ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За півроку ІМІ зафіксував 484 порушення свободи слова в Україні. Переважну більшість вчинила росія

07.07.2022, 12:04

484 випадки порушень свободи слова зафіксував ІМІ за півроку. З них 419 злочинів вчинила росія за період з початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого. І лише 65 випадків припадає на відповідальність української сторони.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Так, росіяни вбили загалом 33 журналісти, з них вісім журналістів було вбито під час виконання професійних обов'язків. 25 медійників загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків.

Поранення, за даними ІМІ, внаслідок російських обстрілів отримали 14 українських та іноземних журналістів. Це поранення різного ступеню - від легкого (контузія) до важкого (ампутація кінцівок). Отримали поранення журналісти на Сумщині, Київщині, Миколаївщині, Луганщині Чернігівщини та Харківщині.

Щонайменше 15 журналістів зникли безвісти (журналіст Дмитро Хилюк, який зник на Київщині під час російської окупації, та 14 журналістів з Маріуполя).

Знімальні групи, як українських, так і іноземних медіа, що висвітлюють війну, продовжують потрапляти під російські обстріли. ІМІ зафіксував 23 таких випадки з моменту повномасштабної війни. Переважно під обстріли журналісти потрапили в регіонах, де тривали чи тривають досі бойові дії. Зокрема, це Київська, Запорізька, Чернігівська, Миколаївська, Харківська, Луганська та Донецька області.

Крім того, росіяни продовжують погрожувати українським журналістам. ІМІ зафіксував 60 таких випадків. Так, якщо спочатку повномасштабної війни окупанти фізично погрожували (приходили додому до журналістів чи до їхніх батьків), то зараз це перемістилося більше в інтернет-простір. Журналістам надсилають електронні листи та погрожують допитами, ув'язненням (зокрема, у Сибіру), блокуванням сайтів. Погрози отримували редакції як центральних медіа, так і регіональних. 

Крім того, російські окупанти продовжують знищувати українське мовлення на тимчасово захоплених територіях та вмикають свою пропаганду. Це Херсонська, Луганська, Донецька, Харківська, Запорізька області.

З початку широкомасштабного вторгнення рф щонайменше 214 телерадіомовників, онлайн та друкованих медіа (загальнонаціональних, регіональних та місцевих) припинили повністю або частково свою діяльність через бойові дії та окупацію. Це медіа з Запорізької, Херсонської Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.

Також серед злочинів росіян - обстріли журналістів, телевеж, офісів медіа, блокування доступу до сайтів українських медіа в рф та окупованому Криму тощо. 

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українській стороні - 65

За півроку ІМІ зафіксував 65 випадків порушень свободи слова в Україні, за які відповідальна саме українська сторона. 

Це випадки побиття, погроз, перешкоджання, нападів на офіси медіа, обмеження доступу до публічної інформації, юридичного, непрямого тиску, цензури та кіберзлочинів.

Найчастіше журналістам перешкоджали (23 випадки) та погрожували (13 випадків). 

Журналістів не пускали на сесії та комісії міських рад, на засідання судів, не акредитовували на заходи, забороняли зйомки, нападали під час прямого ввімкнення, погрожували автоматом, вимагали видалити відео, вбачали у журналістах диверсантів та забороняли знімати наслідки обстрілів, тощо.

Крім того, ІМІ зафіксував девять випадків обмеження доступу до публічної інформації, вісім - кіберзлочинів, пять побиттів, чотири - юридичного тиску та по одному випадку нападів на офіси медіа, непрямого тиску та цензури.

Обмежували доступ журналістам до публічної інформації міська влада, правоохоронці, комунальні та державні підприємства, Верховна Рада та міністерства. Так, журналістам не надавали запитуваної інформації, відмовляли, або не відповідали.

Випадок цензури стосується вимкнення без попередження 4 квітня телеканалів "Прямий", "Еспресо" та 5-й у цифровій мережі Т2. Медіарух та Комісія з журналістської етики закликали Президента України Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію з відімкненням телеканалів, пояснити причини та відновити їхнє мовлення. 

Жодна з державних структур не повідомила про причини вимкнення. Лише у травні Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру.

Обмеження свободи слова зафіксовані у 18 регіонах України. Найбільше випадків зафіксовано у Києві (25 випадків) та Львівщині і Одещині (по шість випадків).

Liked the article?
Help us be even more cool!