою нової пропагандистської газети.

Втім за всі ці президентські мільйони наразі аудиторії пропонується дуже примітивний проєкт. Ми з об’єктивних причин не бачили друковану версії газети, але сайт говорить багато про якість роботи переможців конкурсу. Так, зміст сайта “Голос Новороссии” – пропагандистський і вибудуваний в “радянському” стилі. Чого вартують тільки заголовки: «Процесс интеграции в пространство РФ идёт стремительно», «В центре решений всегда остаются люди», “8000 объектов восстановили в Новороссии”. Варто зауважити, що дизайнери в принципі не заморочувалися архітектонікою сайта. Він побудований примітивно, в самих новинах навіть немає головних фотографій: все, що отримує читач – це щільний текст, в яких є тільки абзаци і автори. До речі, про авторів. 

Якщо в “Комсомольській правді”, яка також розповсюджується на тимчасово окупованих територіях області, працюють пропагандисти і пропагандистки з КП російської, то в “Голос Новоросії” залучили пропагандистів з іншого російського пропагандистського медіа – “Ізвєстія”. От, приміром,  Мария Перевощикова, яка писала про “8000 об’єктів”, працює в Ізвестіях. Пошук видає купу матеріалів з її іменем на сайті цього російського видання. 

Сергій Прудніков – також автор “Ізвєстій”, який багато пише про  життя в окупованій Донецькій області, як і в “Голосе Новороссии”,  – про ситуацію в місті від “нового мера Маріуполя Олега Моргуна”. 

Василиса Ясєнєва, яка пише про Путіна в “Голосі Новоросії” – також з “Ізвєстій”. 

Антон Лавров, який і в “Ізвєстіях”, і в “Голосі” пише про “успіхи СВО” в стилі «Нам просто не оставили другой возможности защитить Россию».

Ще в пропагандистському “Голосі” працює Валерій Стужа, пише про соціалку. Але пошук не знаходить його попередніх матеріалів, а на запит “Галини Трофимової”, яка переймається перейменуванням вулиць в Мелітополі, поки що видає тільки екстрасенса, але все може бути.


Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!