ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Аеророзвідниця, історикиня та міністерка: чи присутні фемінітиви й гендерний баланс на сайтах Донеччини

Лише 2% жінок виступають як експертки в новинах онлайн-ЗМІ Донецької області.

А більшість тем, де жінки є героїнями, – новини про волонтерську допомогу, соціалку, кримінальні новини і культуру. Такі результати моніторингу п’ятірки популярних онлайн-медіа Донеччини.

Досліджувалися сайти 0629.com.ua, karachun.com.ua, novosti.dn.ua, vchasnoua.com, v-variant.com.ua. Загалом проаналізовано 250 публікацій (по 50 у новинній стрічці кожного медіа), опублікованих починаючи із 6 лютого, де були присутні герої(ні) та експерти(ки). Мета дослідження: виявити стан з дотриманням гендерного балансу, оцінити кількість жінок / чоловіків у категоріях експерти / експертки  / герої / героїні матеріалів та тематику, в яких жінки виступають героїнями, експертками.

Невагома думка військових експерток

Лише одна з 50 експертів – жінка. Відповідно, у 98% випадках журналісти і журналістки користуються коментарями експертів чоловіків. Такий стан справ коментує Юлія Діденко, редакторка і журналістка сайту "Новини Донбасу".

"Я сама звернула увагу на те, що з початком повномасштабного вторгнення РФ фокус змістився навіть у тих ЗМІ, які були флагманами гендерної чутливості та завжди "топили" за дотримання балансу. Безумовно, мені від цього гірко, але сама як редакторка мушу визнати, що через шок перших місяців, через нестачу ресурсу і нові вимоги до швидкості видавання матеріалів почала менше звертати уваги на дотримання гендерного балансу", – каже Юлія Діденко, сайт novosti.dn.ua.

Так, сайт v-variant.com.ua за цей період у 50 новинах поспіль узагалі не брав коментарів жінок-експерток, інші чотири сайти мали лише по одній експертці на кожні 50 новин. 

За період моніторингу п'ять найпопулярніших сайтів Донеччини жодного разу не скористувалися коментарями на тему війни від жінок експерток, зокрема не було офіційних спікерок Ганни Маляр, заступниці міністра оборони України, та речниці Сил оборони Півдня Наталі Гуменюк. Хоча ці експертки часто бувають в ефірі Телемарафону, а регіональні редакції активно користуються надбаннями колег-телевізійників, на сайтах Донеччини як експерти в темі війни були виключно чоловіки. 

"Я за те, щоб залучати, дійсно, експертів чи експерток. Неважливо, якої вони статі. Залучати жінок щось коментувати тільки через те, що немає гендерного балансу, вважаю неправильним. Якщо жінка дійсно експертка, то, звісно, треба залучати. Тут і ліньки шукати, і насправді жінок-експерток з теми війни, дійсно, в рази менше, ніж чоловіків, їх одиниці, на жаль", – каже Марина Молошна, журналістка сайту 0629, яка наразі проходить службу в складі Збройних сил України.

На сайті karachun.com.ua тему мобілізації  коментує адвокатка, новина на сайті міста Слов’янськ вийшла під заголовком "Відстрочка по-новому – названо покроковий алгоритм подання заявки на бронь від мобілізації". Тут експертка, адвокатка Яна Михайлюк описує детальний алгоритм дій для підприємств, яким необхідно забронювати співробітників від мобілізації. 

"Вважаю, що питання і досі на часі глобально для медійної спільноти України, а також і для експертної спільноти. Але, наприклад, якщо говорити про військових експертів, знаю, що колегам завжди хочеться, щоб тематику перебігу бойових дій висвітлювали люди зі званням, або які реально до того, як стати експертами, служили в ЗСУ. Найпростіший приклад: Світан, Селезньов, Жданов – полковники запасу. Водночас станом на 2019 рік жінок у такому званні в ЗСУ було всього 87. Я в жодного ЗМІ не бачила військових експерток. Інше питання в тому, чи хотіла б бачити. Так, безумовно. Вважаю, що з військовою тематикою найскладніше. Причому жінки на фронті серед волонтерок, серед політиків ще представлені певним чином у ЗМІ, а от саме військові експертки – з цим біда", – каже журналістка та редакторка Юлія Діденко. 

За її словами, все, що стосується інших тем, також має проблеми, але такої глибини проблеми гендерного дисбалансу немає. "Якщо якась жінка – військова експертка прочитає цей матеріал і обуриться якійсь із моїх тез, я б дуже хотіла, щоб вона зі мною зв’язалася", – каже Юлія Діденко, бо знайти військову експертку дуже важко, але водночас і дуже важливо.

Журналістка перелічує необхідні критерії: "Це відповідна освіта або стаж роботи в ЗСУ, Нацгвардії або якомусь із військових відомств, також звання, бажано досвід у військовій аналітиці й наостанок обізнаність з OSINT-методиками дослідження конфліктів".

Героїні з новин 

Слід зазначити, що героїнями новин жінки ставали частіше, ніж експертками. Згадок про жінок героїнь новин – 26% із загальної кількості всіх згадок про героїв / героїнь. Під героїнею (героєм) тут слід розуміти персону, що бере участь у події, яку описує та чи інша новина.

Найбільша кількість жінок-героїнь зустрічалася в соціальній тематиці й соціальних наслідків війни – у 85% згадок. У новинах на тему волонтерства та активізму жінки були героїнями новин у 59% загальної кількості згадок у матеріалах героїв та героїнь на цю тематику. У новин культури та спорту однаковий відсоток – по 50% героїнь відповідно. Економіка та бізнес – 28%. У темі війни жінок, що стали героїнями новин, – 11%, тут здебільшого йдеться про жертв війни через обстріли. Онлайн-ЗМІ Донецької області пишуть про потерпілих як на вільних, так і на окупованих територіях.

З цікавого – жінки потрапили й у новини на тему криміналу. Але це лише кримінал воєнного часу. Зокрема, йдеться про колаборанток. Героїнями таких новин жінки ставали у 22% загальної кількості героїв / героїнь. Наприклад, у vchasnoua.com писали про те, як жінка керувала "справами" окупаційної адміністрації в Лимані: суд заочно заарештував колаборантку. А найчастіше про таке писав маріупольський сайт 0629.com.ua, зокрема про те, як "очільниця міносвіти ДНР" наказала знищити українські підручники з історії, а СБУ повідомила їй про підозру. Освітянки – часті героїні новин про колабораціонізм. 

Так, вчительку української мови із селища Нікольське суд визнав винною. Вона спланувала та організувала освітній процес за стандартами так званої "ДНР". Також писали маріупольські журналісти про викриття чергової зрадниці в ЗМІ. Зокрема, журналістка Наталя Мнацаканян повернулася до окупованого міста і пристала на пропозицію окупантів розпочати роботу на пропагандистському каналі "Маріуполь 24", про що і пише 0629.com.ua. Чоловіків у цій тематиці відповідно було 78%. І всього чотири згадки про жінок-героїнь та 14 згадок про чоловіків-героїв. Чоловіки також здебільшого виступали в ролі колаборантів. Новини про цю категорію злочинців воєнного часу зустрічаються доволі часто. Тільки невелику частину в цій тематиці займають надзвичайні події, але і вони специфічні. Наприклад, як оця, що вийшла на сайті v-variant.com.ua, під заголовком "Окупанти у Маріуполі вночі влаштували між собою п'яну перестрілку". 

Сайт 0629 також писав не лише про жінок-колаборанток. А й про чоловіків, зокрема про те, що судитимуть маріупольця, який захопив СІЗО та здав його бандитам із "Сомалі", і про те, що судитимуть колишнього співробітника Академії поліції в Маріуполі, який перейшов на бік ворога. Не оминули вироки колаборантам і на сайті novosti.dn.ua, тут про те, як ДБР заочно оголосило про підозри колаборантам з Маріуполя, серед них і новий “мер”. 

Були й новини суто кримінальні, наприклад про викриття чоловіка, який торгував бойовими гранатами, або про пожежу, під час якої загинув чоловік, але таких новин у цій темі було лише декілька.

Зовсім не було героїнь новин у темі політики, освіти, міжнародних новинах, і зовсім не зачіпали сайти, що потрапили під моніторинг, тему корупції та медицини.

Фемінітиви і донецькі медіа

Медіа Донецької області користуються фемінітивами у своїх публікаціях. У новині, що стосуються економіки, коментує саме міністерка Юлія Свіриденко. Сайт vchasnoua.com публікує її  розповідь про мікрогранти для започаткування чи розвитку свого бізнесу за програмою "Власна справа". А в новині на маріупольському сайті 0629 про те, що Нью-Йоркський музей визнав художника Архипа Куїнджі українцем, коментує подію історикиня мистецтва та журналістка Оксана Семенік.

Ще одна новина з фемінітивами – в рідкісній для героїнь темі війни: "Прикордонники розбили штурмові групи окупантів, а пересування окупантів помітила аеророзвідниця ДПСУ", про що розповідає сайт novosti.dn.ua. Фемінітивами користувалися всі сайти, які досліджувалися.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!