ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Без етнічних новин, але з мовою ворожнечі: де і як використовують некоректну лексику запорізькі онлайн-ЗМІ

Практично випадкова новина про нелегальних мігрантів – студентів стала єдиним матеріалом, який так чи інакше стосувався того, як місцеві онлайн-медіа висвітлюють етнічну тематику. Якщо коротко, то, судячи з результатів дослідження, – ніяк. Як наслідок, у матеріалах на етнічну тематику немає і мови ворожнечі. 

Але вона є новинах, що стосуються інших соціальних груп.

Такими стали результати моніторингу ІМІ, який проводився з 5 по 9 серпня 2019 року. В п’яти онлайн-медіа (061.uaipnews.zp.uazabor.zp.uareporter-ua.comforpost.media) шукали новини про етнічні групи, мову ворожнечі в них та загалом випадки мови ворожнечі в онлайн-новинах.

Всього ми прочитали 532 новини. Етнічних новин практично  немає (одна з 532, або 0,2% публікацій), мови ворожнечі в таких новинах – теж. Ознаки мови ворожнечі загалом було виявлено в шести новинах, або 1,13% публікацій. Найбільше, чотири, опубліковано на сайті forpost.media, – про ООС та війну. Ще дві – на сайті  ipnews.zp.ua, які стосувалися маргінальних соціальних груп та жінок.

Етнічні новини, яких немає

Зазвичай новини про етнічні групи в місцевих медіа з’являються з двох причин: якщо відбувається щось урочисте, пов’язане з етнічною групою, або щось кримінальне, коли групу або її представників пов’язують зі злочинами чи правопорушеннями. Якщо йдеться про другу частину повідомлень, вони зазвичай містять і мову ворожнечі, бо, вказуючи на етнічну / національну належність правопорушників, журналісти насправді стверджують про кримінальність певної територіальної чи етнічної групи або  про її неповноцінність чи моральні недоліки.

Так, у дослідженні запорізьких ЗМІ ще у 2016–2017 роках виявилося, що не менш ніж 25% випадків мови ворожнечі стосувалися саме етнічних груп. Однак під час останнього дослідження жодне видання не написало ані позитивного, ані негативного про етнічні групи чи національні меншини. Єдина новина на сайті "Забор" стосувалася 40 студентів-нелегалів, яких примусово відправлять додому. Водночас у новині варто звернути увагу хіба на фото: очевидно, що мініатюру для новини знайдено в мережі (стандартно посилання на оригінал немає) і на ній  точно не зображені студенти, про яких ідеться в тексті, але зображення явно має негативний контекст для новини (див. скрин 1). Більше новин – ані позитивних / нейтральних, ані кримінальних, – у яких би фігурували етнічні групи чи національні меншини, не було.

Мова ворожнечі, яка є

Проте випадки мови ворожнечі було зафіксовано на двох сайтах. Так, на сайті Forpost було опубліковано чотири новини про ООС / війну і україно-російські відносини загалом, де були відсутні коментарі, що балансують, використовувалися поширені маніпуляції щодо ототожнення Кремля з усіма росіянами та Росією як країною в цілому, використовувалася образлива лексика тощо.

Ще дві новини присвячені реакції на брифінг Президента Зеленського, де він використав вислів “другий бік” щодо збройного конфлікту на сході України. Це, за інформацією сайту, викликало обурення та спротив. У новинах “Батько морпіха звернувся до Зеленського” та “Ми на межі зради національних інтересів” – запорізькі військові про брифінг Зеленського” використовується образлива лексика та відсутній коментар, що балансує, або ж бекграунд, а також є заклики до насильства.

Так, у першій новині, яка за джерело інформації має допис у фейсбуку, йдеться про таке:  “А тепер дій, верховний! Четверо загиблих! За раз! Загиблих на тлі ваших слів про “припинити стріляти”, “поговоримо про російську мову Донбасу”, “знімемо блокаду”, “Путін – охеренний мужик” (слова твого дружбана Шефіра). Ти дійшов до краю, верховний! Вставай, піднімай д*пу своїх помічників”, “І тоді, може, у ваших боягузливих шлунках, поїдених спиртним, випитим під час розваг місцевих і російських політиків-олігархів, сколихнеться нудота від власного паскудного життя. Станьте на коліна, любителі не стріляти. Смертний гріх на вас – співучасть у вбивстві. До помсти! Don, батько морпіха”.

До речі, цей допис у соцмережі видалили, але новина в стрічці так і залишилася:

У другій новині також відсутні коментарі, що балансують, та використовується образлива лексика типу “Якби би дивно це не звучало, але Україна сьогодні без головнокомандувача армії, зараз ми маємо пародію на нього з незрозумілими амбіціями”, при тому що в новині вживається вираз “угрупуваннях ЛНР / ДНР”, тоді як, за правилами словника нейтральної лексики, коректним є вживання  “т.зв. "ДНР" / "ЛНР". Крім цього, щодо сторін конфлікту вживаються  терміни “вороги”, “окупанти”, як тут: “Сьогодні Президент України Володимир Зеленський провів брифінг для журналістів щоб повідомити про свою реакцію на вбивство російськими окупантами українських військових”, що також є виявами мови ворожнечі.

Протиставлення “свої-вороги” є і в повідомленнях На Донбасі загинув військовослужбовець Нацгвардії – штаб ООС”, де вживаються вирази “Ворог обстрілював позиції наших підрозділів з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї” та інша сторона конфлікту (а не лише проросійські сепаратисти чи найманці) позиціонується виключно як така, що виправдовує та потребує насильства щодо себе.

Ще дві новини, що містили ознаки мови ворожнечі стосувалися жінок та маргінальних соціальних груп і були опубліковані на сайті Ipnews. Так, у новині “Пьяные подростки на камеру избили бездомного” в заголовку було використано коректний вираз “безхатченки”, але в тексті журналісти вжили слово “бомж”, що є порушенням етичних стандартів та використовується задля підтвердження моральних недоліків певної групи: “Группа пьяных парней отправилась в поле, где бездомные устроили ночлег. Агрессивные подростки накинулись с кулаками на бомжей”. Водночас варто зауважити, що на всіх інших досліджуваних сайтах інформація була викладена коректно. Як і в новині “В Запорожье мать закрыла полуторагодовалую дочку на 5 часов одну в квартире”, тільки автори Ipnews вжили вираз “горе-мать”, підсилюючи негативність дій жінки, про яку йдеться  в новині: “Как выяснилось, мать закрыла малышку одну на 5 часов и ушла. Патрульные доставили ребенка в детскую больницу. В это время домой вернулась горе-мать. Объяснить свой поступок она не могла, так как была пьяна”.

Інших випадків дискримінаційної або образливої лексики за аналізований період виявлено не було.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконує міжнародна організація Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!