ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Звідки українські ЗМІ беруть новини про ООС

12.10.2018, 15:09

Більше чотирьох років на території України триває неоголошена війна. Спочатку, згідно з офіційними даними, вона іменувалась Антитерористичною операцією, проте 30 квітня 2018 року на території Донецької та Луганської областей АТО змінилося на Операцію об'єднаних сил (ООС), про що повідомив Верховний головнокомандувач Збройних сил України Президент Петро Порошенко.

Тема конфлікту постійно присутня в інформаційному просторі, проте частота згадувань про ООС в українських ЗМІ все-таки лишається ситуативною і залежить від множини факторів: від інтенсивності обстрілів, від кардинальних змін у керівництві так званих “ЛДНР”, від законодавчих ініціатив в Україні і, звичайно, від поведінки Росії.

Експерти ІМІ проаналізували висвітлення ситуації з ООС у 10 загальноукраїнських онлайн-ЗМІ*.

Рік тому ІМІ вже проводив подібний аналіз із висвітлення теми АТО: “Нуль без палички: новини про зону АТО в українських онлайн-ЗМІ”, тому ми вирішили порівняти дані з минулорічними показниками і прослідкувати динаміку.

За результатами дослідження ІМІ, кількість матеріалів, присвячених темі ООС, становить 4,5% від загальної кількості матеріалів. Це майже вполовину менше, ніж минулого року, коли кількість матеріалів на тему АТО становила 7–9%.

 

Порівняння джерел інформації в роках. АТО (2017) та ООС (2018)

Власні новини

Почнемо з позитивних змін, і однією з таких, на думку експертів ІМІ, є кількість власних матеріалів про ООС. Згідно з аналізом, ця категорія зросла і становить 6%, для порівняння, згідно з минулорічним моніторингом, власних новин у ЗМІ на тему АТО практично не було.Так, власні новини на тему ООС розміщувала ТСН – на лінії розмежування працює знімальна група каналу і частина новин є новин були новинами їхніх кореспондентів:На сайті УНІАНу також робили власні новини на цю тему – у ресурсу є власний кореспондент у Росії, який передає новини про заяви країни-агресора щодо ситуації на Донбасі. Зазначимо, що інші сайти беруть такі заяви з російських прокремлівських ЗМІ.І на сайті "Ліга" експертами ІМІ були виявлені власні новини з посиланням на власні анонімні джерела.Такі ексклюзивні новини активно переставляли інші українські ЗМІ.

 Прес-релізи офіційних структур

Головним джерелом інформації про ситуацію на лінії розмежування залишаються прес-служби офіційних структур (силових структур, правоохоронних органів, українських чиновників та штабу ООС) на них загалом припадає 41% інформації.Передбачувано, що найбільше інформації про Операцію об'єднаних сил продукує прес-служба штабу ООС – 22,5% від усієї офіційної інформації.Це переважно зведення з лінії розмежування: інтенсивність та локалізація обстрілів, кількість поранених та загиблих українських військових, інформація про озброєння, що використовує противник:Найбільше зведень ООС публікують сайти "Цензор", "Українська правда", "Кореспондент" та ТСН. Проте меншою мірою вони присутні і на інших сайтах, загалом у 9 з 10 онлайн-ЗМІ, що підпали під моніторинг, є ці дані. Не ставить офіційних зведень з передової і даних від штабу ООС лише сайт "Вести", там за тиждень аналізу експертами ІМІ не було виявлено жодного такого матеріалу. На силові структури та правоохоронні органи припадає 14,5% інформації на тему.Частково ту ж інформацію, що і штаб ООС, подає Міністерство оборони.Головне управління розвідки повідомляє про ліквідацію Захарченка, про перегрупування підрозділів бойовиківПоліція повідомляє кримінальні новини, що стосуються цивільних громадян на територіях, близьких до лінії конфлікту.

Міжнародні інституції

На другому місці як джерело інформації про ООС перебувають міжнародні інституції (ОБСЄ, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер та інші міжнародні інституції), на ці структури припадає загалом 19% інформації.Для порівняння, про АТО (минулорічний моніторинг) ці структури говорили значно менше (12% інформації).У період моніторингу лідером продукування інформації серед міжнародних інституцій став спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, це приблизно 8% від загальної кількості інформації про ООС. Така його активність пов'язана передусім з його черговим візитом до Києва, що відбувся 13–15 вересня. Зокрема, Волкер коментував необхідність продовження особливого статусу Донбасу, смерть Захарченка і дорікав українській владі у неуважному ставленні до жителів непідконтрольних Україні територій.Окрім цього, Волкер торкнувся теми незаконності проведення виборів на ДонбасіНа цю тему і в тому ж ключі відреагували й інші міжнародні інституції.6,5% новин було продуковано ОБСЄ, і стосувалися вони передусім українських громадян, що перебувають у полоні у т.з. "ЛДНР" і яких відвідав координатор ОБСЄ Фріш.Спільний брифінг із цього питання провів пан Фріш з Іриною Геращенко. Окрім цього, моніторингова місія ОБСЄ у своїх звітах повідомляє про обстріли та озброєння, що заборонено Мінськими домовленостями, проте продовжує використовуватися бойовиками.

Джерела інформації про новини у зоні ООС

(наведіть курсом на коло, щоб отримати деталі)

Соціальні мережі та блогери

Досить великий об'єм інформації про ООС потрапляє у ЗМІ із соціальних мереж та від блогерів – 12% від усієї інформації про ООС, притому що в цей показник не входять сторінки політиків та офіційні сторінки штабу ООС.

Іноді це сторінки взагалі невідомих людей із трактуванням “знімки в соцмережах публікують місцеві жителі”.

На могилі Захарченка з'явилася охорона з автоматами (фото)

''Убьют в первый день!'' Нового претендента на пост Захарченко подняли на смех в сети

Метит иностранец: на кресло Захарченко нашелся неожиданный претендент

Чи людей, які просто називають себе військовими: “сообщил офицер Вооруженных сил Украины Анатолий Штефан (Штирлиц) на своей странице в Facebook”.

ЗМІ цитують і фейсбук-сторінки прокремлівських журналістів – “сообщил на своей странице в Facebook прокремлевский журналист Александр Чаленко”, ну й українських блогерів: ''Освобождают'' от людей'': в ''ДНР'' признали шокирующие факты о сокращении населения", повідомляє “блогер Денис Казанский на своей странице в Facebook”.

Іноді ЗМІ навіть інформацію про загиблих брали із соціальних мереж: "У зоні ООС загинув волонтер", “у Facebook повідомила Лілея Івасик”.

Російські ЗМІ та ЗМІ самопроголошених республік

На російські ЗМІ та ЗМІ ОРДЛО припадає в середньому 7% інформації про ООС. Варто зазначити, що одні українські ЗМІ називають ці ресурси, інші обмежуються терміном “ресурси, що підтримують фейкові республіки” або “ЗМІ терористів”. Переважно це була інформація про зміни в керівництві ОРДЛО або про загибель Захарченка.

Ликвидация Захарченко: выжившая спутница террориста дала первое интервью

В ОРДО знайшли заміну Пушиліну для Мінська

З російських ЗМІ в якості джерел найчастіше використовувалися ТАСС, РИА Новости, "Новая газета".

Українські політики – джинса та не тільки

Напередодні виборів політикам підходить будь-який привід для піару, а тим паче такий важливий, як ООС.

Спочатку політики стояли в черзі для зустрічі з Куртом Волкером, який приїхав до Києва з візитом:

''Донбасс все дальше от мира'': Тимошенко обсудила с Волкером Украину

Далі естафету перейняв лідер Радикальної партії Олег Ляшко:

Ляшко встретился с Волкером: стало известно, о чем говорили политики

Наступним у черзі до Волкера обговорити ситуацію в Україні був Анатолій Гриценко:

Гриценко обсудил с Расмуссеном и Волкером ситуацию на Донбассе.

На останок “важливу зустріч” провів Президент Петро Порошенко:

''Давить на Россию'': Порошенко провел важную встречу с Волкером

Згідно зі сторінкою Волкера в соціальній мережі, у черзі стояв також і Святослав Вакарчук, проте про це ЗМІ промовчали, а можливо, команда Вакарчука просто не розіслала  відповідну джинсу.

Віктор Медведчук з Волкером не зустрічався, проте своїм рецептом деокупації Донбасу поділився:

Медведчук о планах деоккупации Донбасса: С той стороны 40 тысяч вооруженных людей

Лідер партії "Розумна сила" пропонує самим вирішувати власні проблеми:

Соловьев призвал мирных жителей оккупированной территории и Украины встретиться и самим договориться о мире на Донбассе.

За результатами дослідження найбільше матеріалів про ООС зафіксовано на сайті "Цензор" – 10% від загальної кількості матеріалів, найменше – на "Страні" та "Вестях" (відповідно 2 та 2,5% матеріалів).*У межах моніторингу було проаналізовано 10 інтернет-ЗМІ ("Ліга", "Українська правда", "Обозреватель", "Корреспондент", "Страна", "Вести", "Цензор", ТСН, 112, УНІАН), моніторинг проходив у період з 10 по 16 вересня 2018 року. Загальна вибірка становила 9363 матеріали.**Дослідження проводилося ГО “Інститут масової інформації” в рамках проекту “Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ” за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у вересні 2018 року.

Олена ГОЛУБ, медіа-експертка Інституту масової інформації

Liked the article?
Help us be even more cool!