ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У липні ІМІ зафіксував в Україні 13 випадків порушень свободи слова

04.08.2020, 13:26
Фото - lifewire
Фото - lifewire

У липні експерти ІМІ зафіксували загалом в Україні 13 випадків порушень свободи слова (січень – 19, лютий – 18, березень – 25, квітень – 18, травень – 11, червень - 21). З них 12 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Найбільше порушень зафіксовано у категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” - 8, проте у липні спостерігається зменшення кількості таких випадків у порівнянні з червнем.

Також зафіксовано три випадки погроз та по одному випадку побиття та юридичного тиску. 

Від погроз у липні потерпали саме журналістки. Так, отримали погрози у зв'язку зі своєю діяльністю Катерина Сергацкова, Ірина Федорів та Любов Величко. Журналістки зазнали погроз та цькування через соцмережі, опубліковано було їхні адреси, та навіть встановлено на будинку меморіальну табличку.

Перешкоджали журналістам, зокрема, у Києві, не пускаючи на судові засідання, які мають суспільний резонанс (у справі вбивства журналіста Павла Шеремета), на Волині журналістів допускали не на всі локації під час робочої поїздки Володимира Зеленського, у Запоріжжі оператору вдарили ціпком по камері під час зйомки, тощо.

Порушення сталися у шести регіонах країни. Серед них лідером є Київ - шість випадків, Харківщина та Херсонщина - по два випадки, Волинь, Запоріжжя, Полтавщина - по одному.

Цього місяця журналістки (шість) зазнали більше утиску своїх прав, ніж журналісти (чотири).

Отже, з початку року ІМІ зафіксував загалом 125 порушень свободи слова, 69 випадків перешкоджання, 14 випадків побиття та 12 випадків погроз.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини профти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!