ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Спільна заява українських правозахисних організацій щодо ситуації в Казахстані

06.01.2022, 17:05
Центр Алмати, фото - Reuters/Настоящее время
Центр Алмати, фото - Reuters/Настоящее время

Українська правозахисна спільнота надзвичайно стурбована напруженою ситуацією в Казахстані. У світлі подій, що динамічно розвиваються, закликаємо владу Казахстану припинити порушувати взяті на себе міжнародні зобов'язання щодо дотримання прав людини у відповідь на протести та спрямувати всі зусилля на мирне врегулювання ситуації та побудову діалогу з суспільством.

Нинішня ситуація склалася після того, як мирні протести проти підвищення цін на скраплений газ в місті Жанаозен стали поширюватися на інші міста країни. До протестів доєдналися десятки тисяч людей, а протестувальники висунули додаткові вимоги. Вони висловили широке невдоволення авторитарним урядом, економічною та соціальною нерівністю, відсутністю демократичних процесів та поширеною корупцією, що призвела до концентрації багатства в межах невеликої політичної та економічної еліти.

5 січня 2022 р. в м. Алмати відбулися сутички між правоохоронними органами, представниками служби  безпеки, з одного боку, та протестувальниками з іншого. Окремі протестувальники  захопили урядові будівлі та інше державне майно, зокрема аеропорт Алмати. Уряд пішов у відставку. Президент Касим-Жомарт Токаєв у своєму зверненні пообіцяв застосувати «найжорсткіші можливі» заходи проти протестувальників. Пізніше влада Казахстану оголосила загальнодержавний надзвичайний стан. Вночі надходили повідомлення про стрілянину, вибухи, підпали та пограбування в м. Алмати. Президент Токаєв звернувся за допомогою до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), військового союзу між шістьма пострадянськими державами, де ключовим гравцем є Російська Федерація, з метою боротьби із загрозою, яку він визначив як «терористичну». У ніч на 6 січня уряд оголосив початок проведення антитерористичної операції.

За інформацією МОЗ країни, у результаті заворушень було госпіталізовано 400 людей, 62 особи перебувають у реанімації. Кілька десятків поліцейських і протестувальників загинули під час сутичок, за даними поліції. Точна кількість жертв і загиблих серед протестувальників наразі невідома. Є свідчення щодо непропорційного застосування сили з боку правоохоронців та серйозного перевищення службових обов'язків. За даними місцевих правозахисних організацій, наразі по всій країні затримали понад 2000 осіб. За даними влади, станом на 5 січня було затримано 200 осіб. За словами місцевих спостерігачів, затриманим відмовляють у доступі до адвокатів, і є серйозні сумніви з приводу забезпечення права на об'єктивне розслідування і справедливий суд.

З учорашнього дня в країні періодично блокують доступ до мережі інтернет - як до дротового, так і мобільного. Деяких журналістів затримали під час виконання їх професійних обов’язків. Порушення права на свободу слова, свободу пошуку інформації, свободу висловлювання, об’єднань та асоціацій і свободу мирних зібрань у Казахстані викликає серйозне занепокоєння ситуацією.

Згідно з останніми повідомленнями, до деяких міст Казахстану, зокрема Алмати, вводять іноземні війська держав-учасниць ОДКБ з метою придушення протестів. Використання іноземних військ для збереження чинної влади Казахстану ми вважаємо іноземною інтервенцією, подібною до використання військ “Варшавського договору” для придушення протестів у контрольованих СРСР у другій половині ХХ ст. країн Східної Європи, зокрема придушення “Празької весни” 1968 року.

Оскільки ситуація продовжує стрімко розвиватися, ми продовжуємо уважно стежити за її перебігом. Підтримуємо заклики представників ООН, ЄС та ОБСЄ, інших міжнародних інституцій та іноземних урядів до стриманості й мирного вирішення ситуації. Закликаємо протестувальників утримуватися від протиправних дій. Підтримуємо народ Казахстану у прагненні до демократичних перетворень власної держави.

Закликаємо владу Казахстану:

  • Забезпечити дотримання фундаментальних прав і свобод усіх мешканців Казахстану.
  • Не допустити застосування воєнної сили для вирішення внутрішніх суперечностей Казахстану за допомогою іноземних військ та силових структур.
  • Забезпечити незалежне, прозоре, швидке та ефективне розслідування вищезгаданих випадків, а також усіх випадків застосування сили правоохоронними органами та військовослужбовцями, які призвели до людських втрат.
  • Притягнути до відповідальності посадових осіб за надмірне застосування сили та перевищення службових повноважень.
  • Забезпечити дотримання права на справедливий суд для затриманих протестувальників.
  • Забезпечити дотримання права на свободу інформації та безперешкодний доступ до різних засобів комунікації, зокрема доступу до мережі інтернет.
  • Забезпечити повну безпеку усіх журналістів і їхню можливість висвітлювати події. Не допускати затримання журналістів. Негайно розслідувати всі випадки порушення прав журналістів.
  • Забезпечити можливість представникам громадянського суспільства та  міжнародних організацій безперешкодно здійснювати моніторинг ситуації та дозволити представникам Національного превентивного механізму відвідувати затриманих протестувальників.
  • Повністю співпрацювати з ОБСЄ та ООН у врегулюванні ситуації, що склалася.

Закликаємо уряд України:

  • Зробити заяву щодо підтримки врегулювання ситуації в Казахстані із суворим дотриманням міжнародних стандартів прав людини та поваги до принципів демократії.
  • Підтримати народ Казахстану у прагненні реалізувати право на прозорі демократичні вибори та управління.
  • Забезпечити безпеку і в разі потреби надати надійний безпечний спосіб залишити Казахстан громадянам України, які натепер перебувають у Республіці Казахстан.

Заяву підписали: Центр прав людини ZMINA, Центр громадянських свобод, Інститут масової інформації, Платформа звільнення політв'язнів, ГО "Вектор прав людини", Правозахисний центр ДІЯ, Восток SOS, Поступ, Платформа прав людини, Освітній дім прав людини в Чернігові, КримSOS, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Free Belarus Center, ГО MART, ГО “Дім вільної Росії”, Проєкт “Без кордонів”, Кримська правозахисна група, Дім прав людини “Крим”.

Liked the article?
Help us be even more cool!