ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Про Юлю, Юру і країну дежа вю

06.04.2012, 02:19
 

...2002 рік. Ми з моїм колегою з Голосу Америки Адріаном Кармазином йдемо на зустріч із зовсім недавно успішним віце-прем'єром Юлією Тимошенко. Не до офісу чи кав'ярні, а до лікарні, де Тимошенко лежить під крапельницею, із ризиком бути заарештованою будь-якої години. Лікарня справляє гнітюче враження, проте палата Тимошенко нова та відремонтована.

Під час розмови, Юля встає і сідає за стіл. Говорить про важливість опозиції та режим Кучми. Час від часу їй телефонують, і попереджають про можливий приїзд прокуратури.

... 2012 рік. Ми з колегами з Freedom House йдемо на зустріч з Тимошенко. Вже до Качанівської колонії біля Харкова. Нас впускають до колонії і довго показують свіжопобілену і відремонтовану жіночу в'язницю. 

Спочатку корпус для пожиттєво ув'язнених із місцем для прогулянок, розміром метрів в 50, де протягом години щодня можуть дихати свіжим повітрям 22 жінки. Це весь їхній життєвий простір до кінця життя.

Мої колеги тричі зазначають, що не є експертами в оцінці пенітенціарної системи, а лише в сфері демократії та прав і свобод, і що саме для цього група попросила зустрічі з Тимошенко. Проте, нам довго демонструють харчоблок та виробничий цех, де ув'язнені шиють одяг на обладнанні, яким "особливо пишається" Качанівська колонія. 

Тимошенко в цеху не працює, тому що практично не може пересуватися. Її палата в окремому корпусі, з трьома ліжками, телевізором та великою відеокамерою в куті. Сусідка - харків'янка Юля - каже, що з Тимошенко добре порозумілися.

Всі 70 хвилин зустрічі Тимошенко лежить на лікарняному ліжку в кімнаті розміром 7 квадратній метрів поруч із камерою. Каже, що не може самостійно вставати та лягати. Сидіти може лише із сильним болем. Саме в цій кімнаті прокуратура проводить із нею слідчі дії, що тривають по кілька годин на день.

Вона каже, що потребує спеціального лікування, яке неможливе в колонії, але вважає, що місяця лікування буде достатньо, аби повернутися до нормального стану.

Тюремники визнають, що Тимошенко багато працює, постійно щось пише або читає. Розмова це підтверджує: Юля розповідає про своє бачення реформи судової та правоохоронної системи, з якою вона особисто надзвичайно обізнана. 

Говоримо не лише про стан її здоров'я та судові справи, але й про опозицію, про важливість парламентських виборів, що свідчить: Тимошенко уважно стежить за всіма подіями. Каже, що розмови по телефону їй забороняють, а на зустрічі пропонують йти в адмінкорпус, куди вона добратися не може фізично.

***

... 2003 рік. Міліція заарештовує передавач радіостанції "Континент", що транслює на країну "західні" голоси, та забирає звукорежисерів до відділку міліції. Під відділком стоїмо разом із Юрою Луценком, який єдиний із депутатів прийшов визволяти хлопців. Довго розмовляємо на морозі, чекаючи аудієнції начальника відділку. Говоримо про втрати надії, репресії та шанси опозиції.

... 2012 рік. Лук'янівське СІЗО. Юрія Луценко приводять на зустріч з експертами Freedom House до окремої кімнати. Маємо лише 15 хвилин на розмову, в ході якої Луценко іронічно, з жартами, зрештою, в звичному для себе стилі, говорить про звинувачення та причини арешту, які він сподівається оскаржити в судах поза Україною.

Знову говоримо про вибори, систему правосуддя та стан його здоров'я. Головна теза: лікуватися треба, проте, в Україні, а не закордоном.

Далі демонстрація невеличкої двомісної камери Луценка, без відеоспостереження.

Тюремники кажуть, що з колишнім міністром мають дуже добрі стосунки і цінують його почуття гумору. Сам Луценко жартує, що бачить суттєвий позитив від візиту іноземних делегацій. Прямо перед візитом представників ПАРЄ його перевели до цієї камери, що, за його словами, "нагадує готель". Хоча, швидше, камера нагадує кімнатку в радянському пансіонаті.

***

Ці спогади розділяють цілих десять років. Але ті ж теми, обставини, міркування: вибіркове правосуддя, політичні репресії, порушення прав та свобод людини, недоліки політичної системи. 

10 років в країні нагадують ходіння по колу одних і тих же проблем... 

Єдина новація - слово "монополізація" починаємо міняти на "фамілізація"...

Вікторія Сюмар, член групи експертів Freedom House з підготовки доповіді Про стан демократії в Україні

P.S. 2-6 квітня місія Freedom House працює в Україні над збором даних для підготовки звіту. Звіт буде оприлюднений 5 червня в Києві. Відвідини Юрія Луценка та Юлії Тимошенко стали можливими після відповідного звернення до генерального прокурора України В.Пшонки.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!