ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

«Свобода» без свободи слова

15.05.2012, 06:35
На Прикарпатті ВО “Свобода” об’єднала проти себе 61 журналіста. У Івано-Франківську розгорівся конфлікт між журналістами локальних ЗМІ та обласною організацією ВО «Свобода» на чолі із головою обласної ради Олександром Сичем. 

Прес-служба Івано-Франківської організації ВО “Свобода” розповсюдила заяву, у якій обурилася публікацією «Свобода колеться?» в газеті «Галицький кореспондент» . 

Партійна прес-служба не лише назвала видання «п’ятою колоною чинного антиукраїнського режиму в запіллі консолідованої опозиції», але й закликала громадськість «не купувати газети в мережі роздрібної продажі та не здійснювати її передплати».

Що ж такого образливого було в цій публікації для ВО «Свобода»?

У своїй статті журналіст Олег Матішин проаналізував можливі сценарії розподілу чільних «свободівців» в партійному списку та по мажоритарних округах. Як відомо, в мажоритарці «Свобода» ділитиме округи з іншими членами демократичної опозиції - «Фронтом змін» та «Батьківщиною». Але саме в Галичині «свободівці» мають вищі рейтинги у порівнянні з партнерами. Натомість вірогідність проходження «Свободи» у парламент окремим списком є проблематичним. Журналіст поставив відкрите питання: чи підуть «свободівці» на місцях (а конкретніше - Олександр Сич) проти свого лідера Олега Тягнибока, котрий виступає послідовно за окремий список, заради можливості більш ймовірного потрапляння в парламент?

Для видань Європи та навіть в українській столиці подібного роду матеріали є типовими, якщо не необхідними для розуміння політичної ситуації. Для «Свободи» ж, – судячи із її заяви щодо «Галицького кореспондента», - ситуація «або погано, або нічого» є неприйнятною, - вочевидь франківським «свободівцям» за традицією радянської доби хотілося б навпаки: «або добре, або нічого».

Втім, керуючись галицьким прислів’ям «так вам не буде», місцеві журналісти вирішили відповісти керманичам області тією ж монетою: 61 журналіст підписали відкритий лист, у якому навпаки – закликали колег бойкотувати повідомлення від ВО «Свобода», оскільки, як йдеться у листі, «в неприпустимій грубій формі, в традиціях большевицького обскурантизму1950-х - 1970-х років прес-служба партії, яка представляє більшість у представницькій владі Івано-Франківщини, здійснила спробу публічного тиску на одне з авторитетних періодичних друкованих видань Прикарпаття та вдалася до образ та наклепів на адресу редакції видання». 

На жаль, це не перший приклад нетерпимості з боку ВО «Свобода» до інакодумців. У Львові місцева «Свобода» розгорнула медіальну війну проти ліберально налаштованих інтелектуалів Мирослава Мариновича, Ярослава Грицака, Тараса Возняка. Аргументи «Свободи» на кшталт того, що редакція «Галицького кореспондента» є «резидентурою якоїсь із спецслужб в Україні» надто вже нагадують радянський агітпроп, аби вважати їх переконливими. Нищення ж свободи слова в одному із головних її форпостів - Галичині, - може обернутися бумерангом і проти самої ж “Свободи”, яка не гребує послуговуватися методами правлячої в Україні політичної сили. 

Роман Кабачій, ІМІ
 
Liked the article?
Help us be even more cool!