ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Засуджені за фінансову піраміду продають журналістські посвідчення по всій Україні - Zaxid.net

23.11.2017, 12:57

В Україні зареєстрована громадська організація «Журналісти без корупції», яка лише за вступ у свої лави та сплату членського внеску пропонує усім охочим журналістське посвідчення та «імунітет журналіста». Її засновниками є засуджені за шахрайство Сергій Кот та Світлана Яценко, які називають себе «борцями за справедливість» та мають амбітну ціль створити найбільшу в Україні мережу «вільних журналістів, за якими не стоять ні політики, ні олігархи». Про це йдеться у матеріалі Юлії Лавришин, опублікованому на Zaxid.net.

Про переваги, які пропонує ця всеукраїнська громадська організація (ВГО), 21 листопада у Facebook повідомила експертка у сфері свободи слова та виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, посилаючись на інформацію з листівок цієї організації, які були серед роздаткових матеріалів на Форумі організаційного розвитку громадянського суспільства у Києві.

На сайті організації «Журналісти без корупції» справді сказано, що для вступу треба сплатити 500 грн разово та по 100 грн щомісяця. «Ми – неприбуткова організація, основним джерелом фінансування є членські, вступні та благодійні внески. Своїми внесками кожен член організації підтримує рух за справедливість та своє право на захист та допомогу», – йдеться у повідомленні на сайті ГО.

Скріншот із сайту ВГО «Журналісти проти корупції»

За інформацією аналітичної системи YouControl, ВГО «Журналісти проти корупції» зареєстрована два роки тому у Переяславі-Хмельницькому Київської області. Її керівником та співзасновником є волинянин Сергій Кот. Співзасновницею також є мешканка Запоріжжя Світлана Яценко.

Як в пояснив ZAXID.NET керівник ГО «Журналісти проти корупції» Сергій Кот, організація прагне створити найбільшу в Україні мережу незалежних журналістів. «За нами не стоять ні політики, ні олігархи. Ми об’єднали людей, які постраждали від несправедливості та корумпованості нашої правоохоронної системи та органів влади. У нашій спільноті вже 200 журналістів, а ще – юристи, правозахисники та просто благодійники. Журналісти не платять щомісячних членських внесків, вони щомісяця роблять матеріали для нашого сайту. Усі переваги, про які написано в нашій листівці, це те, що гарантує наше законодавство, і нічого особливого», – сказав Сергій Кот.

Керівник ВГО «Журналісти проти корупції» Сергій Кот

Цікаво, що у 2015 році вироком Ленінського районного суду Запоріжжя Світлану Яценко та Сергія Кота визнано винними у шахрайстві та засуджено до двох років позбавлення волі. У вироку суду сказано, що у 2012 році Сергій Кот та Світлана Яценко у Запоріжжі організували фінансову піраміду «Мурзілка», зокрема «вони приймали грошові внески від мешканців Запоріжжя, запевнивши останніх про 100-відсоткове повернення вкладених коштів на протязі місяця, а також отримання грошової винагороди на таку ж суму вкладу». Від близько 90 потерпілих вони отримували різні суми від 160 грн до 8000 грн (майже 135 тис. грн загалом). Людям гроші не повернули.

Щоправда, пізніше Апеляційний суд Запорізької області звільнив їх від відбування покарання. Однак в частині визнання винними рішення суду першої інстанції залишив незмінним.

Як пояснив Сергій Кот ZAXID.NET, обвинувачення проти себе вважає несправедливим, «адже просто допомагав людям реєструватися на сайті «Мурзілки», від якої і сам постраждав». Зокрема, він додав: «Саме несправедливе обвинувачення мене та Світлани Яценко стало приводом для започаткування нами руху вільних та незалежних журналістів та правозахисників, які борються з несправедливістю та корупцією, які є в нашій країні».

При цьому нам не вдалось знайти інформації про те, що Сергій Кот та Світлана Яценко мають журналістську освіту чи займались журналістською діяльністю до заснування цієї організації.

Також він поділився планами відкрити інтерактивну школу журналістики, де за «символічні» внески усіх охочих навчатимуть основам цієї професії.

На сайті ВГО «Журналісти проти корупції» також сказано, що організація має осередки в усіх областях України. У Львівському обласному та міському осередках наразі троє людей – Олександр Жуков, Віктор Палас, Ірина Олексяк. За словами Сергія Кота, «львівський осередок дуже активний».

Liked the article?
Help us be even more cool!